Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΪΤΖ
Στα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος

Εντός της εβδομάδας υπογράφεται η σχετική υπουργική απόφαση

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία μετακυλίεται στα ασφαλιστικά ταμεία και το βάρος της νοσηλείας όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό του ΕΪΤΖ.

Την απόφαση αυτή πήρε η κυβέρνηση στις 10.9.1997, διότι θεωρήθηκε πολύ υψηλό το κόστος των 3 δισ. δραχμών για το 1997 που θα διατεθεί στη θεραπεία με τον τριπλό συνδυασμό των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Επίσης, αποφασίστηκε το κράτος να κρατήσει την υγειονομική κάλυψη των απόρων και των ανασφαλίστων, ενώ οι αλλοδαποί - αλλά και οι Ελληνες που το επιθυμούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της θεραπείας τους - θα προμηθεύονται τα αντιρετροϊκά φάρμακα που θα υπάρχουν και στο εμπόριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα εκδίδεται και θα χορηγείται από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) βιβλιάριο - ετήσιας διάρκειας - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οροθετικών ασθενών που θα έχει δώδεκα τετραπλότυπες συνταγές.

Στην περίπτωση που ο ασθενής πληρεί τις προϋποθέσεις για την έναρξη της καθοριζόμενης αγωγής από τον θεράποντα γιατρό του, θα παίρνει έναν κωδικό αριθμό βάσει του οποίου θα γίνεται η διάθεση της θεραπείας του και ταυτόχρονα θα καταγράφεται στα αρχεία του ΚΕΕΛ. Το πρώτο στέλεχος της τετραπλότυπης συνταγής θα το παίρνει ο ασθενής για να εκτελέσει τη συνταγή στο φαρμακείο του Νοσοκομείου που υπάγεται, το δεύτερο θα κρατείται από το ΚΕΕΛ, το τρίτο θα αποστέλλεται στον Ασφαλιστικό Φορέα για την κάλυψη του κόστους της αγωγής και το τέταρτο θα παραμένει στο βιβλιάριο του ασθενούς."Για να είναι δυνατή η σύγκριση και ο έλεγχος των ασθενών - θεραπειών από τα αντίστοιχα Ασφαλιστικά Ταμεία - σημειώνεται στην απόφαση - το Ταμείο θα έχει δυνατότητα ελέγχου των αρχείων που θα φυλάσσονται στο ΚΕΕΛ, με ειδικούς γιατρούς ελεγκτές, μετά από υπουργική εντολή". Προστίθεται ότι "με τη συγκέντρωση των στοιχείων ανά ασθενή, το ΚΕΕΛ θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας και παρουσίασης των τάσεων της επιδημίας αφενός και αφετέρου την εκτίμηση και προϋπολογισμό του κόστους της αντιρετροϊκής αγωγής στη χώρα μας".

Σημειώνεται ότι σήμερα υποβάλλονται σε θεραπεία 1.382 οροθετικά άτομα και απ' αυτά τα 780 (ποσοστό 56,4%) παίρνουν τον τριπλό συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων. Το 50% των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία είναι ασφαλισμένοι- δηλαδή 691 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ