ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ταυτότητα του πάθους

Μην περιμένετε πολλά γι' απόψε το βράδυ. Υπάρχουν κάποιες ταινίες που βλέπονται με ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι πραγματικά σημαντικές δημιουργίες. Ετσι, λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Από τη ΝΕΤ στις 00.30 "I. D. Χωρίς ταυτότητα" του Φίλιπ Ντέιβις.

Η ταινία αυτή, που παρουσιάζεται σε πρώτη τηλεοπτική προβολή έχει προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είναι η πρώτη μεγάλη δημιουργία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη. Παρά τη θεματολογία της που είναι η βία, οι συγκρούσεις στα γήπεδα, η ταινία διαθέτει την ποιότητα που διακρίνει το σύγχρονο αγγλικό κινηματογράφο. Η αστυνομία αναθέτει σε τέσσερις αστυνομικούς με πολιτικά να διεισδύσουν σε μια ομάδα χούλιγκαν του ποδοσφαίρου και να αναγνωρίσουν τους αρχηγούς. Είναι μια προσπάθεια που κάνουν, για να βρουν μια άκρη και να σταματήσουν με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο την αιματοχυσία που αμαυρώνει κάθε κυριακή τους αγώνες του ποδοσφαίρου. Με τους: Ρις Ντίντσλεϊ, Κλερ Σκίνερ, Σάσκια Ριβς.

Από το SEVEN X στις 21.15 "Σκηνή δρόμου" του Κινγκ Βίκτορ

Πρόκειται για μια ταινία του 1931 που μας ξεναγεί σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Μανχάταν. Είναι καλοκαίρι, είναι νύχτα και ένας σύζυγος είναι αποφασισμένος να σκοτώσει την άπιστη γυναίκα του. Το σενάριο είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ελμερ Ράις. Παίζουν οι: Σίλβια Σίντεϊ Ουίλιαμ Κόλιερ.

Από την ΕΤ - 3 στις 23.30 "Σοκ" του Ρόμπιν Ντέιβις.

Μια ερωτική - αστυνομική ιστορία με δυο πρωταγωνιστές δυο μυθικές φιγούρες. Τον Αλέν Ντελόν - στα νιάτα του - και την Κατρίν Ντενέβ, που δεν έχει σημασία η ηλικία της, γιατί είναι πάντα όμορφη. Ενας επαγγελματίας δολοφόνος αποφασίζει να εγκαταλείψει τη λαμπρή... καριέρα του, καταδιώκεται όμως από τους συνεργάτες του και έτσι θα αναζητήσει καταφύγιο. Θα το βρει μαζί με τον έρωτα στη φάρμα μιας μοναχικής γυναίκας.

Από την ΕΤ-3 στη 01.20 "Το ψάρι του πάθους" του Τζον Σέιλς.

Μια ηθοποιός της τηλεόρασης που έμεινε παράλυτη, απομονώνεται σε ένα εξοχικό σπίτι στη Λουιζιάνα. Είναι μια ευαίσθητη, συγκινητική ταινία που προσεγγίζει το θέμα της αποκατάστασης των παραπληγικών, αλλά και τη σχέση, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δυο γυναίκες, που έχουν διαφορετική παιδεία, χρώμα, ηλικία και που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.

Στη Θράκη των "Θεών"

Το ταξίδι στη Θράκη συνεχίζεται σήμερα από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Ηθεα Θράκης - ο τόπος και ο τρόπος". Μια σειρά σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μέμης Σπυράτου, που βασίζεται σε βιβλιογραφία και μελέτες της λαογράφου και εθνολόγου Μιράντας Τερζοπούλου. Ηθη και έθιμα της όμορφης Θράκης ζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας την ιστορία και τη ζωή του τόπου. Σήμερα σειρά έχει ο "Κιοπέκ Μπέης", ένα από τα αρχαιότερα έθιμα. Μια ιεροτελεστία που έχει σχέση με τη γονιμότητα της γης. Τελείται σε πολλές περιοχές της Θράκης και παρά τις κάποιες διαφοροποιήσεις δεν παύει να αντανακλά την πανάρχαια λατρεία του Βάκχειου Διόνυσου. Σήμερα, επίσης, θα γνωρίσουμε ένα άλλο έθιμο, τη θρακική πάλη. Με την ιεροπραξία της πάλης αναβιώνει ο ομηρικός μύθος για τη θεά της βλάστησης, τη Δήμητρα. Επτά παλαιστές από διαφορετικές περιοχές της ακριτικής μας περιοχής συμμετέχουν σε αυτό το δρώμενο. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία ν' απολαύσουμε ξεχωριστούς "ήχους" από τον Αρίφ Καρατζά, από τους τελευταίους δεξιοτέχνες του ζουρνά και του νταουλιού, καθώς και άλλους Τσιγγάνους, που συνοδεύουν και σήμερα τελετουργικά τις γιορτές χριστιανών και μουσουλμάνων (ΕΤ - 1 20.15).

Μελωδικές ώρες

Από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, η "Λύρα του μεσημεριού", που μεταδίδεται στις 15.10, θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα μεγάλων συνθετών. Αλεξάντερ Τάνσμαν: Διάλογος για τρίο σαξόφωνων. Ντιμίτρι Σοστακόβιτς: Πρελούντιο για τρίο σαξόφωνων αρ. 5. Γ. Σ. Μπαχ. Αρια από τη σουίτα αρ. 3 σε διασκευή για φωνή και βιολοντσέλο. Μάθιου Λόκε: Αρια για χάλκινα πνευστά. Γ. Σ. Μπαχ: Κοράλ για όργανο αρ. 743 σε διασκευή για βιολοντσέλο και έγχορδα αρ. 2 σε ρε μείζονα. Λουίτζι Μποκερί: Αντάτζιο από το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και έγχορδα ας 2. σε ρε μείζονα. Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Βοκαλιζ για βιολοντσέλο και πιάνο. Μορίς Ραβέλ: Τραγούδι από την όπερα "Το παιδί και τα μάγια". Φράνσις Πουλένκ: "C" με την Ζανέτ Πηλού και, τέλος, Σεργκέι Ραχμάνινοφ "Μαργαρίτες".

Σκηνή από την ταινία "I. D. Χωρίς ταυτότητα". (ΝΕΤ 00.30)

Σκηνή από την ταινία "I.D. Χωρίς ταυτότητα" (ΝΕΤ 00.30)

Ενα μουσικό αφιέρωμα στους "Συνήθεις υπόπτους", με "μάρτυρες υπεράσπισ
  • Ενα μουσικό αφιέρωμα στους "Συνήθεις Υποπτους", με "μάρτυρες υπεράσπισης" τον Γιώργο Νταλάρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα μεταδώσει απόψε στις 00.30 το MEGA. Πρόκειται για το μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν για τριάντα πέντε νύχτες ο Γιώργος Νταλάρας και οι "Συνήθεις Υποπτοι" στην Ιερά Οδό. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Δαμαλά.
Νοσταλγία του Δ. Τσακνή

Από τη σειρά "Επέστρεφε" της ΕΤ-1 θα παρουσιαστεί στις 20.50 "Η Καρδίτσα του Διονύση Τσακνή".Εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δ. Τσακνής και είναι μόλις 7 χρόνια περίπου, που ασχολείται με το γράψιμο μικρών έμμετρων ιστοριών, που τις επενδύει μουσικά και τις αφηγείται ο ίδιος. Γράφει, επίσης, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και αρθρογραφεί. Στο ντοκιμαντέρ που θα δούμε, ο Τσακνής επιστρέφει στη γενέθλια γη, πλημμυρισμένος από νοσταλγία. Μαζί του θα περπατήσουμε στη σύγχρονη και στην παλιά πόλη και θα ζήσουμε μερικές "στιγμές" από τις μνήμες του. Αλλά και θα δούμε δραματοποιημένα μερικά αποσπάσματα από το μυθιστόρημά του "Υπό προθεσμίαν".Η περιπλάνησή μας στα ειδυλλιακό ορεινό τμήμα της περιοχής, καθώς και στη σημερινή πόλη, μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το σύγχρονο και αλλοτινό πορτρέτο της ωραίας πόλης. Ο Αλέκος, που είναι ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος του Τσακνή, είναι ένας τύπος ασυμβίβαστος, που, ενώ έχει επιλέξει να συνεχίσει να ζει μετά τις σπουδές του στην Καρδίτσα, ταυτόχρονα ασφυκτιά στο κλειστό περιβάλλον της μικρού τόπου. Ο θάνατος της μητέρας του και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν οδηγούν τα βήματά του στην Αθήνα. Σενάριο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουσαμπάκος. Μουσική: Διονύσης Τσακνής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ