Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
Κυρίαρχος ο περιφερειάρχης

Ο νόμος για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας δεν παρουσιάζει κάποιο σημείο αλλαγής της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής στη χώρα μας, στα πλαίσια της καταστροφικής λειτουργίας της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα παραπάνω τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών". Η παράταξη επισημαίνει τις τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης και ασφυκτικού ελέγχου στην Αυτοδιοίκηση, που έχει ο περιφερειάρχης, σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Συνεχίζει πως με το νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση, που ψηφίστηκε στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, δέχεται σημαντικό πλήγμα ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφαιρούνται σημαντικές κατακτήσεις, που ήταν αποτέλεσμα αγώνων και δραστηριότητας των προηγούμενων δεκαετιών.

Σημειώνει πως με το νόμο αυτό "μπαίνουν χωρίς μελέτη επιπρόσθετες δομές διοίκησης, παράλληλα με τις εκκρεμότητες σε δεκάδες ζητήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και δημιουργούνται καθυστερήσεις, αποσπασματικότητα και σύγχυση αρμοδιοτήτων και αποτελούν πλήγμα στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και της πολιτείας, γενικότερα. Προβλήματα, όπως η χωροθέτηση των χωματερών και η αντιπλημμυρική θωράκιση, απομακρύνονται από τη λύση τους".

Η παράταξη υπογραμμίζει, ακόμα, πως παρουσιάζονται τεράστια οικονομικά θέματα της ΤΑ και διογκώνεται η τάση αναζήτησης νέων πόρων, μέσω επιπρόσθετης φορολογίας για υπηρεσίες, για τις οποίες μέχρι σήμερα υπήρχε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συμπληρώνει πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις βασικές του υποχρεώσεις διοχέτευσης των φορολογικών πόρων κυρίως προς κοινωνικές παροχές. "Και εδώ, συνεχίζει, οι τάσεις είναι σαφείς και όχι μόνο στο νόμο αυτό. Τεράστια κοινωνικά ζητήματα και υπηρεσίες θα αντιμετωπιστούν με νέους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και ανταποδοτικότητα".

Σε ό,τι αφορά τους 70 χιλιάδες μηχανικούς της χώρας, η παράταξη αναφέρει πως "είναι αναμφισβήτητη η έλλειψη οποιουδήποτε στόχου και προοπτικής, ορθολογικής και πλήρους αξιοποίησής τους, μέσα σε αναπτυξιακά πλαίσια. Πλαίσια, δηλαδή, παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ