Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ

ΚΚ Ισπανίας

Ο Χοσέ Μαρία Λάσο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, δήλωσε στο "Ρ":

Πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα το πω και στην παρέμβασή μου, ότι είχα την ευκαιρία το 1995 να βρεθώ σε μία παρόμοια συνάντηση και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι όλο και πιο αναγκαίες, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, που πηγάζει από τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης της οικονομίας αλλά και της πολιτικής. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο, η Αριστερά, τόσο μέσα από το εργατικό κίνημα όσο καιαπό τις διάφορες πολιτικές οργανωμένες δυνάμεις, να αντιδράσει ανταλλάσσοντας, σε τέτοιες συναντήσεις, τις εμπειρίες, τις ιδέες, τις πρωτοβουλίες αγώνων κλπ., που θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε μία συνάφεια - η οποία θα ανταποκρίνεται, όμως, στις σημερινές συνθήκες - με αυτό που υπήρξε σε μία συγκεκριμένη φάση, αν και σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, η Τρίτη Διεθνής, η Κομμουνιστική Διεθνής.

ΚΚ Πορτογαλίας

Ο Κάρλος Αμπόιμ Ινγκλές, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Πορτογαλίας, δήλωσε:

Ηρθαμε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του αδερφού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με το οποίο έχουμε εδώ και πολύ καιρό πολλές και στενές σχέσεις, τις καλύτερες σχέσεις, τις οποίες επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε στο μέλλον. Τα 80χρονα του ΚΚΕ είναι ένα γεγονός που αξίζει να γιορτάσουμε, όπως επίσης και τα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, που πριν τόσα πολλά χρόνια αποτέλεσε τη βάση του κομμουνιστικού μας κινήματος. Συνδέοντας τα δύο αυτά γεγονότα με τη σκέψη και την αμοιβαία γνώση των συνθηκών εργασίας, των κομμουνιστών, σήμερα, είναι ένα επίκαιρο θέμα. Γι' αυτό και βρισκόμαστε με ιδιαίτερη χαρά εδώ. Πάνω σε αυτό θα μιλήσω στη συνάντηση. Κατά τη γνώμη μας, σήμερα, 150 χρόνια μετά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και 80 χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, η ουσία του Μανιφέστου και της Οχτωβριανής Επανάστασης διατηρείται ακόμα πιο επίκαιρη. Ο καπιταλισμός εξελίχθηκε, το κομμουνιστικό κίνημα εξελίχθηκε, είχε μάλιστα μεγαλειώδεις επιτυχίες, παγκοσμιοποιήθηκε, πριν από 150 χρόνια ήταν 400, τώρα είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν ο Μαρξ, ο Ενγκελς και ο Λένιν, δηλαδή να μελετήσουμε την πραγματικότητα, με αντικειμενική ματιά, να δούμε τις αντιθέσεις για να ξέρουμε πώς να δράσουμε και να παρέμβουμε στις εξελίξεις. Αυτός είναι ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων και αυτό ήρθαμε να κάνουμε εδώ, να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ διαφορετικός, οι συνθήκες σε κάθε χώρα είναι επίσης πολύ διαφορετικές. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίδια μοντέλα και πλατφόρμες παντού, ωστόσο η ουσία του κομμουνιστικού κινήματος είναι σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη από χτες.

Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας

Η Ρίνα Γκαλιάρντι, αρχισυντάκτρια του θεωρητικού περιοδικού του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, δήλωσε:

Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση της ιστορίας, του κόσμου, κάθε τέτοια συνάντηση είναι θετική, τη βλέπω ως ένα βήμα μπρος, ένα βήμα μπρος στην οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, που απειλεί την Ευρώπη, που απειλεί όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που είναι κατ' εξοχήν πολιτισμός της εργασίας και σημαδεύτηκε από τους εργατικούς αγώνες. Ηρθα, λοιπόν, εδώ γεμάτη ελπίδα.

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας

Ο Γιούρι Μαστάλκα, μέλος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις, δήλωσε στο "Ρ":

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια διεθνή συνάντηση. Θέλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να γνωρίσω τους συντρόφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και εκπλήσσομαι με τα όσα έχουν καταφέρει να κάνουν. Ο,τι αφορά τη συνάντηση θα πρέπει να πω πως κατ' αρχάς κανείς δε διαφωνεί ότι χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ μας. Δεύτερο, ουσιαστικά σχεδόν όλοι τονίζουν πως χρειάζονται περισσότερες και πιο εντατικές επαφές. Και εδώ γνωριστήκαμε καλύτερα και "άνοιξε η πόρτα" για πιο εντατικές κοινές δραστηριότητες. Τρίτο, φαίνεται ότι έχουμε ακόμα δουλιά να κάνουμε στο θεωρητικό τομέα, αλλά μπορούμε να κάνουμε διάλογο χωρίς να βάζουμε ετικέτες - εσύ είσαι αναθεωρητής, σύγχρονος αριστερός - και πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό αυτό. Και τέταρτο, βασικό στοιχείο είναι πως εδώ στη συνάντηση υπάρχουν Κομμουνιστικά Κόμματα από διάφορες χώρες, από όλο τον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου που μας κάλεσε το ΚΚΕ σ' αυτή τη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ