Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Απαγορεύεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών δε θα μπορεί να διατάζει την παύση της λειτουργίας σε καταστήματα, εργοστάσια, γραφεία κλπ. για φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με την υπ' αριθμόν 1339/96 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 2065/92, γιατί είναι αντίθετες με το άρθρο 20 του Συντάγματος. Είναι η δεύτερη φορά που τα διοικητικά δικαστήρια παίρνουν μια τέτοια απόφαση.

Ειδικότερα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο επισημαίνεται:

  • Ο νόμος 2065/92 δε δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο - μέσω της δικαστικής οδού - να αναστείλει την υπουργική απόφαση για σφράγισμα της επιχείρησής του, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση στην κύρια προσφυγή του φορολογούμενου.
  • Επιβάλλεται στον φορολογούμενο η ποινή της σφράγισης της επιχείρησής του, χωρίς να κληθεί από την αρμόδια επιτροπή για να εκθέσει τη γνώμη του για τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορείται.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του νόμου 2065/1992, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να διατάξει μέχρι ένα μήνα την παύση της λειτουργίας ενός καταστήματος για φορολογικές παραβάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ζωγράφου, εφαρμόζοντας υπουργική απόφαση, σφράγισε για 20 μέρες το κατάστημα εταιρίας, γιατί ο ιδιοκτήτης χρησιμοποίησε πλαστά τιμολόγια. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας στη συνέχεια προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και κατέθεσε κύρια προσφυγή και αίτηση αναστολής.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο μέχρι να εκδώσει την οριστική απόφαση ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, προκειμένου να αποσταλούν από τη διοίκηση τα σχετικά στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ