Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Μάθημα πρώτον: Τα κεφάλια κάτω!
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1998

23/11: Αυταρχισμός και απειλές εκ μέρους της διεύθυνσης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όταν οι σπουδαστές «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν επειδή κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι σε τάξεις των 35 ατόμων.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1998

11/11: Καταδικάζεται σε 4μηνη φυλάκιση για απείθεια στην εισαγγελική εντολή για διάλυση της συγκέντρωσης έξω από εξεταστικό κέντρο, ο αδιόριστος εκπαιδευτικός Δ. Δαμασκηνός.

13/11: Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών καταδικάζονται οι καθηγητές Μαυρόπουλος (5μηνη φυλάκιση) και Γρηγορούδης και Γραβάνης (3μηνη φυλάκιση) με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής στα γεγονότα έξω από εξεταστικά κέντρα.

16/11: Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι «οι καταλήψεις σε κάθε περίπτωση είναι παράνομες».

19/11: Με στρατιωτικής ακρίβειας επιχείρηση γίνεται επίθεση 60 ατόμων κουκουλοφόρων - μελών συμμοριών στη Νομική, σε εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης, με καπνογόνα και σιδηρολοστούς. Οι δράστες καταφέρνουν εύκολα να διαφύγουν με την κάλυψη των ΜΑΤ. Μεταφέρονται στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένα 11 μέλη της ΚΝΕ.

24/11: Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Χρήστος Μαρκογιαννάκης για καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια στην Αττική. Ζητά επίσης από την Ασφάλεια να μεταβούν αστυνομικοί στα καταληφθέντα σχολεία.

25/11: Σε σχολείο της Θεσσαλονίκης εισέβαλαν «Ζητάδες», κάνοντας σωματική έρευνα σε μαθητές, προφασιζόμενοι κλοπή τσάντας που περιείχε ναρκωτικά.

27/11: Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ζητώντας από εισαγγελέα να παρέμβει για να λήξει τις καταλήψεις.

30/11: «Αντρα παρανομίας» τα υπό κατάληψη σχολεία, δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1998

2/12: Στην Κατερίνη διευθυντές του 1ου ΕΛ και Πολυκλαδικού Λυκείου κάλεσαν την Ασφάλεια να συλλάβει μαθητή του 1ου ΕΛ.

4/12: Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, με αναφορά προς τον Εισαγγελέα Ακροάσεων, ζητά να «ελέγξει» τις ευθύνες μαθητών, γονιών, άλλων διευθυντών και καθηγητών.

9/12: Σε μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούν χημικά αέρια και τα ΜΑΤ επιτίθενται.

10/12: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οδηγούνται 11 νέοι, ανάμεσά τους εννέα μαθητές. Ασκήθηκε ποινική δίωξη με βαριές κατηγορίες.

18/12: Για πρόκληση διακεκριμένων φθορών δικάζονται δύο μαθητές στο 2ο Λύκειο Τούμπας, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΓΕΝΑΡΗΣ 1999

4/1: Ανοιχτή επιστολή του υπουργείου Παιδείας προς τους γονείς να στραφούν κατά των παιδιών τους.

7/1: Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής «Διαχείρισης Κρίσεων». Αποφασίστηκε να αστυνομοκρατούνται τα σχολεία. Διατάχθηκαν από αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προκαταρκτικές εξετάσεις για άσκηση ποινικής δίωξης.

11/1: Στα Γιάννενα προσαγωγές μαθητών από όλα τα σχολεία.

13/1: Συνεδρίαση της «Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων». Προτρέπει «αγανακτισμένους πολίτες» να συνεχίζουν τη δράση τους ενάντια σε μαθητές. Ποινικές διώξεις από Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας στα 1ο Λύκειο Γλυφάδας και 7ο Ζωγράφου, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «παράνομη βία».

19/1: Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν μέλη της ΚΝΕ που επέστρεφαν από πορεία μαθητών, δίπλα ακριβώς από την είσοδο της ΚΟΑ στην οδό Βερανζέρου.

21/1: Στη Δράμα εισαγγελικό τελεσίγραφο προς τους μαθητές να «απελευθερώσουν τα σχολεία», αλλιώς θα ασκηθούν διώξεις.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1999

1/2: Ο προϊστάμενος Εισαγγελέας Εφετών Αθήνας ζητά να ακολουθείται κατά γράμμα η αυτόφωρη διαδικασία για όσους καταλαμβάνουν δρόμους.

3/2: Σύλληψη τριών μαθητών του Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά για φθορές που προκάλεσαν άγνωστοι.

7/2: Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκαν 7 μαθητές της Γκράβας, ανάμεσά τους και 3 μέλη της ΚΝΕ για εξακρίβωση στοιχείων.

ΜΑΡΤΗΣ 1999

11/3: Κλήτευση για κατάθεση του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Τρικάλων Γ. Χριστόπουλου, επειδή μοίραζε ανοιχτή επιστολή στους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων.

30/3: Επίθεση του λυκειάρχη του 1ου ΕΛ Αμφισσας σε βάρος του μέλους του Γραφείου της ΣΠ Στερεάς Εύβοιας της ΚΝΕ Νίκου Ζουμπουλάκη επειδή μοίραζε προκηρύξεις για την κατάσταση στην παιδεία.

ΑΠΡΙΛΗΣ 1999

6/4: Πειθαρχική δίωξη κατά της εκπαιδευτικού Ρ. Τερζηβασιλειάδου, επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των μαθητών της στο Ενιαίο Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης να διακινούν ελεύθερα τις ιδέες τους.

ΜΑΗΣ 1999

4/5: Σε διαμαρτυρία των φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που είχαν κατακλύσει το κτίριο, η Αστυνομία επιτέθηκε εναντίον τους.

11/5: Στην υπηρεσία του μεγαλοσχολάρχη Κορέλα, τα ΜΑΤ, που χτύπησαν με κλομπ και χημικά μέλη Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Συνέλαβαν δύο.

ΙΟΥΝΗΣ 1999

5/6: Εφτά διώξεις σε βάρος προέδρων, μελών ΔΣ ΕΛΜΕ. Διευθυντές σχολείων καλούνται να απολογηθούν γιατί δεν κατέδωσαν μαθητές που πρωτοστάτησαν στις καταλήψεις.

11/6: Δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας και άλλων 9 εκπαιδευτικών της Α` ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, με τη διπλή κατηγορία της ηθικής και φυσικής αυτουργίας για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ