Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες τεράστιων καταστροφών από τις πλημμύρες. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, περιουσίες εξαφανίστηκαν, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, δίκτυα και έργα υποδομής έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Αναδείχτηκε για πολλοστή φορά η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας. Πολιτική που στήριξε το κέρδος των λίγων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων.

Αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι, μετά από κάθε καταστροφή, τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις για τις δήθεν προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για τον προγραμματισμό και την κατασκευή έργων, όταν η κυβερνητική πολιτική:

  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης, δίχως εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Επιτρέπει και νομιμοποιεί την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σ' αυτά, την ίδια στιγμή που δεν ασκείται πολιτική υπέρ της λαϊκής στέγης.
  • Νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση.
  • Εχει βάλει στο χρονοντούλαπο την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις.
  • Δεν προστατεύει τους ελεύθερους χώρους, αντίθετα, προχωρεί στην τσιμεντοποίησή τους.

Οι προβαλλόμενες δεσμεύσεις έχουν χάσει κάθε έννοια, αφού τα όποια έργα προστασίας από πλημμύρες είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα, με μακρόχρονο ορίζοντα. Επιπλέον, κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά ικανοποιούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων.

Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα, που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Η αναφορά στο κόστος των έργων αποδεικνύει την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, γιατί:

  • Οι καταστροφές αθροιστικά είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Χαρίζονται τεράστια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ άλλα σπαταλιούνται σε έργα βιτρίνας.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των εργαζομένων στους διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες (Πυροσβεστικό Σώμα κ.α.), έγινε και πάλι φανερή η έλλειψη οργανισμών, φορέων, τεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπινου ειδικευμένου δυναμικού, όπως και η απουσία ενός κατάλληλα εξοπλισμένου και με υποδομή κεντρικού οργάνου, που να μπορεί να παίρνει άμεσες αποφάσεις και να δίνει τις ανάλογες εντολές.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ, με την απογραφή και την ταχύτατη πλήρη αποζημίωση των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, εξοπλισμό και παραγωγή, ουσιαστική οικονομική ανακούφιση για τα τρέχοντα προβλήματα, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών. Να δοθούν ειδικά επιδόματα στους εργαζόμενους, που αναγκαστικά έμειναν άνεργοι, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Να κηρυχτούν όλες οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθοριστικής σημασίας είναι και ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, για να μην επαναληφθούν τα σημερινά τραγικά φαινόμενα:

  • Διαμόρφωση του απαιτούμενου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τις δασοκαλύψεις, τις αναδασώσεις, την απαγόρευση επεκτάσεων, τη διάνοιξη φυσικών ρεμάτων και ειδικά έργα.
  • Καθορισμός εύλογου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχηση των έργων.
  • Δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Εκπόνηση αξιόπιστου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, με την ουσιαστική συμμετοχή της πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων. Απαιτείται ακόμη ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα σε μέσα και προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί σύλλογοι, είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση, με αίτημα την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας σε στέρεη βάση. Οσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται. Γίνεται φανερό ότι μόνο η αγωνιστική ετοιμότητα και η οργανωμένη λαϊκή δράση μπορεί να επιβάλλουν άλλη πορεία, σε στενή σχέση με το γενικότερο αγώνα για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να παλέψουν για ριζική πολιτική αλλαγή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ