Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Βία και ξανά βία για να περάσει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς

Μια άνευ προηγουμένου βιομηχανία διώξεων σε βάρος των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, στήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Περισσότεροι από 10.000 αγρότες «σύρθηκαν» - και «σέρνονται» ακόμα - στα δικαστήρια, μόνο και μόνο γιατί βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπίσουν το ψωμί τους. Μόνο και μόνο γιατί δεν έσκυψαν και δε σκύβουν το κεφάλι στην αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά.

Αυτή βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έβγαλε το «προσωπείο» του... εκσυγχρονισμού και εμφάνισε αμείλικτα το πραγματικό αυταρχικό της πρόσωπο. Ηταν, όμως, η πρώτη φορά που οι διώξεις αυτές εμφανίζονταν με... «νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά»: Οι νέες διώξεις κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι ιδιαίτερα μαζικές, στήνονται ομαδικές ποινικές δίκες και έχουμε - πέρα από κάθε δικαστηριακή πρακτική - επίσπευση των σχετικών δικών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η δίκη σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και η καταδίκη τους (για πρώτη φορά) για ηθική αυτουργία στα φερόμενα αδικήματα που υποτίθεται ότι διέπραξαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες. Παράλληλα, γίνεται προσφυγή στα δικαστήρια δημόσιων οργανισμών (ΟΣΕ, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) για καταβολή αποζημιώσεων της τάξης του 1,7 δισ. δραχμών, απειλώντας και με οικονομική εξόντωση τα μέλη της ΠΑΣΕ.


Ο πρωτοφανής μαζικός διωγμός εναντίον των αγροτών ξεκίνησε αμέσως μετά τη μεγαλειώδη αγροτική κινητοποίηση του Δεκέμβρη του 1996. Την ποινικοποίηση των αγώνων είχε προαναγγείλει μάλιστα η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, προειδοποιούσε τους αγρότες πως «θα παρακαλούν να μη δικαστούν». Ακόμα, από το στόμα του υπουργού Δικαιοσύνης, έγινε λόγος για διώξεις σε βάρος όσων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες!

Είχαν, βέβαια, προηγηθεί οι «αστυνομικές επιχειρήσεις» της κυβέρνησης για ν' αντιμετωπίσει τον αγροτικό ξεσηκωμό. Για πολλές μέρες στη Θεσσαλία είχε επιβληθεί «κατάσταση πολιορκίας» με πάνοπλους ΜΑΤατζήδες κι άλλους αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους. Για πρώτη φορά κατακλύζουν τη Θεσσαλία πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, λες και οι αγρότες ήταν οι αντίπαλοι, οι εχθροί της πατρίδας. Για πρώτη φορά, επίσης, παρατηρήθηκαν σε τέτοια έκταση - γιατί και παλιότερα υπήρχαν - κρούσματα με επισκέψεις αστυνομικών οργάνων σε χωριά, με σκοπό να εκφοβίσουν τον κόσμο, αλλά και η παρακολούθηση από ασφαλίτες συσκέψεων και συγκεντρώσεων. Δεν έλειψε, όμως, και η χρήση χουντικών νόμων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους. Και το αποκορύφωμα ήταν, η πρωτοφανής ενέργεια της δολιοφθοράς στα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) από τις αστυνομικές δυνάμεις, με την περιβόητη «επιχείρηση βουλκανιζατέρ» στην Εθνική Οδό, στο όνομα της «πρόληψης αδικημάτων».

Μπρος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, το ΚΚΕ στις 22 Οκτώβρη του 1997 καταθέτει τροπολογία προκειμένου να μπει τέρμα στο ατελείωτο καθεστώς δίωξης των αγροτών, την οποία η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αρνείται να ψηφίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ