Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Υποσχέσεις και αοριστολογίες
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ
  • Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία στο Ψυχιατρείο Αττικής

Με αόριστες υποσχέσεις ότι θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα των ψυχιατρείων της χώρας (οικονομικά, στελέχωση, συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης) απάντησε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, αναφερόμενος στο σκέλος των οικονομικών προβλημάτων των ψυχιατρείων, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών, ενώ με απόφασή του δέχτηκε την κάλυψη της μισθοδοσίας όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις εξαίρεσε από αυτή την απόφαση τα ψυχιατρεία, με το σκεπτικό ότι έχουν χαμηλότερο κόστος νοσηλίας. "Αυτό, είπε, θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και της μισθοδοσίας των ψυχιατρείων". Αντί όμως, όπως θα ήταν λογικό, να πει ότι η απόφαση για εξαίρεση θα ανακληθεί, κατέφυγε στην αόριστη υπόσχεση πως "σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών θα καλύψει τη μισθοδοσία και όλες τις λειτουργικές ανάγκες όλων των ψυχιατρείων της χώρας".

Δευτερολογώντας ο Μ. Σκουλάκης, είπε ακόμη ότι το υπουργείο του ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη στήριξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και σ' ό,τι αφορά τα ψυχιατρικά προγράμματα υπάρχει επαφή με την ΕΕ, όπου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα θετική εξέλιξη. Τέλος για τη στελέχωση των ψυχιατρείων με προσωπικό ανέφερε ότι προκηρύχτηκαν 150 θέσεις.

Ο Ορ. Κολοζώφ

"Αντί να υπόσχεστε έτσι αόριστα - είπε στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ - ότι οπωσδήποτε θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των ψυχιατρείων, να άρετε αυτή την εξαίρεση του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι όντως τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα μπορέσουν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Ο τρόπος δε με τον οποίο μετράτε το κόστος νοσηλείας στα ψυχιατρεία δεν είναι σωστός. Π. χ. στο Δαφνί έχουν ξοδέψει όλα τα αποθέματά τους, γιατί υπάρχουν 600 με 700 ασθενείς άποροι, που φυσικά δεν μπορούν να πληρώσουν". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση από την εξάντληση του προγράμματος 815 της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή τινάζεται στον αέρα, γιατί δεν είχε προβλεφτεί η συνέχιση της χρηματοδότησης. "Εμείς - κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ - ζητάμε να κατοχυρωθούν θεσμικά και νομικά οι νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί και να εξασφαλιστεί από τον προϋπολογισμό του κράτους η συνέχεια της χρηματοδότησής τους".

Απεργία στο Ψυχιατρείο

Σε αναστολή της λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι και στην απεργία συμμετείχαν κατά 100% οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων.

Αύριο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 26 Μάη, που το Νοσοκομείο εφημερεύει, οι γιατροί θα κάνουν πεντάωρη στάση εργασίας (9 πμ-2 μμ). Μέχρι την Τρίτη που οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα γενική συνέλευση, το Νοσοκομείο δε θα δέχεται περιστατικά εκτός από τα απολύτως επείγοντα, ενώ την πύλη εισόδου θα μπορούν να περνούν μόνο τα ασθενοφόρα και τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν φάρμακα και τρόφιμα. Μάλιστα, η τριμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση του Νοσοκομείου και την παρακαλεί να ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών και Πειραιώς για την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, "ώστε να μην σταλούν στο ΨΝΑ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση αρρώστων".

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν συμβολικά το δρόμο μπροστά από το ψυχιατρείο, φωνάζοντας τα συνθήματα: "Κλείνουν, κλείνουν τα Ψυχιατρεία, δώστε λεφτά για την υγεία". "Το "Δαφνί" απαιτεί τώρα λύση να βρεθεί". "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" και "Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

ΕΙΝΑΠ: Προάγγελος του νομοσχεδίου

"Η καταστροφή που πραγματοποιείται σήμερα στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι προάγγελος του τι πρόκειται να συμβεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αν εφαρμοστεί το μέτρο των κλειστών προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των ψυχιάτρων στο ΨΝΑ και ζητά την άμεση χρηματοδότηση του ψυχιατρείου από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εξασφάλιση των υλικών όρων συντήρησης και ανάπτυξης των νέων δομών αποκατάστασης και τη θεσμική και νομοθετική κατοχύρωσή τους. Επίσης ζητά την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, καθώς και τον κεντρικό σχεδιασμό και την τομεοποίηση της ψυχικής υγείας με βάση τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

  • Με ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών του ΨΝΑ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή και αγωνιστικότητα των κινητοποιήσεων και τονίζει: "Είναι η καλύτερη απάντηση στις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν το ψυχιατρείο και γενικά την ψυχική υγεία σε συνθήκες μεσαιωνικού τύπου. Είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και θα δώσει λύση στα προβλήματά μας", τονίζεται.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ζητά να επιχορηγηθούν άμεσα τα ψυχιατρεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την πολιτική της ψυχικής υγείας, καθώς και ανάλογη νομοθετική κατοχύρωση - θεσμοθέτηση για τα ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ