Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Οι αγώνες για την Παιδεία στο στόχαστρο

Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, οι μαθητικοί και εκπαιδευτικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν, με αιχμή την αντίθεση στην ψήφιση των δύο νόμων λαιμητόμων 2525/97 και 2640/98, βρέθηκαν στο στόχαστρο του κυβερνητικού αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Ετσι, σε αυτή τη μαύρη βίβλο κατέχουν μια ξεχωριστή θέση οι διώξεις μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Οι λαϊκοί αγώνες για ένα ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, που θα παρέχει γενική μόρφωση σε όλους, σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες, βρήκαν μόνιμα μπροστά τους τους μηχανισμούς καταστολής της κυβέρνησης. Η εκπαίδευση προσαρμοσμένη στον νάρθηκα της ΟΝΕ, και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, δεν μπορούσε και ούτε μπορεί να είναι το όραμα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Το μέτωπο Παιδείας όλου του λαού που σταδιακά χτίζεται είναι μονόδρομος και ούτε τα ΜΑΤ, ούτε οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια μπορούν να το σταματήσουν.

Ο κατάλογος της αυταρχικής δράσης της κυβέρνησης είναι πραγματικά ατέλειωτος και μόνο ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ '96

8/10: Δύο μέλη της ΚΝΕ, o Σάκης Πίσιος, και ο Χρήστος Ιωσηφίδης, παραπέμπονται σε δίκη, για αφισοκόλληση.

9/10: Δικαστική δίωξη κατά του στελέχους της ΚΝΕ Νίκου Χριστάνη και του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του νυχτερινού ΤΕΛ θεσ/νίκης, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στις μαθητικές κινητοποιήσεις του '92 - '93.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ '96

5/11: Τρεις μαθητές οδηγούνται στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσ/νίκης γιατί συμμετείχαν στην κατάληψη του 20ού Γ.Λ. Τελικά η δίκη αναβάλλεται για τις 4/9/97, δύο μήνες δηλαδή πριν την παραγραφή του «αδικήματος».

11/11: Δικάζονται 4 μαθητές του ΤΕΛ Εύοσμου, ανάμεσά τους και το μέλος της ΚΝΕ Σ. Κελίδου, για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του '92 - '93.

11/11: Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσ/νίκης καταδικάζει δύο μαθητές, τη Σοφία Κελίδου, μέλος της ΚΝΕ και τον Τάσο Κατσαρό, μέλος του 15μελούς της ΤΕΣ, σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Αποκτούν ποινικό μητρώο για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του '92 - '93.

17/11: Αστυνομικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση, εναντίον εκατοντάδων μελών της ΚΝΕ και συλλαμβάνονται 14 μέλη της ΚΝΕ.

20/11: Δύο μαθητές, μέλη της ΚΝΕ συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται από αστυνομικές δυνάμεις, επειδή διακινούσαν προκηρύξεις του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ