Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αύριο έξω από τα δικαστήρια στη Λάρισα, την ώρα που δικάζονται, σε τρεις διαφορετικές δίκες, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και πολλοί ακόμα αγρότες

Πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο γίνεται αύριο το πρωί στη Λάρισα για να απαιτηθεί αγωνιστικά το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών και η ανατροπή αυτής της πολιτικής που τους ξεκληρίζει.

Το αγωνιστικό "ραντεβού" για το αυριανό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ), είναι στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, την ώρα που οδηγούνται για να δικαστούν, σε τρεις διαφορετικές δίκες, τα μέλη της Πανθεσσαλικής και πολλοί αγρότες. Η πρώτη δίκη είναι για τα μέλη της Πανθεσσαλικής και 12 άλλους αγρότες για το "μπλόκο" των Τεμπών στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Η δεύτερη δίκη αφορά άλλη μια "παρτίδα" αγροτών που συμμετείχαν μαζί με την προηγούμενη ομάδα κατηγορουμένων στο "μπλόκο" των Τεμπών. Το κακό τριτώνει με μια ακόμα δίκη, με κατηγορούμενους καπνοπαραγωγούς από τους Γόννους και τον πρόεδρο της κοινότητας για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Φλεβάρη του '95, στα Τέμπη.

Η ΠΑΣΕ, μαζί με τους αγρότες, καλεί στο συλλαλητήριο και τους εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμπορους, για να διατρανωθεί από κοινού η θέληση να σταματήσει, επιτέλους, αυτός ο αυταρχικός αντιλαϊκός κατήφορος. Επίσης, καλούνται εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και μαζικών φορέων να παραστούν σαν μάρτυρες υπεράσπισης στην αυριανή δίκη.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε η ΠΑΣΕ τονίζεται: "Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την επιχείρηση δολιοφθοράς στα τρακτέρ στις Μικροθήβες, καθώς και με την πρωτοφανή τρομοκρατία που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, σηματοδοτεί έναν ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο στον αυταρχισμό. Με δεδομένη την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της, που εφαρμόζει στο όνομα των μονόδρομων και των προγραμμάτων "σύγκλισης", αυτή η τακτική των διώξεων, της τρομοκρατίας, του αυταρχισμού θα πάρει ακραίες και καθολικές διαστάσεις και δε θα αφορά μόνο τους αγρότες. Γι' αυτό το λόγο και ο αγώνας για την απόκρουση αυτής της πολιτικής πρέπει και μπορεί να πάρει παλλαϊκές διαστάσεις".

Τις δίκες που γίνονται αύριο στη Λάρισα, αναμένεται να ακολουθήσουν μια σειρά από άλλες δίκες στη Θεσσαλία για τις κινητοποιήσεις από το Μάρτη '95 μέχρι το Φλεβάρη '97, πράγμα που γίνεται και σε πολλές άλλες αγροτικές περιοχές. Ετσι, στο μακρύ κατάλογο των διωκόμενων δικαστικά μέχρι τώρα αγροτών έρχονται να προστεθούν πολλές εκατοντάδες αγροτών ακόμα, που θα συρθούν σωρηδόν στα δικαστήρια το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, στη Βοιωτία,στις 29 του μήνα, οδηγούνται στα δικαστήρια 30 αγρότες της επαρχίας Θηβών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη '95 και στις 11 Ιούνη άλλοι67 αγρότες της Αιγιάλειας για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Στην Πιερία επίσης από τις 28 Μάη ξεκινάει "μαραθώνιος δικών". Σε 19 δίκες που έχουν οριστεί μέχρι τώρα καλούνται να δικαστούν γύρω στους500 αγρότες, ενώ τα μέλη της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα καλούνται ως κατηγορούμενοι και στις 19 δίκες! Χτες, πάντως στο δικαστήριο της Κατερίνης αθωώθηκαν, λόγω αμφιβολιών, 66 αγρότες από την περιοχή Αιγινίου Πιερίας, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη.

Για το μείζον αυτό πολιτικό και κοινωνικό θέμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προτείνεται να μπει τέλος στις δικαστικές διώξεις και να παραγραφούν τα "αδικήματα" των αγωνιζομένων αγροτών. Ανάλογη τροπολογία κατέθεσε και η ΝΔ. Για τις δύο τροπολογίες προωθείται η ενιαιοποίησή τους, στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί από κοινού η νομοθετική ρύθμιση για το σταμάτημα των δικών. Σημειώνουμε, επίσης, ότι μετά από σύσκεψη που έγινε προχτές στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνων, συγκροτείται "Επιτροπή κατά της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων" με πρωτοβουλία τεσσάρων μελών του ΔΣ του ΔΣΑ. Ακόμα μετά από ομόφωνηαπόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, θα σταλεί ένα μέλος του ως συνήγορος υπεράσπισης στην αυριανή δίκη των μελών της Πανθεσσαλικής και των άλλων αγροτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μαύρο 1998(2000-02-20 00:00:00.0)
Αγώνες εν μέσω αγροτοδικείων(1998-01-10 00:00:00.0)
Καταδίκη - πρόκληση κατά της αγροτιάς(1997-05-28 00:00:00.0)
Στο εδώλιο η κυβερνητική πολιτική!(1997-05-24 00:00:00.0)
Στο εδώλιο η κυβερνητική πολιτική!(1997-05-24 00:00:00.0)
Πανθεσσαλική διαμαρτυρία σήμερα(1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ