Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας για την παιδεία μάς αφορά όλους

Επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές και τους γονείς τους, με την οποία τους καλούν να δηλώσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους

Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η συμπαράταξή μας σε ένα ενωτικό, ριζοσπαστικό εκπαιδευτικό κίνημα απέναντι στην κυβερνητική αναλγησία είναι η μοναδική και αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της, που απευθύνει στους μαθητές και τους γονείς τους η ΟΛΜΕ, με την οποία τους καλεί να στηρίξουν την απεργία διαρκείας που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα.

"Ζητάμε την ενεργό συμπαράστασή σας στον αγώνα μας. Είναι και δικός σας αγώνας... Για να μην εγκαταλειφθεί παραπέρα η δημόσια εκπαίδευση, να μην παραδοθεί η μόρφωση στους σκληρούς νόμους της αγοράς, να μην περιθωριοποιηθεί περισσότερο ο εκπαιδευτικός και το έργο του", τονίζουν οι καθηγητές.

Περιγράφοντας την τραγική κατάσταση του δημόσιου σχολείου, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας και εγκατάλειψης, η ΟΛΜΕ αναφέρει τις εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, λόγω έλλειψης προσωπικού, τις διπλοβάρδιες, τα ακατάλληλα κτίρια, όπου στοιβάζονται έως και 35 μαθητές στην τάξη, τις ξεπερασμένες γνώσεις που παρέχονται, τις παρωχημένες παιδαγωγικές μεθόδους κλπ. Ενώ την ίδια ώρα - όπως επισημαίνουν - "η πολιτεία χρηματοδοτεί τους κερδοσκόπους ιδιώτες, μετατρέποντας τη γνώση σε εμπορεύσιμο είδος".

"Ο Ελληνας καθηγητής, που επιτελεί ένα κρίσιμο και σημαντικό έργο, αντί να τυγχάνει της ολόπλευρης στήριξης από την πολιτεία, αντιμετωπίζεται ως απλός διεκπεραιωτής των κεντρικών εντολών", ενώ "η χώρα μας παραμένει η τελευταία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στις δαπάνες για την εκπαίδευση και ο Ελληνας εκπαιδευτικός είναι ο χειρότερα αμειβόμενος εκπαιδευτικός σε όλη την Ευρώπη", επισημαίνει η ΟΛΜΕ. Και υπογραμμίζει: "Ολο αυτό το κλίμα της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου ανοίγει το δρόμο στις δυνάμεις της αγοράς και της κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα να αποσπούν όλο και πιο σημαντικά τμήματα από τη δημόσια εκπαίδευση".

Ειδικότερα για τη σημερινή κατάσταση των εκπαιδευτικών σημειώνει πως "όλοι σήμερα αναγνωρίζουν πόσο δραματικά έχει υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των καθηγητών, που είναι συνέπεια της σκληρής οικονομικής πολιτικής της λιτότητας, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και που σήμερα εντείνεται στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης"". Αναφέρουν, επίσης, πως "όλοι οι υπουργοί Παιδείας υπόσχονταν ότι οι αποδοχές των καθηγητών θα βελτιωθούν σημαντικά με το νέο μισθολόγιο", αλλά αυτό "θεσμοθετεί τη λιτότητα, υποβαθμίζει τον καθηγητή, παγιώνει την οικονομική του καθήλωση".

"Φτάνει πια"

"Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι σήμερα πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά, είναι καθολική απαίτηση. Στη σημερινή εποχή του γενικευμένου ανταγωνισμού, το κράτος πρόνοιας και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι τα βασικότερα στοιχεία της δημοκρατικής πολιτείας", αναφέρεται στην επιστολή. Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι αγωνίζονται για:

  • Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, γιατί "αν το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλωθεί ολοκληρωτικά από τις δυνάμεις της αγοράς και της κερδοσκοπίας, τότε, όχι μόνο "όποιος έχει χρήματα θα μορφώνεται", αλλά και θα αμφισβητηθεί η ίδια η υποχρεωτική εκπαίδευση και ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου".
  • Σχολείο, το οποίο θα προσφέρει σύγχρονη και ουσιαστική γνώση, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που θα διαμορφώνει πολίτες ικανούς να αμφισβητούν, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους.
  • Να λειτουργούν πρωί όλα τα σχολεία, και να φοιτούν 25 μαθητές το πολύ κατά τμήμα, για να γίνουν άμεσα 6.000 κανονικοί διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσα από ενιαία επετηρίδα.
  • Μισθολογικό καθεστώς, που θα τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό και να μην καταφεύγουν σε "δεύτερη δουλιά" για ανάγκες κυριολεκτικά επιβίωσης.
  • Κατάργηση του σημερινού φορολογικού πλαισίου, ενός πλαισίου που χαρίζει σκανδαλωδώς δισεκατομμύρια στους πλούσιους ιδιώτες, αλλά και για δημοκρατική και ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.

"Ο βασικός μας στόχος, για δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλους τους νέους και για το ιστορικό δημοκρατικό αίτημα "15% για την παιδεία" αποτελεί τον πυρήνα των απεργιακών μας κινητοποιήσεων. Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αυτή η πολιτική, η οποία στενεύει το σχολείο, διώχνοντας από αυτό τα παιδιά των φτωχότερων τάξεων, δε μας ταιριάζει και ότι το απολυτήριο του σχολείου που οδηγεί στην ανεργία και τους αποκλεισμούς δε μας ικανοποιεί", σημειώνουν οι καθηγητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ