Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Το μαύρο 1998

8/1/98: Στις Σέρρες καταδικάζονται 20 αγρότες σε 4μηνη φυλάκιση, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του '94.

3/2/98: Την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις, στη Βουλή έρχεται για δεύτερη φορά αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα. Την άρση ζητά η Εισαγγελία Λάρισας, για τη συμμετοχή του βουλευτή στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

11/2/98: Επιστρατεύοντας τις γνωστές κατηγορίες περί «εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου», ο Ε. Γιαννόπουλος απειλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες πως δε θα ανεχτεί αποκλεισμούς των δρόμων.

19/2/98: Δύο μέρες μετά την αναστολή της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης στη Θεσσαλία, το Τριμελές Εφετείο Λάρισας καταδικάζει 14 αγρότες - για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των Γόννων το Μάρτη του 1995 - σε δύο μήνες φυλάκιση (παρόλο που αποδεδειγμένα οι συγκεκριμένοι δεν είχαν κλείσει με τρακτέρ την Εθνική Οδό στα Τέμπη).

20/2/98: Συνολικά 169 αγρότες της Καρδίτσας παίρνουν κλήση για «αγροτοδικεία».

10/3/98: Το δικαστήριο Τρικάλων «πυροβολεί» με καταδίκες 64 αγρότες, χωρίς η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Την ίδια μέρα στην Κατερίνη, καταδικάζονται άλλοι 34 αγρότες της Πιερίας σε 7μηνη φυλάκιση, ανάμεσά τους και 16 αγρότες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (οι οποίοι συνολικά είχαν καταδικαστεί μέσα από 4 δίκες σε 28 μήνες φυλάκιση για την ίδια κινητοποίηση).


11/3/98: Δικάζονται 68 αγρότες στο Δικαστήριο Τρικάλων, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Μάρτη του '95. Το δικαστήριο καταδικάζει τους 64 σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, στερώντας από τους καταδικασθέντες το δικαίωμα της έφεσης της ποινής, κάτι που δε συμβαίνει ούτε με τους εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Η «λεπτομέρεια» αυτή «μεταφράστηκε» σε χρηματική «ποινή» άμεσα καταβλητέα (δικαστικά έξοδα κλπ) ύψους 1.700.000 δραχμών. Ποσό που οι κατηγορούμενοι αγρότες αδυνατούσαν να καταβάλουν με αποτέλεσμα να παραμείνουν όλο το βράδυ «κρατούμενοι» στην αίθουσα του δικαστηρίου! Για πρώτη φορά στα χρονικά των «αγροτοδικείων» επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, χωρίς το δικαίωμα άσκησης έφεσης από τους κατηγορουμένους. Οι υπόλοιποι τρεις αγρότες απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών και ένας δε δικάστηκε, γιατί τον πρόλαβε ο θάνατος...

20/3/98: Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζονται άλλοι 30 αγρότες από το «αγροτοδικείο» της Λάρισας. Τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Μάρτη του '95.

23/3/98: Ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας αρνείται να ασκήσει έφεση στην πρωτοφανή καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, που «τιμώρησε» με τρεις μήνες φυλάκιση, χωρίς δικαίωμα άσκησης έφεσης στην ποινή, τους 64 αγωνιστές αγρότες του Ζάρκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ