Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποσπασματικά η... διάλυση του Λυκείου

Για συμφέροντα που εμποδίζουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας από την Κέρκυρα

Μέσα στο καλοκαίρι, κατά την προσφιλή του συνήθεια, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας να προωθήσει και νομοθετικά τη μεταρρύθμιση στο Λύκειο, με στόχο το έτος 2000 - 2001 να καταργηθούν οι γενικές εξετάσεις. Ετσι, τον προσεχή Σεπτέμβρη προχωρά όπως όπως στην υλοποίηση των εξαγγελιών για το "νέο λύκειο", χωρίς να υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Θύματα αυτής της κατάστασης παραμένουν οι μαθητές και οι γονείς τους.

Τόσο ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης από την Κέρκυρα, όπου βρισκόταν χτες, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος,έσπευσαν να δηλώσουν ότι από το Σεπτέμβρη η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει κανονικά από την Α Λυκείου. Μάλιστα, ο Γερ. Αρσένης στην Κέρκυρα έκανε λόγο για συμφέροντα 650 δισ. δραχμών, που διακυβεύονται με τη μεταρρύθμιση.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας "το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τα νέα ολοκληρωμένα αναλυτικά προγράμματα και τα νέα βιβλία, θα είναι έτοιμο από το μεθεπόμενο σχολικό έτος".Η εκτύπωση των βιβλίων θα ξεκινήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μέσα στο 1997 και η συλλογική ανανέωση του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί από το 1998 ως το 2000.

Ο υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε χτες ότι "μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ετοιμαστεί ένας φάκελος διδακτικού υλικού, το οποίο θα εντάσσεται και στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα έχουμε επιμορφωμένους καθηγητές που θα ξεκινήσουν το νέο πρόγραμμα". Εκανε μάλιστα λόγο για διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και κατηγόρησε την ΟΛΜΕ που, όπως είπε, "ήταν απούσα, παρά τα προσκλητήρια που έλαβε".

Πάντως, η προχειρότητα που αποκαλύφτηκε με τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επιβεβαιώθηκε και χτες στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι θα υπολογίζεται η επίδοση των μαθητών από την Α Λυκείου, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε επίσης ότι η βαθμολογία της Α Λυκείου δε θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Αντιδράσεις"

Για "τραγελαφικές παλινωδίες του υπουργού Παιδείας στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας που αποδεικνύουν πολιτική αμηχανία και μόνο" κάνει λόγο η ΝΔ και καλεί την κυβέρνηση "να τερματίσει την απαράδεκτη πολιτική τακτική της ανενδοίαστης εμπορευματοποίησης των ελπίδων και των ονείρων της νέας γενιάς".

"Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, να εγκαταλείψει το ρόλο του μαθητευόμενου μάγου και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα", ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. Ουσιαστικά, ζητά δηλαδή από το υπουργείο να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη διάλυση του Λυκείου, ενώ πιο προωθημένη εμφανίζεται η νεολαία του ΣΥΝ (ΕΑΝ) που κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας γιατί δεν προχωρά στην εφαρμογή των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Το υπερώριμο αίτημα της κοινωνίας για μια σύγχρονη εκπαίδευση, για ένα νέο τύπο Λυκείου, που θα απεγκλωβίζει τους μαθητές και τους καθηγητές από τη διαδικασία της εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και το βασικό συστατικό της όλης αυτής αντίληψης η ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ