• Δεν έχουν αλλάξει θέση οι ΗΠΑ διαπιστώνει το ΑΚΕΛ
  • - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, που έστειλε στο Κογκρέσο και η οποία καλύπτει το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ο Πρόεδρος Κλίντον εκφράζει την ανησυχία των ΗΠΑ γύρω από την... - 1998-05-28 00:00:00.0"/>
  • Δεν έχουν αλλάξει θέση οι ΗΠΑ διαπιστώνει το ΑΚΕΛ
  • - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, που έστειλε στο Κογκρέσο και η οποία καλύπτει το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ο Πρόεδρος Κλίντον εκφράζει την ανησυχία των ΗΠΑ γύρω από την... - 1998-05-28 00:00:00.0" /> Αμετακίνητοι οι Αμερικανοί | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 28 Μάη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΠΡΙΑΚΟ
    Αμετακίνητοι οι Αμερικανοί
    • "Ανησυχεί" και περιμένει "νέες ιδέες" και από τις δύο πλευρές ο Πρόεδρος Κλίντον
    • Δεν έχουν αλλάξει θέση οι ΗΠΑ διαπιστώνει το ΑΚΕΛ

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

    Στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, που έστειλε στο Κογκρέσο και η οποία καλύπτει το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ο Πρόεδρος Κλίντον εκφράζει την ανησυχία των ΗΠΑ γύρω από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αλλά και την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει πως υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και σημειώνει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν ενταθεί μετά τις κυπριακές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Σημειώνει δε την ελπίδα πως και οι δυο πλευρές θα παρουσιάσουν νέες ιδέες και θα επιδείξουν πνεύμα ευρηματικότητας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι η έκθεση για τους πέντε Αμερικανούς αγνοούμενους κυπριακής καταγωγής θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πρόοδο προς την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, που όπως λέει, ήταν αποτέλεσμα διακοινοτικής βίας.

    Δε διαπραγματεύεται η κυριαρχία

    "Η Κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης της κυριαρχίας". Αυτό τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι όλα τα θέματα - συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της κυριαρχίας - βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι όποτε ο κ. Ντενκτάς θα εγείρει το θέμα της κυριαρχίας κατά τις συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τον παραπέμψει στο ψήφισμα 939. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι θεωρεί την παράγραφο 2 του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας ως πυξίδα για τη λύση του Κυπριακού. Οπως είναι γνωστό, το ψήφισμα 939 προνοεί μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Τόμας Μίλερ ότι όλα τα διεθνή προβλήματα περνούν από κρίση πριν επιλυθούν, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως δε διανύουμε περίοδο κατά την οποία μπορούν να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Περαιτέρω, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θέλει να στείλει το μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό ότι οι υπεύθυνοι χειρισμοίτης κυπριακής κυβέρνησης θα αποτρέψουν οτιδήποτε. Ταυτόχρονα, ως κυβέρνηση έκανε έκκληση να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την πυραυλολογία που δεν εξυπηρετεί, όπως είπε, σε καμία περίπτωση το εθνικό συμφέρον. Από πλευράς της η κυβέρνηση, συνέχισε, δηλώνει σαφώς ότι δε θα εμπλακεί σε συζήτηση γύρω από την πυραυλολογία.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση ανησυχεί από την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μετά την τελευταία επιστολή του ΣΑ προς τον Γενικό Γραμματέα, στην οποία επιβεβαιώνονται όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, πιστεύει ότι το Σώμα θα κινηθεί στη γραμμή αυτή και σε επόμενές του αποφάσεις.

    Δεν υπάρχει στροφή στην αμερικανική διπλωματία

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις δηλώσεις του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει στροφή στην αμερικανική διπλωματία.

    Η απόδοση ευθυνών, είπε, από τον Αμερικανό συντονιστή στον Ραούφ Ντενκτάς για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, έγινε μόνο και μόνο, για να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του, αλλά και για να διορθώσει τα ολισθήματα, κατά τον κ. Χριστόφια, της αμερικανικής διπλωματίας, που τον τελευταίο καιρό είναι απανωτά.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Μίλερ ότι όλα τα διεθνή προβλήματα περνούν μια κρίση, προτού αρχίσουν διαπραγματεύσεις επίλυσής τους, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή δεν υπονοεί τίποτε που να έχει σχέση με πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί είτε στη Βοσνία είτε αλλού.

    Αναφορικά με τη θέση του Τόμας Μίλερ ότι η εγκατάσταση ή μη των πυραύλων S-300, δεν αποτελεί προϋπόθεση για συνέχιση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή αποσκοπεί στην άσκηση περισσοτέρων πιέσεων για μη έλευση των πυραύλων.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ