Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κινήσεις "αποσύνδεσης" από τον Σουχάρτο ή εντυπώσεων;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Στην απελευθέρωση δύο πολιτικών κρατουμένων προχώρησε χτες ο νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας, Χαμπίμπι, σε μια προσπάθεια να κάνει πιστευτή την υπόσχεσή του για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Μουχτάρ Πακραχάν,γνωστός συνδικαλιστής στην Τζακάρτα και αρχηγός της παράνομης οργάνωσης "Ινδονησιακή Εργατική Ενωση της Ευημερίας", και ο Σρι Μπιτάνγκ Παμούνγκατ,πρώην βουλευτής και καθηγητής πανεπιστημίου αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μουλάντι. Και οι δύο εξέτιαν πολύμηνες ποινές κάθειρξης επειδή θεωρήθηκε ότι με διάφορους τρόπους επέκριναν το 32χρονο καθεστώς Σουχάρτο. Ο υπουργός Μουλάντι υποσχέθηκε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι απελευθερώσεις και άλλων πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεπερνούν τους 200.

Αργότερα, ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουιράντο, είπε πως 14 στρατιωτικοί κρατούνται ως ύποπτοι για το φόνο έξι φοιτητών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο Τρισάκτι της Τζακάρτα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι παρέλαβε "πλήρη αναφορά" από την ειδική στρατιωτική επιτροπή που πραγματοποίησε τις ανακρίσεις για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων φοιτητών στις διαδηλώσεις της 12ης Μαϊου, προσθέτοντας ότι μεταξύ των υπόπτων οι έξι είναι αξιωματικοί.

Στο μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι δρομολογείται άμεσα ο σχεδιασμός εκλογικών νομοσχεδίων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων για τη διεξαγωγή εκλογών "μέχρι το τέλος τρέχοντος χρόνου ή το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 1999".

Δεν ήταν, όμως, μόνον οι παραπάνω αξιωματούχοι της κυβέρνησης Χαμπίμπι που επιχείρησαν από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων τους να δώσουν την εντύπωση ότι ξεκόβουν τον "ομφάλιο λώρο" των στενών σχέσεών τους με τον προηγούμενο δικτάτορα, Σουχάρτο.

Και ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως αναθεωρεί τα συμβόλαια που συνάφτηκαν ανάμεσα στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία "Περταμίνα" και εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Σουχάρτο. Επίσης ανακοινώθηκε η ακύρωση συμβολαίων ανάμεσα στο ινδονησιακό κράτος και δύο εταιρίες ύδατος συμφερόντων της οικογένειας Σουχάρτο.

Θετικές αντιδράσεις από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψε χτες τον Πρόεδρο Χαμπίμπι να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με διαφάνεια και υπευθυνότητα και να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του νέου Ινδονήσιου Προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να απελευθερώσει δύο πολιτικούς κρατούμενους. "Είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι διάφορες οργανώσεις πολιτών εμπλέκονται ενεργά στη μεταρρυθμιστική διαδικασία" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου καλείται η κυβέρνηση Χαμπίμπι να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τα Ηνωμένα Εθνη και να προσπαθήσει για την εξεύρεση μιας διεθνώς αποδεκτής λύσης του προβλήματος του ανατολικού Τιμόρ, το οποίο κατελήφθη το 1975 από τα ινδονησιακά στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ