Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Στο εδώλιο οι απεργοί

9 Μάη 1996: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κήρυξε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ» που αγωνίζονταν ενάντια σε απόλυση συναδέλφου τους. Το σκεπτικό ήταν ότι η απόλυση αφορά προσωπική διαφορά του εργαζόμενου και της διοίκησης της εταιρίας και όχι του συνόλου των εργαζομένων!

20 Δεκέμβρη 1996: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποδέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και χαρακτηρίζει την πανναυτεργατική απεργία που διανύει την πέμπτη μέρα της, ως παράνομη και καταχρηστική. Μάλιστα τα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ απειλούνται με χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων δραχμών ο καθένας και προσωπική κράτηση ενός έτους αν συνεχιστεί η απεργία.

17 Γενάρη 1997: Ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Πειραιά Π. Ζούρος αποδέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι Ενώσεις Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και Επιβατηγών Τουριστικών Πλοίων, εναντίον της πανναυτεργατικής απεργίας που διήνυε την πέμπτη μέρα της και την κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική. Οι συνδικαλιστές της διοίκησης της ΠΝΟ απειλούνται με προσωπική κράτηση δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο εκατό χιλιάδων δραχμών ο καθένας για κάθε παράβαση της απόφασης.

22 Γενάρη 1997: Η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά Χρυσούλα Παρασκευά, κάνει δεκτή την αίτηση των Ενώσεων Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας και Επιβατηγών Τουριστικών και χαρακτηρίζει την απεργία των ναυτεργατών που συνεχίζεται για 10η μέρα παράνομη και καταχρηστική. Απειλεί δε κάθε συνδικαλιστή της ΠΝΟ με φυλάκιση δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 100 χιλ. δραχμών.


19 Σεπτέμβρη 1997: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς έκανε δεκτή την προσφυγή της γαλλικής πολυεθνικής «ΠΕΣΙΝΕ» και κήρυξε παράνομες και καταχρηστικές τις εξελισσόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Απαγόρευσε κάθε είδους απεργιακές κινητοποιήσεις που εντάσσονται στο ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο. Επέβαλε απαγόρευση και μικρότερης έκτασης κινητοποιήσεων, χρηματική ποινή στα μέλη του ΔΣ του σωματείου και προσωποκρατήσεις σε περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων!

25 Μάη 1998: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας αποδέχεται την αίτηση της κυβέρνησης και κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της Ιονικής, ενάντια στο ξεπούλημά της.

29 Μάη 1998: Η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης της Ιονικής καταθέτει νέα αγωγή για να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική απεργία που εξάγγειλε η ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους της Ιονικής. Και η νέα αγωγή γίνεται αποδεκτή.

2 Δεκέμβρη 1998: Μετά από προσφυγή της κυβέρνησης, το δικαστήριο κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την πενθήμερη απεργία των τελωνειακών, με το σκεπτικό ότι «αποβλέπει στην παρεμπόδιση της κυβέρνησης στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής»! Οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν ενάντια στην περικοπή ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

4 Δεκέμβρη 1998: Το δικαστήριο κρίνει παράνομες και καταχρηστικές τις 24ωρες απεργίες των τελωνειακών. Λίγο μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών.

18 Φλεβάρη 1999: Μέσα σε λίγες ώρες από την κατάθεση της αίτησης της «Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων» (όμιλος Φιλίππου) το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της επιχείρησης ενάντια στις απολύσεις.

26 Ιούλη 1999: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας, κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ