- Ούτε και με αυτό το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τα Διαγνωστικά Κέντρα (ΔΚ) που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα μπει κάποιος φραγμός στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της... - 1997-05-22 00:00:00.0"/> - Ούτε και με αυτό το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τα Διαγνωστικά Κέντρα (ΔΚ) που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα μπει κάποιος φραγμός στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της... - 1997-05-22 00:00:00.0" /> Η κυβέρνηση υποκύπτει στην ασυδοσία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Η κυβέρνηση υποκύπτει στην ασυδοσία
  • Το ΠΔ που ετοιμάζεται απλώς νομιμοποιεί την αφόρητη κατάσταση. Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης επισημαίνουν οι εργαστηριακοί γιατροί
  • Σπ. Χαλβατζής: "Η ιατρική ασκείται από γιατρούς και ο ασθενής δεν είναι πελάτης"

Ούτε και με αυτό το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τα Διαγνωστικά Κέντρα (ΔΚ) που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα μπει κάποιος φραγμός στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Και τούτο γιατί η κυβέρνηση διατηρεί τον εμπορικό χαρακτήρα των Διαγνωστικών Κέντρων και στο νέο ΠΔ, που υπήρξε η βασική αιτία για την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων μέσα απ' τις ρεμούλες, τις μίζες και την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία του προσχεδίου του ΠΔ που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματικών Γιατρών Εργαστηριακής Διάγνωσης Μικροβιολογίας Κυτταρολογίας και Παθολογικής Ανατομίας (ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ) σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ του ΚΕ του Κόμματος. Εκ μέρους της ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Ηρ. Αβραμίδης και ο Γενικός Γραμματέας Λ. Αναγνώστου.Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Β. Σγουραμάνης,υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και τα μέλη του Τμήματος Μ. Αλειφεροπούλου καιΚ. Δημητριάδη.

Το προσχέδιο του ΠΔ προβλέπει τη λειτουργία Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι μετοχές θα είναι ονομαστικές, ενώ προβλέπει ότι τη θέση του προέδρου και την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των"Ιατρικών Εταιριών" θα την έχουν μόνο οι ειδικοί γιατροί. Θα εξακολουθήσει, δηλαδή, να υπάρχει η κοινή εμπορική δραστηριότητα επιχειρηματιών και γιατρών.

Αυτή όμως η ρύθμιση αλλοιώνει - όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ - τη βασική ιατρική νομοθεσία (νόμος 1565/1939) που απαγορεύει το συνεταιρισμό των γιατρών με άλλους που δεν έχουν την ιατρική ιδιότητα.

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησαν οι γιατροί, με τους "περιορισμούς" που θέτει αυτό το σχέδιο του ΠΔ παραβιάζεται και η νομοθεσία των Εμπορικών Εταιριών, αλλά και του οικογενειακού δικαίου!

Μ' άλλα λόγια πρόκειται για ένα ακόμα προσχέδιο που θα επιστραφεί εκ νέου απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως συνέβη κι άλλες δυο φορές τα τελευταία δυο χρόνια, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ και τόνισαν ότι χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των ΔΚ.Στην πρόταση της ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ προβλέπεται η λειτουργία αμιγώς ιατρικών εταιριών, διαμέσου των οποίων θα ασκείται ομαδικά η ιατρική.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη συγκρότηση εμπορικών εταιριών γιατρών και επιχειρηματιών, γιατί με αυτό τον τρόπο η υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και με τη βούλα, πλέον, του κράτους. "Η ιατρική, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, πρέπει να ασκείται απ' τους γιατρούς και ο ασθενής δεν μπορεί να είναι πελάτης. Γιατί ο πελάτης αγοράζει εμπόρευμα. Η υγεία για το Κόμμα μας δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό και υποστηρίζουμε σταθερά το δημόσιο τομέα υγείας. Με δεδομένη όμως την κατάσταση στην ΠΦΥ αναγνωρίζουμε ότι και ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός ή το μικρό εργαστήριο μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, όχι βέβαια ανεξέλεγκτα, αλλά μέσα σε ένα γενικότερο εθνικό σχεδιασμό".

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν πλευρές της ποιότητας της προσφοράς των ΔΚ και επισημάνθηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία απ' την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα και την υπερσυνταγογράφηση. "Το ξετίναγμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αντεθνική πολιτική", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα μελετήσει τις προτάσεις της ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ για να συμβάλει στην προώθηση εκείνων των παρεμβάσεων που θέτουν περιορισμούς στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της ΠΦΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ