Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολη ζωή στους καταυλισμούς

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Ορ. Κολοζώφ για τους  υπουργούς Υγείας , Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης

Τις δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν περίπου 7.500 άτομα στους οργανωμένους καταυλισμούς σεισμόπληκτων στο Δήμο Αχαρνών (Πλάτωνα, Μεγάλα Σχοίνα, Καποτά κλπ.), οχτώ ολόκληρους μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάστασή τους, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Ορέστης Κολοζώφ, με Ερώτησή τους για τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Βερελή, Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφερόμενοι στην υγειονομική φροντίδα των σεισμόπληκτων, επισημαίνουν ότι η έλλειψη γιατρών του ΙΚΑ (κυρίως παιδιάτρων και παθολόγων) και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά των εκτάκτων περιστατικών, καθώς και η συγκατοίκηση τόσων ανθρώπων στους καταυλισμούς σε αντίξοες συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

«Η κακή συγκοινωνία για τη μεταφορά των κατοίκων στις δουλιές τους και κυρίως η έλλειψη σχολικών λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών πρωί και απόγευμα από τους καταυλισμούς προς τα σχολεία και το αντίστροφο, αφού και οι καταυλισμοί είναι απομακρυσμένοι από το κέντρο της πόλης και κυρίως ο καταυλισμός Καποτά», είναι ένα ακόμα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση. Παράλληλα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν την έλλειψη προστασίας και ασφάλειας των καταυλισμών (πεζές περιπολίες, περιπολικά κ.ά.), καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη αποχέτευσης, περίφραξης και χώρων για κοινωνικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως οι λογαριασμοί ρεύματος που πληρώνουν στη ΔΕΗ όσοι κατοικούν στους καταυλισμούς είναι δυσβάσταχτοι και ιδιαίτερα για τις οικογένειες των πολυτέκνων, που χρησιμοποιούν περισσότερες από μια παροχές και συνεπώς καλούνται να πληρώσουν πολλαπλά πάγια τέλη κλπ. «Ομως, και για τις υπόλοιπες οικογένειες, λόγω των συνθηκών, υπάρχει αναγκαστικά μεγάλη κατανάλωση ρεύματος», τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές και επισημαίνουν ότι αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Αχαρνών και των κατοίκων είναι η ΔΕΗ να χρεώνει τους κατοίκους των καταυλισμών 10 δρχ./ κιλοβάτ χωρίς κλιμακωτή αύξηση.

Με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ο Αντ. Σκυλλάκος και ο Ορ. Κολοζώφ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης, αν προτίθενται να πάρουν μέτρα για την ανακούφιση και την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των σεισμοπλήκτων, που διαμένουν στους οργανωμένους καταυλισμούς. Τέλος, ερωτούν, αν πρόκειται το υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει, ώστε η ΔΕΗ να υιοθετήσει το αίτημα του ΔΣ Αχαρνών και των κατοίκων για μειωμένα τιμολόγια στους καταυλισμούς, δεδομένου ότι πρόκειται για οικογένειες οικονομικά ασθενείς, με ανέργους κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ