Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή
  • Πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή αύριο
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας οι μαθητές έχουν κάνει κατάληψη στο σχολείο τους

Από την Κυριακή, τρεις μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ) και οι γονείς τους έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου, με κύριο αίτημα την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού σε μόνιμη βάση. Η πολιτική των περικοπών που ακολουθεί - και στον ευαίσθητο χώρο της πρόνοιας - η κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τα δημόσια κέντρα εκπαίδευσης και αποκατάστασης στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Παράλληλα, χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή για τον Αγωνιστικό Γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, κάλεσε τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, που θα γίνει ανήμερα του εορτασμού, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και στη συνέχεια στην πορεία προς τη Βουλή. Τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι μπαίνουν επικεφαλής ενός αγωνιστικού γιορτασμού, απαιτώντας ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες κόντρα στην κυβερνητική υποκρισία και την εμπορευματοποίηση των αναγκών τους.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η συρρίκνωση των όποιων υπηρεσιών Πρόνοιας, οι σοβαρές ελλείψεις των απαραίτητων δημοσίων κέντρων εκπαίδευσης και αποκατάστασης, καθώς και η παντελής έλλειψη πολιτικής απασχόλησης για τα ΑΜΕΑ είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί. Προβλήματα που βιώνουν σε καθημερινή βάση και οι μαθητές του ΚΕΑΤ.

Εχουμε δικαίωμα στη ζωή

"Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι", δήλωσε με αγανάκτηση στο "Ρ" ο Γρηγόρης Τάτσης,γραμματέας της Μαθητικής Κοινότητας του ΚΕΑΤ. "Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Πριν τρία χρόνια δίδασκαν οκτώ καθηγητές. Τέσσερις μόνιμοι και τέσσερις ειδικευόμενοι. Από πέρσι οι τέσσερις ειδικευόμενοι δε διδάσκουν γιατί δεν πληρώνονται, ενώ από τους μόνιμους καθηγητές... συνταξιοδοτούνται οι τρεις. Σήμερα το κέντρο είναι έτοιμο να κλείσει", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος,μαθητής της Γ Γυμνασίου και ταμίας της μαθητικής κοινότητας επισήμανε: "Το κράτος με το σκεπτικό της μείωσης του αριθμού των μαθητών δεν προσλαμβάνει καθηγητές, ενώ για τη μεταφορά των μαθητών στο σπίτι τους δεν υπάρχει όχημα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ίδιοι οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους". Παράλληλα σήμερα στο ΚΕΑΤ υπάρχουν οικότροφοι μαθητές που κάνουν ειδικές θεραπείες, όμως δεν υπάρχει νοσηλεύτρια εδώ και 4 χρόνια!

"Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι μόρφωση και δουλιά. ΚΕΑΤ σημαίνει Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Εδώ ούτε εκπαίδευση, ούτε αποκατάσταση υπάρχει. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι την επίλυση των προβλημάτων μας ακόμα και αν χάσουμε τη σχολική χρονιά", τόνισε ο Γ. Τάτσης.

Η ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών προσπάθησε και πάλι να καθησυχάσει τους μαθητές και να τους κάνει να υποχωρήσουν. Ακολούθησε την ίδια τακτική με το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), δηλαδή, η οποία - όπως κατήγγειλαν τα μέλη της Επιτροπής - προτίμησε να απέχει από τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη. Προτίμησε να μην καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική, διοργανώνοντας μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων και προβολής του "κυβερνητικού έργου"...

"Μπροστά σ' αυτή την ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", προσπαθώντας να απαλλαγεί από τις ευθύνες της απέναντι στα ΑΜΕΑ και να τις φορτώσει στον ελληνικό λαό, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή", κατέληξε η Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ