Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμφώνησαν με το σχέδιο νόμου για την περιφέρεια

Συντεταγμένη απόφαση με τη φιλοσοφία και την κατεύθυνση του σχεδίου νόμου για την την Οργάνωση - Στελέχωση - Διοίκηση της Περιφέρειας, έλαβε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής στην προχτεσινή του συνεδρίαση. Η πλειοψηφία του ΝΣ εξέφρασε την υποστήριξή της στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου για τη συγκρότηση της Περιφέρειας - την υπερσυγκέντρωση δηλαδή εξουσιών στην κεντρική διοίκηση και την υποβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - ενώ αρκέστηκε σε ορισμένες διαφωνίες σε επιμέρους σημεία.

Η απόφαση του ΝΣ τονίζει ότι είναι αναγκαία η θέσπιση της Τριτοβάθμιας Αιρετής Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνει τον κίνδυνο σύγχυσης Περιφέρειας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), με την ενδυνάμωση της Περιφέρειας ως θεσμού αποκέντρωσης. Επίσης, η απόφαση ζητάει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος της κυβέρνησης με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Ακόμα χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου αντιδημοκρατικό και καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασυνέπεια προς τις διακηρυγμένες θέσεις της απέναντι στο θεσμό της ΝΑ. Ζητάει τη διατήρηση των Νομαρχιακών Επιτροπών. Τέλος, ζητάει από την ΕΝΑΕ και τα ΝΣ της χώρας να ξεκινήσουν δυναμικές προσπάθειες για κατοχύρωση της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας της ΝΑ και των συλλογικών της οργάνων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προτείνει τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, συνάντηση εκπροσώπων της ΝΑ με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,ώστε να εκφραστούν επίσημα οι θέσεις τους για το θεσμό. Τέλος, προτείνεται η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου του νόμου 2218/94 για τη ΝΑ σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία, το περιεχόμενο και τις αρμοδιότητες, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης,καταψήφισε την απόφαση για το σχέδιο νόμου διαφωνώντας στη φιλοσοφία του και κάλεσε το ΝΣ να αντιτεθεί σε αυτό, καθώς όπως τόνισε στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση και καταργεί τον εθνικό σχεδιασμό, αφού οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού δεσμεύονται μέσω των Περιφερειών στις πολιτικές που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επισήμανε ακόμα ότι "το νομοσχέδιο για την Περιφέρεια περιορίζει το πεδίο δράσης της Αυτοδιοίκησης. Μεγαλώνει την κρατική παρέμβαση για την εφαρμογή του αντιλαϊκού πλαισίου δράσης που έχει θεσμοθετηθεί για τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης".

"Το Περιφερειακό Ταμείο θα ασκεί πολιτική, ενώ μοναδικός άρχων είναι ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας. Το σχήμα που διαμορφώνεται έχει δικτατορικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τα κέντρα λήψης των αποφάσεων".

"Η ΝΑΣ επιμένει οι βαθμοί της Αυτοδιοίκησης να αποτελούν βαθμίδα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και να είναι φορείς της δημόσιας εξουσίας, μέσα από μια ορθολογική ιεραρχημένη κατανομή αρμοδιοτήτων. Να έχουν ουσιαστικές αποκλειστικές αρμοδιότητες με άμεση εκτελεστικότητα των πράξεών τους. Να διαθέτουν επάρκεια οικονομικών πόρων. Να εξασφαλίζεται η δημοκρατική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους βαθμούς. Και τέλος, τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα να εκλέγονται με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ