ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμετακίνητοι οι Αμερικανοί
  • "Ανησυχεί" και περιμένει "νέες ιδέες" και από τις δύο πλευρές ο Πρόεδρος Κλίντον
  • Δεν έχουν αλλάξει θέση οι ΗΠΑ διαπιστώνει το ΑΚΕΛ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, που έστειλε στο Κογκρέσο και η οποία καλύπτει το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ο Πρόεδρος Κλίντον εκφράζει την ανησυχία των ΗΠΑ γύρω από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αλλά και την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει πως υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και σημειώνει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν ενταθεί μετά τις κυπριακές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Σημειώνει δε την ελπίδα πως και οι δυο πλευρές θα παρουσιάσουν νέες ιδέες και θα επιδείξουν πνεύμα ευρηματικότητας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι η έκθεση για τους πέντε Αμερικανούς αγνοούμενους κυπριακής καταγωγής θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πρόοδο προς την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, που όπως λέει, ήταν αποτέλεσμα διακοινοτικής βίας.

Δε διαπραγματεύεται η κυριαρχία

"Η Κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης της κυριαρχίας". Αυτό τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι όλα τα θέματα - συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της κυριαρχίας - βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι όποτε ο κ. Ντενκτάς θα εγείρει το θέμα της κυριαρχίας κατά τις συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τον παραπέμψει στο ψήφισμα 939. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι θεωρεί την παράγραφο 2 του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας ως πυξίδα για τη λύση του Κυπριακού. Οπως είναι γνωστό, το ψήφισμα 939 προνοεί μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Τόμας Μίλερ ότι όλα τα διεθνή προβλήματα περνούν από κρίση πριν επιλυθούν, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως δε διανύουμε περίοδο κατά την οποία μπορούν να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Περαιτέρω, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θέλει να στείλει το μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό ότι οι υπεύθυνοι χειρισμοίτης κυπριακής κυβέρνησης θα αποτρέψουν οτιδήποτε. Ταυτόχρονα, ως κυβέρνηση έκανε έκκληση να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την πυραυλολογία που δεν εξυπηρετεί, όπως είπε, σε καμία περίπτωση το εθνικό συμφέρον. Από πλευράς της η κυβέρνηση, συνέχισε, δηλώνει σαφώς ότι δε θα εμπλακεί σε συζήτηση γύρω από την πυραυλολογία.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση ανησυχεί από την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μετά την τελευταία επιστολή του ΣΑ προς τον Γενικό Γραμματέα, στην οποία επιβεβαιώνονται όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, πιστεύει ότι το Σώμα θα κινηθεί στη γραμμή αυτή και σε επόμενές του αποφάσεις.

Δεν υπάρχει στροφή στην αμερικανική διπλωματία

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις δηλώσεις του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει στροφή στην αμερικανική διπλωματία.

Η απόδοση ευθυνών, είπε, από τον Αμερικανό συντονιστή στον Ραούφ Ντενκτάς για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, έγινε μόνο και μόνο, για να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του, αλλά και για να διορθώσει τα ολισθήματα, κατά τον κ. Χριστόφια, της αμερικανικής διπλωματίας, που τον τελευταίο καιρό είναι απανωτά.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μίλερ ότι όλα τα διεθνή προβλήματα περνούν μια κρίση, προτού αρχίσουν διαπραγματεύσεις επίλυσής τους, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή δεν υπονοεί τίποτε που να έχει σχέση με πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί είτε στη Βοσνία είτε αλλού.

Αναφορικά με τη θέση του Τόμας Μίλερ ότι η εγκατάσταση ή μη των πυραύλων S-300, δεν αποτελεί προϋπόθεση για συνέχιση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή αποσκοπεί στην άσκηση περισσοτέρων πιέσεων για μη έλευση των πυραύλων.

Η απάντηση στον αυταρχισμό

Η κυβέρνηση Σημίτη είναι εξαιρετικά στριμωγμένη. Εχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες και τα μεγάλα αφεντικά και οφείλει να παρουσιάσει "άμεσα αποτελέσματα" στο χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής επέλασης, στο όνομα του "εθνικού στόχου", της ένταξης στην ΟΝΕ. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, έχει από καιρό αποφασίσει την τακτική της επιβολής των καταστροφικών αντιλαϊκών μέτρων, η οποία συνοψίζεται στη φράση "διά πυρός και σιδήρου". Εχει πάψει προ πολλού να προκαλεί εντύπωση η συχνότητα, με την οποία η κυβέρνηση Σημίτη καταφεύγει στη βία των ΜΑΤ, στους μηχανισμούς της Δικαιοσύνης, στην ιδεολογική τρομοκρατία, με σκοπό το χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Εχει καταντήσει πλέον το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, μ' αυτό έχει στιγματιστεί στη συνείδηση των εργαζομένων: Κυβέρνηση βίας και τρομοκρατίας.

Η "επίδειξη δύναμης", στην οποία επιδίδεται καθημερινά, έχει εμφανείς στόχους. Από τη μια, να πείσει τις δυνάμεις της αγοράς - στις μόνες που δίνει λογαριασμό - για την "αποφασιστικότητά" της να υλοποιήσει τις επιλογές στις οποίες έχει δεσμευτεί και, από την άλλη, να περάσει στις λαϊκές μάζες την ιδέα ότι κάθε αγώνας είναι καταδικασμένος να αποτύχει, να καλλιεργήσει τη μοιρολατρία και την υποταγή. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, δεν έχει επιτύχει τους στόχους της, πράγμα που αποδεικνύεται από τους αγώνες που "ξεσπούν" καθημερινά και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για το συντονισμό τους. Επιπλέον, είναι ολοφάνερο ότι χωρίς τους αγώνες, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Σημίτη, η αντιλαϊκή επέλαση θα είχε προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η ανάγκη, όμως, οι αγώνες να γίνουν περισσότερο αποφασιστικοί και ταξικοί, στηριζόμενοι στην ενωμένη δράση των εργαζομένων, γίνεται πιο επιτακτική, υπό το φως και των παραπάνω επισημάνσεων. Η εντεινόμενη βία των μπλοκ εξουσίας μπορεί να απαντηθεί και εξουδετερωθεί με την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων, με πιο αποτελεσματικό συντονισμό των επιμέρους κινητοποιήσεων, με παραπέρα βάθεμα και πολιτικοποίηση του περιεχομένου και των αιτημάτων τους, με τη συμπαράταξη των εργατοϋπαλλήλων με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, με τη νεολαία και τις γυναίκες.

Ολοφάνερο είναι, επίσης, ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει τα εμπόδια, που ορθώνονται από τη στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα, οι οποίες, όχι μόνο δε διευκολύνουν τη γενίκευση της πάλης, αλλά παρεμβαίνουν "πυροσβεστικά" και υπονομευτικά στους αγώνες των εργαζομένων. Η αποφασιστική καταδίκη της τακτικής αυτής και των φορέων της, αλλά και η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, αποτελούν αναντικατάστατη προϋπόθεση της ουσιαστικής ενίσχυσης των αγώνων, της ικανότητας του εργατικού και του λαϊκού κινήματος να υπερασπίσει και να διευρύνει τις κατακτήσεις του, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, που διαρκώς οξύνεται, θα κρίνει, σε σημαντικό βαθμό, την κατάσταση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα περιθώριο για να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Αντίθετα, είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η απάντησή τους στην αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και σε όσους την καλύπτουν ή την εξωραϊζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι ο μονόδρομος, που πρέπει να ακολουθήσουν.

Δείτε σήμερα

Δύο ενδιαφέρουσες εκπομπές παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη 28 του Μάη, η τηλεόραση του "902":

  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Δημοτικές εκλογές '98" ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητάει με τους: Μπάμπη Βορτελίνο,Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ και Γιάννη Λάππα,δήμαρχο Ζεφυρίου, με θέμα: "Τα προβλήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
  • Στις 9.30 μμ,στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο,ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τους καλεσμένους του από τον Σύνδεσμο Τυφλών, με θέμα "Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου".
KYΡIAKH 31 MAH
Πολιτικό Μνημόσυνο Στέφανου Σαράφη

Το Παράρτημα ΑΛΙΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το δήμο πραγματοποιούν το καθιερωμένο Πολιτικό Μνημόσυνο του στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ, στρατηγού Στέφανου Σαράφη,την Κυριακή 31/5/98 στον τόπο που δολοφονήθηκε, στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Αλιμο.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 10.30 πμ με πορεία από το σπίτι του Στ. Σαράφη προς τον τόπο της εκδήλωσης και θα ολοκληρωθεί μετά τις ομιλίες, την απαγγελία ποιημάτων, κατάθεση στεφανιών και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου, στις 12.15 μ.μ.

Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, οι φίλοι της Αντίστασης, η νεολαία και όλος ο προοδευτικός κόσμος, να πάρουν μέρος στο Μνημόσυνο Τιμής και Μνήμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ