Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις δικαστών στην περικοπή των συντάξεών τους

Εντονες αντιδράσεις εκφράζουν οι δικαστικοί λειτουργοί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κόβει τις αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς των συνταξιούχων δικαστών που προκλήθηκαν με αποφάσεις των δικαστηρίων. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι δικαστές που έχουν πάρει αυξήσεις με δικαστικές αποφάσεις θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Λ. Γεωργακόπουλος,εκφράζει την απορία του γιατί δεν ενημερώθηκαν οι δικαστικές ενώσεις πριν κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία, προκειμένου να τοποθετηθούν οι ίδιοι. "Δε θα σχολιάσω τη νομική πλευρά του θέματος, κατά πόσο αυτό είναι συνταγματικό ή όχι, δήλωσε ο Λ. Γεωργακόπουλος, αλλά δεν μπορώ να μην υποκύψω στον πειρασμό να σχολιάσω την ηθική πλευρά του ζητήματος. Ζητούν από ανθρώπους που με νόμιμα μέσα επέτυχαν να τους δοθεί κάποια αύξηση στη σύνταξη και το εφάπαξ, να επιστρέψουν τα χρήματα και μάλιστα ενός τόσου σημαντικού ποσού".

Ωστόσο, άλλη μια χτεσινή απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους δικαστές. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε αίτηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών το οποίο είχε επιδικάσει σε συνταξιούχο δικαστή μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που είχε εγκρίνει το Ταμείο.

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου σύμφωνα με την οποία στο εφάπαξ θα έπρεπε να συνυπολογιστούν τα ποσά που προέκυπταν από τις διαφορές των αποδοχών του ΕΣΥ. Παρόμοια ερμηνεία για το ίδιο θέμα είχε κάνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντίθετα, το Ταμείο Πρόνοιας υποστήριζε ότι οι διαφορές αυτές επειδή δεν έχουν το χαρακτήρα βασικού μισθού ή χρονοεπιδόματος δεν μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του ύψους του εφάπαξ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ