ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Συζήτηση, Αλληλεγγύη, Συντονισμός

Δηλώσεις εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 του Μάη, εκπρόσωποι των Κομμάτων που συμμετείχαν έκαναν δηλώσεις στο "Ρ":

Το ΚΚ Συρίας

Ο Ομάρ Μπαγκντάς, μέλος ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας, μιλώντας στο "Ρ", δήλωσε:

"Η συγκεκριμένη συνάντηση που διοργάνωσαν οι σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έχει ιδιαίτερη σημασία, μια και αποτελεί βασικό βήμα για το δυνάμωμα των επαφών μεταξύ των αδερφών κομμάτων που κράτησαν το όνομά τους ως κομμουνιστικά κόμματα και που κράτησαν τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού. Εμείς, όπως οι Ελληνες σύντροφοι, καθοδηγούμαστε από τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού. Εκτιμούμε σημαντικά το ρόλο των Ελλήνων συντρόφων, του ΚΚΕ, για την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, ενάντια στον κοινό εχθρό, που βασίζεται στον προλεταριακό διεθνισμό, στα κοινά ιδανικά και στόχους.

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ, έθιξε πολύ βασικά ζητήματα. Εμείς εξ ολοκλήρου τα στηρίζουμε, ιδιαίτερα ό,τι αφορά την ανάλυση της σύγχρονης κατάστασης του κόσμου, που στην ομιλία της έκανε μια πολύ βαθιά ανάλυση, και η γνώμη των Ελλήνων συντρόφων συμπίπτει κατά 100% με τη δική μας. Θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφέρω το ζήτημα που αφορά τη σοσιαλδημοκρατία. Και μεις επίσης πιστεύουμε πως πρόκειται για τους καλύτερους οδηγούς της αστικής πολιτικής. Πιστεύουμε, επίσης, πως οι συγκεκριμένες προτάσεις που έκαναν οι Ελληνες σύντροφοι, κυρίως η Γενική Γραμματέας, μπορούν να γίνουν το βήμα για την ενίσχυση της αδελφότητας των κομμουνιστών ενάντια στον κοινό εχθρό, και πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε αυτά τα βήματα να πραγματοποιηθούν. Ισως με την πρώτη ματιά να φαίνονται μικρά βήματα, αλλά - όπως είναι γνωστό - όλα τα μεγάλα πράγματα αρχίζουν με τέτοια βήματα".

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Ο εκπρόσωπος του αλγερινού ΚΔΣ δήλωσε στο "Ρ":

"Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική Συνάντηση και θεωρώ ότι βρισκόμαστε, έστω και πολύ, στην αρχή του δύσκολου δρόμου. Είναι αλήθεια ότι δε θα είναι καθόλου εύκολος αυτός ο δρόμος, γιατί πρέπει πρώτα να κάνουμε μια κριτική και αυτοκριτική εκτίμηση της δράσης των κομμουνιστών σε παγκόσμια, αλλά και σε εθνική κλίμακα. Επιπλέον, σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες συνθήκες με την αντεπίθεση των καπιταλιστικών δυνάμεων ενάντια στους εργαζομένους και τις κατακτήσεις τους. Σχετικά με αυτά τα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά με βάση ορισμένες πρώτες εντυπώσεις, που μοιραστήκαμε με αρκετούς άλλους εκπροσώπους, ψάχνουμε τον τρόπο και το μέσο που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και στη διατύπωση σκέψεων σχετικά με το συντονισμό των προσπαθειών μας".

Το ΚΚ Κούβας

Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό,μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, δήλωσε στο "Ρ":

"Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και παίρνω μέρος στη Διεθνή Συνάντηση, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει παραπέρα συντονισμός και αλληλεγγύη μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Και από αυτή την ενότητα και την αλληλεγγύη να επαναδραστηριοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους στις χώρες μας, για τον αγώνα για την ειρήνη και ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή και θα σημάνει το τέλος του πολιτισμού, της ανεξαρτησίας των κρατών ακόμα και του ίδιου του ανθρώπινου είδους, εάν οι εργαζόμενοι δεν αντιδράσουν και υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την ελευθερία τους. Ο νεοφιλελευθερισμός, με την ολομέτωπη επίθεση του παγκόσμιου κεφαλαίου κατά των χωρών όλης της υφηλίου, θα μετατρέψει σταδιακά τους λαούς σε παραγωγικές μηχανές που θα τους απαγορεύει ακόμα και αυτή την ίδια τη σκέψη. Η απάντησή μας σε αυτή την επίθεση θα πρέπει να είναι η ενότητα και αλληλεγγύη των λαών και των εργαζομένων ενάντια στον πραγματικό εχθρό. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος, γιατί βρίσκομαι στην Ελλάδα και παίρνω μέρος στη Συνάντηση που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έχει αποδειχθεί ένας πραγματικός σύντροφος στον αγώνα μας, με την αλληλεγγύη του προς το δοκιμαζόμενο κουβανικό λαό και είναι ένας αυθεντικός εκφραστής των αισθημάτων αλληλεγγύης των εργαζόμενων, αλλά και του ελληνικού λαού".

Το Νέο ΚΚ Βρετανίας

Ο Αντι Μπρουκς,Γενικός Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας, έκανε την παρακάτω προς το "Ρ":

"Νομίζω ότι η διοργάνωση αυτής της Διεθνούς Συνάντησης είναι μία πολύ καλή και επιτυχής πρωτοβουλία, γιατί η συγκέντρωση όλων αυτών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων εδώ στην Αθήνα θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την υφήλιο, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ανταλλαγή απόψεων για την κατανόηση της παραγωγής των προβλημάτων κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί. Ακόμα για να βρούμε αυτή την κοινή βάση που είναι απαραίτητη για το συντονισμό της δράσης μας για να μπορέσουμε επιτυχώς να αντιπαλέψουμε τον ιμπεριαλισμό και να εναντιωθούμε επιτυχώς στις αστικές, αλλά και στις σοσιαλδημοκρατικές απόψεις και να ισχυροποιήσουμε τις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού, το οποίο νομίζουμε ότι είναι και το πιο σημαντικό".

Η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

Ο Χοσέ Κάμπο, μέλος της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, δήλωσε στο "Ρ":

"Για μας αυτή η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία και ενδιαφέρον, πέρα από το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να πάρει μέρος στη συνάντηση ή πόσα κόμματα συμμετέχουν. Και αυτό γιατί μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η Αριστερά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στην περίπτωσή μας πιο συγκεκριμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε προσπάθειες, να αναλύσουμε από κοινού, να αναζητήσουμε μία κοινή προοπτική πάλης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, μία προοπτική επαναστατικής πάλης, που θα παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης αυτής της πολιτικής προοπτικής με τους λαϊκούς αγώνες που γίνονται όλο πιο συχνοί στις χώρες μας και που θα φουντώσουν ακόμα πιο πολύ ενόψει της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Ετσι λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, ό,τι έχει σχέση με ανταλλαγή εμπειριών, συντονισμό δράσης και αγώνων, είναι a priori θετικό, αλλά πολύ περισσότερο απαραίτητο. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η Διεθνής Συνάντηση της Αθήνας διαγράφεται μέσα σε αυτήν την προοπτική, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας δομής που θα μπορέσει να γεννήσει μία κοινή πολιτική προοπτική για την ευρωπαϊκή μετασχηματιστική Αριστερά, αλλά και για την Αριστερά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με όλα αυτά συμφωνούμε απόλυτα".

ΚΚ Ισπανίας

Ο Χοσέ Μαρία Λάσο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, δήλωσε στο "Ρ":

Πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα το πω και στην παρέμβασή μου, ότι είχα την ευκαιρία το 1995 να βρεθώ σε μία παρόμοια συνάντηση και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι όλο και πιο αναγκαίες, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, που πηγάζει από τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης της οικονομίας αλλά και της πολιτικής. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο, η Αριστερά, τόσο μέσα από το εργατικό κίνημα όσο καιαπό τις διάφορες πολιτικές οργανωμένες δυνάμεις, να αντιδράσει ανταλλάσσοντας, σε τέτοιες συναντήσεις, τις εμπειρίες, τις ιδέες, τις πρωτοβουλίες αγώνων κλπ., που θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε μία συνάφεια - η οποία θα ανταποκρίνεται, όμως, στις σημερινές συνθήκες - με αυτό που υπήρξε σε μία συγκεκριμένη φάση, αν και σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, η Τρίτη Διεθνής, η Κομμουνιστική Διεθνής.

ΚΚ Πορτογαλίας

Ο Κάρλος Αμπόιμ Ινγκλές, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Πορτογαλίας, δήλωσε:

Ηρθαμε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του αδερφού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με το οποίο έχουμε εδώ και πολύ καιρό πολλές και στενές σχέσεις, τις καλύτερες σχέσεις, τις οποίες επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε στο μέλλον. Τα 80χρονα του ΚΚΕ είναι ένα γεγονός που αξίζει να γιορτάσουμε, όπως επίσης και τα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, που πριν τόσα πολλά χρόνια αποτέλεσε τη βάση του κομμουνιστικού μας κινήματος. Συνδέοντας τα δύο αυτά γεγονότα με τη σκέψη και την αμοιβαία γνώση των συνθηκών εργασίας, των κομμουνιστών, σήμερα, είναι ένα επίκαιρο θέμα. Γι' αυτό και βρισκόμαστε με ιδιαίτερη χαρά εδώ. Πάνω σε αυτό θα μιλήσω στη συνάντηση. Κατά τη γνώμη μας, σήμερα, 150 χρόνια μετά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και 80 χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, η ουσία του Μανιφέστου και της Οχτωβριανής Επανάστασης διατηρείται ακόμα πιο επίκαιρη. Ο καπιταλισμός εξελίχθηκε, το κομμουνιστικό κίνημα εξελίχθηκε, είχε μάλιστα μεγαλειώδεις επιτυχίες, παγκοσμιοποιήθηκε, πριν από 150 χρόνια ήταν 400, τώρα είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν ο Μαρξ, ο Ενγκελς και ο Λένιν, δηλαδή να μελετήσουμε την πραγματικότητα, με αντικειμενική ματιά, να δούμε τις αντιθέσεις για να ξέρουμε πώς να δράσουμε και να παρέμβουμε στις εξελίξεις. Αυτός είναι ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων και αυτό ήρθαμε να κάνουμε εδώ, να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ διαφορετικός, οι συνθήκες σε κάθε χώρα είναι επίσης πολύ διαφορετικές. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίδια μοντέλα και πλατφόρμες παντού, ωστόσο η ουσία του κομμουνιστικού κινήματος είναι σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη από χτες.

Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας

Η Ρίνα Γκαλιάρντι, αρχισυντάκτρια του θεωρητικού περιοδικού του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, δήλωσε:

Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση της ιστορίας, του κόσμου, κάθε τέτοια συνάντηση είναι θετική, τη βλέπω ως ένα βήμα μπρος, ένα βήμα μπρος στην οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, που απειλεί την Ευρώπη, που απειλεί όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που είναι κατ' εξοχήν πολιτισμός της εργασίας και σημαδεύτηκε από τους εργατικούς αγώνες. Ηρθα, λοιπόν, εδώ γεμάτη ελπίδα.

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας

Ο Γιούρι Μαστάλκα, μέλος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις, δήλωσε στο "Ρ":

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια διεθνή συνάντηση. Θέλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να γνωρίσω τους συντρόφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και εκπλήσσομαι με τα όσα έχουν καταφέρει να κάνουν. Ο,τι αφορά τη συνάντηση θα πρέπει να πω πως κατ' αρχάς κανείς δε διαφωνεί ότι χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ μας. Δεύτερο, ουσιαστικά σχεδόν όλοι τονίζουν πως χρειάζονται περισσότερες και πιο εντατικές επαφές. Και εδώ γνωριστήκαμε καλύτερα και "άνοιξε η πόρτα" για πιο εντατικές κοινές δραστηριότητες. Τρίτο, φαίνεται ότι έχουμε ακόμα δουλιά να κάνουμε στο θεωρητικό τομέα, αλλά μπορούμε να κάνουμε διάλογο χωρίς να βάζουμε ετικέτες - εσύ είσαι αναθεωρητής, σύγχρονος αριστερός - και πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό αυτό. Και τέταρτο, βασικό στοιχείο είναι πως εδώ στη συνάντηση υπάρχουν Κομμουνιστικά Κόμματα από διάφορες χώρες, από όλο τον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου που μας κάλεσε το ΚΚΕ σ' αυτή τη συνάντηση.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Νικολάι Γκ. Μπιντιούκοφ - Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ για τις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε:

"Ευχαριστούμε που οι κομμουνιστές στην Ελλάδα διοργάνωσαν την πρωτοβουλία αυτή, μάζεψαν εκπροσώπους διεθνών κομμουνιστικών και εργατικών κινημάτων εδώ στην Αθήνα. Γι' αυτό θα ήθελα, κατ' αρχήν να ευχαριστήσω την ΚΕ. Δυστυχώς, στη Ρωσία σήμερα, δεν μπορούμε να διεξαγάγουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά έχουμε την ευκαιρία εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικάμε το κομμουνιστικό εργατικό κίνημα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως είναι γνωστό, το κομμουνιστικό σύστημα ηττήθηκε, όχι όμως για πάντα. Πρέπει να βγάλουμε σήμερα πολλά συμπεράσματα από τα προηγούμενα χρόνια, συμπεράσματα, πώς σήμερα θα ανασυγκροτήσουμε τη δραστηριότητα των κομμουνιστικών, εργατικών κομμάτων, πώς θα "καθαρίσουμε" τους προδότες που βρίσκονταν στο κόμμα την περίοδο του ΚΚΣΕ και υπονόμευαν την ενότητα και τη δράση του.

Παράλληλα, σημαντικό είναινα εκφράζεται η αλληλεγγύη στον αγώνα της εργατικής τάξης, των αγροτών, της διανόησης, της νεολαίας, των εκπαιδευτικών της Ρωσίας. Αυτό το διάστημα είχαμε μια σειρά από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απεργίες σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι φοιτητές, καθηγητές, ανθρακωρύχοι, μεταλλουργοί δεν απαιτούν πια μόνο την καταβολή των μισθών τους, αλλά απαιτούν την παραίτηση του πολιτικού καθεστώτος και κατά κύριο λόγο του Προέδρου. Αξίζει, να σημειωθεί ότι στις 20 Μάη στη Μόσχα 40.000 φοιτητές και καθηγητές κατέβηκαν στο κτίριο της κυβέρνησης, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας.

Με αυτή την κατάσταση χρειάζεται να μεταδώσουμε την ταξική αλληλεγγύη. Εμείς στη Ρωσία, οι κομμουνιστές θα πρέπει να καθοδηγήσουμε αυτό το κίνημα διαδηλώσεων - και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Ιδιαίτερα ευχάριστο θα ήταν για τους διαδηλωτές μας αν ένιωθαν τη διεθνή υποστήριξη. Ετσι, θα ήθελα να πω, ότι στη συνάντηση αυτή δε θα συζητήσουμε μόνο θέματα που αφορούν τη θεωρία, αλλά θα ανταλλάξουμε εμπειρίες, συγκεκριμένες δραστηριότητες στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, σε συνθήκες που την ηγεμονία κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Αμερικάνος σερίφης, όπως τον ονομάζουμε στη Ρωσία".

Κομμουνιστικό Κόμμα Τατζικιστάν

Εκ μέρους του κόμματός του, ο γραμματέας της πόλης της Ντουσαμπέ, Νασίμοφ Αζίμ, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

"Ηρθα εδώ, να συγχαρώ τους Ελληνες κομμουνιστές για τον γιορτασμό των 80 χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και να τους ευχαριστήσω για τη γενναιότητά τους που κράτησαν γερό το κόμμα τους, καθώς επίσης να τους ευχαριστήσω που οργάνωσαν τη συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, μια και φέτος γιορτάζουμε τα 150 χρόνια του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου". Η συνάντηση αυτή, παράλληλα είναι πολύ επίκαιρη αν πάρουμε υπόψη μας πως όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μάχονται ενάντια στη σοσιαλιστική ιδεολογία. Οπως φαίνεται από τις διάφορες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων όλοι τονίζουν πως σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να εντείνουμε την ενότητα του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ετσι, χωρίς μια τέτοια ενότητα, όταν δηλαδή υπάρχει ταλάντευση, δεν μπορεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο δυνατό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην αντίδραση. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, δε διαλύθηκε ο σοσιαλισμός - αυτό πρέπει να το τονίσω, μια και ο σοσιαλισμός ποτέ δε θα γκρεμιστεί. Οπως βγαίνει ο ήλιος, έτσι θα υπάρχει ο σοσιαλισμός σαν κοινωνικό καθεστώς. Δεν μπορεί κανείς να τον καταργήσει.

Θα πρέπει να πω, επίσης, πως στις σημερινές συνθήκες το "Προλετάριοι Ολων των Χωρών Ενωθείτε" του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Ενα μεγάλο "ευχαριστώ" στους Ελληνες συντρόφους γι' αυτή τη συνάντηση, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα".

Το ΚΚ Καναδά

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά,ο Ντάρελ Ράνκιν,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, δήλωσε στο "Ρ" μεταξύ άλλων:

"Θεωρούμε αυτή τη συνάντηση πολύ σημαντική και είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε προσκεκλημένοι εδώ. Πιστεύουμε πως χρειάζεται οπωσδήποτε συνεργασία και συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων σε διεθνές επίπεδο. Η ανταλλαγή εμπειρίας είναι πολύτιμο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε τον αγώνα μας στις χώρες μας, αλλά και συνεργαζόμενοι. Αναμένουμε να πάρουμε εμπειρία από τη σύνοδο, από το κομμουνιστικό κίνημα που νομίζουμε πως ισχυροποιείται. Είναι σημαντικό να δραστηριοποιηθούμε".

Ο Χ. Φλωράκης συζητά με εκπροσώπους κομμάτων, στη διάρκεια ενός διαλείμματος της Διεθνούς Συνάντησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ