Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αναδειχτούν οι πραγματικοί ένοχοι των προβλημάτων

Μιλά στο "Ρ" ο Κύριλλος Παπασταύρου, εκπρόσωπος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας προχωρούν στα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ με ενισχυμένες τις δυνάμεις τους σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια (έχουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό αντιπροσώπων), με σκοπό να κάνουν το βήμα του συνεδρίου βήμα καταγγελίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ΠΚΣ, γνωρίζοντας το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στα σώματα των συνέδρων, είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε αυτά τα συνέδρια να μην καταλήξουν σε αδιέξοδο, ούτε να είναι απλά συνέδρια κάλπης. Για να αναδειχτούν τα ουσιαστικά προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και η διέξοδος, που είναι ο δρόμος της πάλης μαζί με το λαό.

Για τη σημασία του συνεδρίου της ΕΦΕΕ, τις θέσεις των ΠΚΣ, αλλά και των άλλων παρατάξεων, μιλά ο Κύριλλος Παπασταύρου,εκπρόσωπος των ΠΚΣ στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Τα τελευταία χρόνια ακούγεται από πολλές μεριές ότι τα πανσπουδαστικά συνέδρια είναι μια διαδικασία που δεν "αγγίζει" τη μάζα των φοιτητών. Είναι έτσι;

- Αυτό λέγεται από όλους εκείνους που έκαναν το παν τα τελευταία χρόνια για να μην αγγίζει τη σπουδάζουσα νεολαία το πανσπουδαστικό συνέδριο. Για τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας είναι ένας θεσμός που σημαίνει και μπορεί να σημάνει πολλά πράγματα για το φοιτητικό κίνημα. Τη στιγμή που σήμερα το δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες του τις βαθμίδες και φυσικά στην ανώτερη βαθμίδα του, δέχεται την επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει σαν σκοπό να αφαιρέσει μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων των φοιτητών, αλλά και γενικότερα στις εξελίξεις που γίνονται στην ελληνική κοινωνία, το πανσπουδαστικό συνέδριο μπορεί να αποτελέσει φραγμό σε όλα αυτά. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντιστάσεων του φοιτητικού κινήματος, στην προσπάθειά του πρώτα απ' όλα να αποκρούσει αυτήν την επίθεση που δέχεται σήμερα στις σπουδές και σε κάθε τομέα της ζωής. Μπορεί να διεκδικήσει τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, το δικαίωμα στην εργασία, να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντιστάσεων σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο ρόλος των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ

- Αυτό θα προσπαθήσουν να πετύχουν οι ΠΚΣ, ωστόσο υπάρχουν και οι άλλες παρατάξεις. Μέχρι σήμερα πώς έχουν δείξει να αντιμετωπίζουν αυτόν το θεσμό;

- Οι άλλες παρατάξεις, από τη στιγμή που εμείς θέσαμε αρχικά το ζήτημα στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες. Επανειλημμένα απουσιάζει πότε ο ένας και πότε ο άλλος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκληθεί το ΚΣ. Προσπαθούσαν επίσης να μπλοκάρουν τις διαδικασίες με ενστάσεις επί ενστάσεων πάνω σε διάφορα διαδικαστικά ζητήματα.

- Πώς μπόρεσαν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες;

- Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πανσπουδαστικό συνέδριο έχει να κάνει πραγματικά με τους ίδιους τους φοιτητές, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν πως πραγματικά τους ενδιαφέρει η λειτουργία των μαζικών οργάνων του κινήματος. Σημαντικό ρόλο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου έπαιξε η μείωση της αποχής από τις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, η οποία έγινε ταυτόχρονα με την ενίσχυση σε ψήφους και ποσοστά των ΠΚΣ, κατατάσσοντας έτσι την παράταξη τρίτη δύναμη πανελλαδικά.

Θέλουν φοιτητικό κίνημα - "συνομιλητή"

- Ομως δεν είναι αυτοσκοπός η διεξαγωγή του συνεδρίου, αλλά σημαντικό ρόλο έχει και το περιεχόμενό του. Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ εδώ και πολύ καιρό μιλούν για "καταστατικό συνέδριο"...

- Πράγματι η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ εδώ και πολύ καιρό δηλώνουν ότι αυτό το συνέδριο πρέπει να είναι καταστατικό, να έχει δηλαδή σαν αποκλειστικό στόχο τις καταστατικές αλλαγές. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το πανσπουδαστικό συνέδριο, αφού το σημερινό καταστατικό δεν εμποδίζει τη λειτουργία του ΚΣ της ΕΦΕΕ. Εμείς λέμε στους φοιτητές ότι το πρόβλημα λειτουργίας του φοιτητικού κινήματος έχει να κάνει με το ζήτημα του συσχετισμού των δυνάμεων. Επειδή γνωρίζουμε καλά και τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, ξέρουμε ότι αυτή τους η αγωνία για τον "εκσυγχρονισμό" της λειτουργίας του ΚΣ της ΕΦΕΕ και του φοιτητικού κινήματος είναι "εκ του πονηρού". Ξέρουμε ότι ουσιαστικά θέλουν να οδηγήσουν στον παροπλισμό του φοιτητικού κινήματος, να το οδηγήσουν στους διαδρόμους των κάθε λογής "κοινωνικών διαλόγων".Θέλουν να καταστήσουν το φοιτητικό κίνημα έναν από τους συνομιλητές της κυβέρνησης, που θα της δίνουν το άλλοθι να περνά τα αντιεκπαιδευτικά και τα γενικότερα αντιλαϊκά της σχέδια.

Η μόνη διέξοδος

- Με δεδομένες τις προθέσεις αυτές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, αλλά και τους συσχετισμούς στο σώμα των συνέδρων, τι προσδοκούν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας από αυτό συνέδριο;

- Για μας το πανσπουδαστικό συνέδριο σαν θεσμός αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της λειτουργίας του φοιτητικού κινήματος. Βέβαια, έχουμε την εμπειρία των τελευταίων ετών που θέλει τα πανσπουδαστικά συνέδρια να καταλήγουν σε αδιέξοδο ή να είναι απλώς συνέδρια κάλπης, από τα οποία απλώς προέκυπτε νέο ΚΣ της ΕΦΕΕ. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εκφραστεί στο συνέδριο η διάθεση των φοιτητών να συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες του κινήματος. Για μας το συνέδριο θα αποτελέσει βήμα καταγγελίας της σημερινής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε να δείξουμε κύρια στους φοιτητές ότι η μόνη διέξοδος σήμερα από τα προβλήματα της σπουδάζουσας νεολαίας είναι ο δρόμος του αγώνα μαζί με το λαό, ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για την υποβάθμιση των σπουδών μας και της ζωής μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ