Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επισφαλείς όροι δουλιάς για ανήλικους εργάτες...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Το ένα τρίτο των εργαζόμενων παιδιών σ' όλο τον κόσμο απασχολείται σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως τα ορυχεία, οι οικοδομές κ.ά., ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παιδιών πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων. Αυτό υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ειδική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΠΟΕ) των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως ανακοινώθηκε, σε ορισμένες χώρες, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανήλικων εργατών ηλικίας από 5 - 14 χρόνων απασχολούνται σε επαγγέλματα υψηλής επικινδυνότητας, το 50% των παιδιών εργάζεται σε στρεσογόνες δουλιές, ενώ το 80% επιστρέφει στο σπίτι κατάκοπο, μη έχοντας καθόλου ελεύθερο χρόνο ή αργίες.

Στην ίδια έκθεση, γνωστοποιείται πως ο ΠΟΕ θα εστιάσει τις προσπάθειές του για την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης για την κατάργηση όλων των ειδών παιδικής εργασίας, που έχει αναγγελθεί πως θα γίνει στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, από τις 2 έως 18 Ιούνη. Στο πλαίσιο της νέας διάσκεψης, θα απευθυνθούν εκκλήσεις στις κυβερνήσεις της υφηλίου για τη λήψη μέτρων, που θα αποτρέπουν την απασχόληση παιδιών σε επικίνδυνα επαγγέλματα και θα εξαλείψουν τη δουλεία ή αναγκαστική και χαμηλά αμειβόμενη εργασία ανηλίκων.

Στην ίδια έρευνα, επισημαίνονται τα ακόλουθα: Το ένα τέταρτο όλων των παιδιών ηλικίας από 5 - 14 συμβάλλει σε συντριπτικό ποσοστό στη δημιουργία οικογενειακού εισοδήματος (27% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών), το 26% των ανήλικων οικοδόμων αντιμετωπίζουν σοβαρά τραύματα, εξαιτίας των συνθηκών απασχόλησής τους ή πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ανήλικους ανθρακωρύχους είναι 16%...

Εκτιμάται ότι πάνω από 250.000.000 ανήλικοι εργάζονται σ' όλον τον κόσμο, εκ των οποίων το 61% βρίσκεται στην Ασία, το 32% στην Αφρική και το 7% στη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ