Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Αναβίωσαν το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας

Η ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας έχει αποδειχθεί ένα από τα κύρια «προσόντα» της κυβέρνησης Σημίτη. Αλλωστε, ο αυταρχισμός θεωρήθηκε πάντοτε απαραίτητο συμπλήρωμα της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και όσο η τελευταία εντείνεται, τόσο εντείνονται και τα κρούσματα τρομοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά η παρακολούθηση και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και μάλιστα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν από τα πρώτα «μελήματα» της κυβέρνησης, που έφτασε στο σημείο να αναβιώσει εκσυγχρονιστικά το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας και να μας γυρίσει πίσω, σε μαύρες εποχές.

Αδιάψευστοι μάρτυρες τα αλλεπάλληλα κρούσματα εμφάνισης αστυνομικών με πολιτικά σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συσκέψεις εργαζομένων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες συνδικαλιστών.

Στις 3 Μάη 1996 τέσσερις ασφαλίτες με πολιτικά εισέβαλαν στη συνέλευση των απεργών του Καπνεργοστασίου «ΚΕΡΑΝΗΣ» στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Πιο νωρίς παρακολουθούσαν την κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι έξω από το εργοστάσιο ενάντια στις απολύσεις. Τους πήραν χαμπάρι όμως συνδικαλιστές του ΕΚΠ και τους εκδίωξαν.

Στις 16 Σεπτέμβρη 1997 ένστολος αστυνομικός εμφανίστηκε σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ Κλάδων Ενδυσης, που γινόταν στην αίθουσα λογιστών. Είπε στους συνδικαλιστές με «αφέλεια»: «Είμαι από το διπλανό αστυνομικό τμήμα και ήρθα μήπως χρειάζεστε τίποτα»! Παράλληλα προσπαθούσε να «κόψει» κίνηση. Μπροστά στην αντίδραση των συνδικαλιστών έφυγε, αλλά συνέχισε το «έργο» του, παρακολουθώντας καθόλη τη διάρκεια της σύσκεψης την είσοδο, από το απέναντι πεζοδρόμιο.


Την 1η Οκτώβρη 1997, «συνελήφθη» επ' αυτοφώρω ασφαλίτης με πολιτικά που παρακολουθούσε σύσκεψη της ΕΣΑΚ στην αίθουσα Ηπειρωτών, εκτελώντας «διατεταγμένη υπηρεσία». Ο ασφαλίτης είχε εισχωρήσει μέσα στην αίθουσα παρακολουθώντας τις εργασίες της σύσκεψης. Οταν εντοπίστηκε από τους συνδικαλιστές υποχρεώθηκε να ομολογήσει την ιδιότητά του. Ο προϊστάμενος του στο Τμήμα Ακρόπολης, επιβεβαίωσε στη συνέχεια πως εκτελούσε εντολές της κρατικής ασφάλειας! Η κρατική ασφάλεια - είπε - είχε στείλει έγγραφο στο Τμήμα που έλεγε: «Η ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Ηπειρωτών. Παρακαλώ προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες»!

Στις 27 Μάη 1998 ασφαλίτες βιντεοσκοπούσαν μέσα από τη Βουλή, διαδήλωση που γινόταν στα πλαίσια 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν άγρια από εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρεται πως «εδώ και καιρό η αστυνομία βιντεοσκοπεί ορισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις».

Στις20 Οκτώβρη '99, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων, αποκαλύπτεται από τις ομάδες περιφρούρησης, ασφαλίτης με πολιτικά που είχε ταυτότητα φωτορεπόρτερ και βιντεοσκοπούσε την κινητοποίηση.Η ταυτότητα του φωτορεπόρτερ είχε σφραγίδα γνωστού πρακτορείου και του ελληνικού κράτους. Το όνομα στην ταυτότητα του φωτορεπόρτερ και στην ταυτότητα της ελληνικής αστυνομίας ήταν ταυτόσημο. Πάνω του επίσης είχαν βρεθεί τρικ που έγραφαν : «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ»! Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως στη βιντεοκασέτα ήταν γραμμένη και προηγούμενη διαδήλωση των οικοδόμων, που είχε γίνει στις 9 Σεπτέμβρη 1999.

Την ίδια μέρα, στις 20 Οκτώβρη, είχαν επίσης αποκαλυφθεί από συνδικαλιστές, ασφαλίτες με πολιτικά που βρίσκονταν μέσα στην πανοικοδομική συγκέντρωση που γινόταν στην Πάτρα. Οι ασφαλίτες μετά τις καταγγελίες αποχώρησαν από τη συγκέντρωση, όμως συνέχισαν να παρακολουθούν από απέναντι.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η κυβέρνηση προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα διατάζοντας Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις, που όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατέληγαν πουθενά. Στο μεταξύ, συνέχιζε ακάθεκτη το «έργο» της δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ