Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση
Προεκλογικά στιγμιότυπα και άλλα ... απίθανα

«Το κράτος λειτουργεί, η κυβέρνηση λειτουργεί, δεν μπορούμε να αναστείλουμε τη δραστηριότητά μας επειδή έρχονται εκλογές». Αυτό είναι ένα από τα συνηθισμένα «κλισέ» των ημερών, με το οποίο απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη, κάθε φορά που καλούνται να δώσουν λόγο για τη χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού ως προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.

Από μια άποψη, όμως, η κυβέρνηση έχει δίκιο. Πράγματι, η πολιτική της συνεχίζεται. Εφαρμόζεται. Υλοποιείται. Το ίδιο συμβαίνει με το ύφος και το ήθος της. Κι αυτά στέκονται στο ...ύψος τους. Αλλά εδώ είναι που εντοπίζεται και ένα από τα τρωτά της σημεία. Διότι είναι πραγματικά «χάρμα» να ακούς την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και να τη συγκρίνεις με τα - εκείνης ακριβώς της στιγμής - πεπραγμένα του. Τα πεπραγμένα του, δηλαδή, όπως αυτά εξελίσσονται εκείνη την ίδια ακριβώς στιγμή που οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί δουλεύουν στο «φόρτε» τους, για να σε πείσουν ότι ...άλλα ακούνε τα αυτιά σου και άλλα βλέπουν τα μάτια σου!

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια περιήγηση στις «λειτουργίες» της κυβέρνησης, τούτων των τελευταίων ημερών, θέτοντας δίπλα - δίπλα, φυσικά, τις σχετικές προεκλογικές κορόνες.

***

«Εμείς δεσμευόμαστε σε μια εκλογική αναμέτρηση, όπου θα κυριαρχούν οι θέσεις και οι προτάσεις. Καλούμε όλα τα κόμματα σε ένα διάλογο επιχειρημάτων και προτάσεων, χωρίς κραυγές, καταγγελίες και μεγαλοστομίες... Εμείς δεσμευόμαστε σε μια αναμέτρηση ποιότητας, μέτρου και επιχειρημάτων... Καλούμε όλα τα κόμματα σε αυτό τον ευγενή στίβο».

Τα παραπάνω είναι λόγια του Κ. Σημίτη, που, όπως πιστοποιεί το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ακούστηκαν στη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τετάρτη. Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση παρίστατο και ο κ. Λαλιώτης.

Προφανώς, στο πλαίσιο αυτό, του ...«μέτρου» και της ...«ποιότητας», θα κινήθηκε ο κ. Λαλιώτης, όταν, μια βδομάδα πριν από τις επισημάνσεις του κ. Σημίτη, παρευρέθηκε σε συνεδρίαση της Βουλής. Μιλάμε για τη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα το Μετρό, όπου ο κ. υπουργός, απευθυνόμενος «ευπρεπέστατα» στους συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ, τους αποκάλεσε ... «ψωριάρηδες», άλλους βουλευτές τους προσφώνησε «μεταλλαγμένους» κ.ο.κ.

Οσο για τον ίδιο τον κ. Σημίτη, είναι γνωστό το πώς ξεκίνησε τον εκλογικό αγώνα «επιπέδου» εκ μέρους του κόμματός του. Μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, πριν από 15 μέρες, και κατακεραυνώνοντας τον Κ. Καραμανλή ότι αντί για θέσεις και προγράμματα προβάλλει στα κανάλια το ...σκυλάκι που του χάρισε η σύζυγός του.

Αλλά, μην ξεχάσουμε και την τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, με την οποία ξόρκισε, όπως είδαμε, τις προεκλογικές «μεγαλοστομίες». Προφανώς, εκείνη η προεκλογική διαφήμιση, στην οποία αντικρίσαμε «χτισμένη» (!!!) την ανύπαρκτη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου, σε μακέτες φυσικά, είναι η απόδειξη της συνέπειας μεταξύ πρωθυπουργικών λόγων και προπαγανδιστικών έργων...

***

Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η περιοδεία του Κ. Σημίτη στον Πειραιά.

«Ζούμε μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Ζούμε μια νέα εποχή για τον Πειραιά. Κτίζουμε ένα ασφαλές παρόν. Θεμελιώνουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε στη φιέστα ο πρωθυπουργός.

Τα λόγια του περί «θεμελίων» και «κτισμάτων» δεν ήταν καθόλου τυχαία. Βλέπετε, την ίδια ώρα, ο Κ. Καραμανλής περιόδευε, στα πλαίσια μιας άλλης, «γαλάζιας» φιέστας, στις σεισμόπληκτες περιοχές των Ανω Λιοσίων. Φρόντισε, δε, ο πρόεδρος της ΝΔ να προσφέρει τον ώμο του για να γείρουν πάνω του και να κλάψουν οι εγκαταλειμμένοι σεισμόπληκτοι της περιοχής. Ολως τυχαίως, οι κάμερες ήταν εκεί... Ο πρωθυπουργός, επομένως, έπρεπε να λάβει υπόψη του τις κινήσεις του δικομματικού εταίρου του, έπρεπε να εμπλουτίσει το λόγο του στον Πειραιά με φράσεις που θύμιζαν και ολίγον από σεισμό...

Στο μεταξύ, από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 έως σήμερα, ουδείς έμαθε ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση της «Ρικομέξ». Μιλάμε για το κτίριο που κτίστηκε αυθαίρετα το 1979, επί ΝΔ. Μιλάμε για το κτίριο, που η εντολή κατεδάφισής του από την Πολεοδομία, το 1993, επί ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε εκτελέστηκε. Μιλάμε για το κτίριο, κάτω από τα ερείπια του οποίου θάφτηκαν 38 ψυχές...

***

Ας πάμε τώρα στις 16/2/2000. Προχτές, δηλαδή.

«Με όραμα και σχέδιο, φέρνουμε την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Μια εποχή ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας». Αυτά ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη.

Δυο τετράγωνα μακρύτερα από το σημείο που ο πρωθυπουργός ανέφερε τα παραπάνω, την ίδια ώρα, σε ένα άλλο κυβερνητικό κτίριο, στο υπουργείο Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Οι Ελληνες συμμετέχουν σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Αντιλαμβάνεστε πως έχουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, όπως όλες οι άλλες δυνάμεις... Εχουμε, ως συμμετέχοντες σε αυτή τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη, ανάλογες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Και, βεβαίως, θα είμαστε σε αρμονία με τις κινήσεις των άλλων ενόπλων τμημάτων... Συμμετέχουμε σε μια διεθνή δύναμη, η οποία έχει ορισμένη δομή και ορισμένους κανόνες λειτουργίας... Εμείς επιθυμούμε να παραμείνουμε στον τόπο, όπου έχουν εγκατασταθεί οι δυνάμεις μας. Αλλά, έχουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν αποχωρούμε από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη».

Οι δηλώσεις αυτές του Δ. Ρέππα έγιναν - ξαναλέμε - στις 16 του μηνός. Την ίδια μέρα, δηλαδή, που ο Κ. Σημίτης υποσχόταν να υπηρετήσει με πάθος την ειρήνη! Οι δηλώσεις αυτές του Δ. Ρέππα αφορούσαν, φυσικά, τα διαδραματιζόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στο στρατό κατοχής του ΝΑΤΟ που εδρεύει στην περιοχή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, για να μη μείνει καμία αμφιβολία - ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου - ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, ούτε σταμάτησε ούτε πρόκειται να σταματήσει, αν δεν ανατραπεί αυτή η τόσο «ειρηνόφιλη» πολιτική.

***

Ας επιστρέψουμε, όμως, στα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

«Θα διευρύνουμε τους μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης ή θα χάσουμε και όσα κερδίσαμε από τους άπειρους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού;». Κι αυτή μια δήλωση του κ. Σημίτη είναι, που έγινε στην εκλογική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Την επόμενη μέρα, κατά την περιοδεία του στον Πειραιά, σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε:

«Σε ό,τι αφορά το Λιμάνι του Πειραιά, μέσα στο 2000, παραδίδεται η μελέτη επιχειρησιακού και οργανωτικού σχεδίου... δημιουργούνται οι θυγατρικές του ΟΛΠ και προχωρεί η μετοχοποίηση».

Οπως βλέπετε, στις 16 Φλεβάρη ο πρωθυπουργός ...κατατρόπωνε τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά 24 ώρες αργότερα, στις 17 του μηνός, εμφανιζόταν ο ίδιος ως σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού (σ.σ.: προφανώς «έμπειρος», εν αντιθέσει με τους «άπειρους» της ΝΔ), προαναγγέλλοντας το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα και του - κερδοφόρου - λιμανιού του Πειραιά...

***

Θα κλείσουμε το πέρασμα από τις προεκλογικές δραστηριότητες και «κορόνες» του ΠΑΣΟΚ, με δυο πολύ χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

Το ένα έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση του πρωθυπουργού με τους επιτελείς του, στο Μαξίμου, και αποτυπώθηκε σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση της περασμένης βδομάδας: «Είμαστε αυστηροί στο ζήτημα των εκλογικών δαπανών. Η ελληνική κοινωνία δεν κατανοεί ούτε δικαιολογεί τη μετατροπή της πολιτικής ζωής σε ανταγωνισμό οικονομικό, είτε μεταξύ των κομμάτων είτε μεταξύ των υποψηφίων», είπε εκεί ο πρωθυπουργός. Και αμέσως μετά συνέχισε: «Αναλαμβάνω τη δέσμευση» να λυθεί το θέμα των υπέρογκων προεκλογικών δαπανών, της διαφάνειας και της διαπλοκής, αλλά ... «στην ερχόμενη Βουλή»!!!

Το δεύτερο θα το αφήσουμε ασχολίαστο: «Μακάρι, πολλές τηλεοράσεις στην Ευρώπη και πολλά ιδιωτικά ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, να έφθαναν σε ποιότητα το επίπεδο των προγραμμάτων που φιλοξενεί η ΕΡΤ», δήλωσε ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για την απαράδεκτη συμπεριφορά της κρατικής τηλεόρασης κατά την προεκλογική περίοδο. Και συνέχισε, αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΡΤ, σχετικά με την προβολή των θέσεων των κομμάτων κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο: «Πιστεύω ότι η ΕΡΤ ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε αυτή την υποχρέωσή της. Δε δικαιολογείται οποιαδήποτε κατηγορία».

Σημείωση: Τη μέρα που έγινε η παραπάνω δήλωση, η ΕΡΤ, εκείνο το ίδιο βράδυ, μετέδωσε το δεύτερο μέρος μιας τετραλογίας αντικομμουνιστικών εκπομπών, που προγραμμάτισε να προβάλει, όλως τυχαίως, αυτό το διάστημα...

Α, ναι. Τη μέρα που ο πρωθυπουργός ομίλησε περί κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οποία - βέβαια - τα διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ, την ίδια μέρα έγιναν οι συλλήψεις των απλήρωτων εργαζομένων της «ΒΙΟΜΑΓΝ»...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ