Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθώος ο Γιώργος Μπαλάφας

Απαλλάχτηκε χτες ο Γιώργος Μπαλάφας από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για όλες τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης". Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα μη επαρκή τη μαρτυρική κατάθεση της Ουρανίας Νικολάου και τον κήρυξε αθώο, λόγω αμφιβολιών, για την κατηγορία της απλής συνέργειας στη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1η Απρίλη 1985 στην Καλλιθέα. Ομοίως το δικαστήριο αθώωσε τον Γ. Μπαλάφα ομόφωνα από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη ληστεία, που είχε γίνει στις 6 - 5 - 85 έξω από το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" στο Γαλάτσι και τη δολοφονία των συνοδών της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως Γ. Πανταζόπουλου και Μ. Τσιμπούρη,με το σκεπτικό ότι "μόνο το γεγονός ότι είχε περάσει το αυτοκίνητό του από το χώρο εκείνο, δυο μέρες πριν, δεν κρίνεται επαρκές για συμμετοχική του δράση".

Διαφωνία υπήρξε μεταξύ των μελών του δευτεροβάθμιου κακουργιοδικείου στην υπόθεση της λεγόμενης "γιάφκας", που "ανακάλυψε" η αστυνομία στις 25 - 11 - 86 σε υπόγειο διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια. Οι ένορκοι δικαστές Δ. Γιαννιός,Χ. Γράψας,Μ. Ιωαννίδης και Μαργαρίτα Γιαραλή,που συγκροτούσαν την πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής του κατηγορουμένου, οι τρεις πρώτοι λόγω αμφιβολιών (ως προς την ενοικίαση από τον ίδιο ή όχι της αποθήκης όπου "βρέθηκαν" τα όπλα και αν γνώριζε την ύπαρξή τους σ' αυτήν) και η τέταρτη επειδή, κατά την άποψή της, δεν προέκυψαν καθόλου στοιχεία ενοχής του. Αντίθετα, οι τακτικοί δικαστές Γερ. Σιμόπουλος (πρόεδρος Εφετών), Ρένα Ασημακοπούλου και Στ. Στεφανάτος (εφέτες) συντάχθηκαν με τη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Ιω. Γαβρίλη,ο οποίος είχε ζητήσει την ενοχή του Γ. Μπαλάφα για κακουργηματική οπλοκατοχή, γιατί θεώρησαν πως: α) ο ίδιος, που είχε νοικιάσει το διαμέρισμα ως Ν. Μανιατόπουλος, πλήρωνε το νοίκι ως το 1986, β) βρέθηκαν εκεί δακτυλικά του αποτυπώματα και γ) δεν προέκυψε ότι τα όπλα τοποθετήθηκαν στο χώρο αυτό από τις διωκτικές αρχές.

Μετά την αθώωσή του ο Γ. Μπαλάφας ευχαρίστησε τον κόσμο, τους πολιτικούς παράγοντες που του συμπαραστάθηκαν και τους συνηγόρους του. "Για μένα - πρόσθεσε - είναι σήμερα μια σημαντική μέρα, ίσως από τις σημαντικότερες της ζωής μου. Με την απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνεται αυτό που λέω από το 1985 για μεθόδευση των υποθέσεων που με αφορούν". Ο συνήγορός του Σπ. Φυτράκης,δήλωσε: "Η δικαστική απόφαση απέδειξε την ορθότητα του μεικτού ορκωτού συστήματος για τον έλεγχο των πολιτικών υποθέσεων. Από την αρχή η κατεύθυνση και η πεποίθηση της υπεράσπισης ήταν ότι θα οδηγούμαστε σε αθωωτική απόφαση για όλες τις κατηγορίες. Πιστεύω ότι κλείνει σήμερα ένας κύκλος διώξεων, που, υπό το πρόσχημα ελέγχου του φαινομένου της τρομοκρατίας, αφορούσε την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση και σε μια νέα ποιότητα ρύθμισης των ζητημάτων αυτών στη χώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ