ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατακραυγή κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού
  • Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων καταγγέλλουν τις προσχεδιασμένες επιθέσεις των ΜΑΤ και δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα
  • Εντονη καταδίκη της στάσης του προέδρου και του γγ της ΓΣΕΕ

Την έντονη αντίδραση συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων, από διάφορους κλάδους, προκάλεσε ο κυβερνητικός αυταρχικός παροξυσμός, που εκδηλώθηκε με την προχτεσινή βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά της πανεργατικής συγκέντρωσης - πορείας έξω από τη Βουλή και κατά των απεργών του Πειραιά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση, καθώς και με την ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων της Ιονικής.

Η κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού, που εκφράστηκε και στην Ιονική και στο ΜΙΝΙΟΝ και στους εκπαιδευτικούς,καταγγέλλεται και καταδικάζεται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι ταυτόχρονα δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να επιμείνουν στον αγώνα τους, κόντρα σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση.

Οικοδόμοι: "Κυβέρνηση - τρομοκράτης"

"Την προσχεδιασμένη, βάρβαρη, τρομοκρατική επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ,που, εκτελώντας κυβερνητικές εντολές, χτυπούν τους απεργούς εργαζόμενους στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων", καταδικάζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει επίσης: "Καταδικάζουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαν στυγνό τρομοκράτη, που προσπαθεί με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να πνίξει τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται αδίστακτη, επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο, προκειμένου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις απαιτήσεις της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Αναβιώνει το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας, στέλνοντας ασφαλίτες σε συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, απεργίες. Επιτίθεται βίαια στους εργαζόμενους με τις δυνάμεις καταστολής".

Τονίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν πιστεύει ότι με τέτοια μέτρα θα ανακόψει την αγωνιστική πορεία του κινήματος και καταδικάζει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εργασίας, που παρουσιάζουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους των επεισοδίων.

Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία καταδικάζει και τις δηλώσεις του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ,οι οποίοι "σαν κοινοί προβοκάτορες, προβοκάρουν τους αγώνες των εργαζομένων και κάθε προοπτική ανάπτυξής τους, δηλώνοντας ότι τα επεισόδια ήταν προσχεδιασμένα από την ΕΣΑΚ και το ΚΚΕ. Δεν πρωτοτυπούν, είναι πιστοί συνεχιστές του Μακρηθεωρισμού".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει, τέλος, ότι "τη νομιμότητα των αγώνων δε θα την κρίνει η κυβέρνηση, τα ΜΑΤ, οι μαριονέτες κυβέρνησης και κεφαλαίου, πρόεδρος και γραμματέας της ΓΣΕΕ, και τα δικαστήρια. Το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" είναι "πιστεύω" της εργατικής τάξης, που καθημερινά θα το επιβεβαιώνει στην πράξη".

"Τα ρόπαλα και οι συκοφαντίες δεν έχουν προοπτική"

Την "ωμή χρήση βίας της κυβέρνησης από τα ΜΑΤ, ενάντια στους διαδηλωτές απεργούς", καταγγέλλει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών,τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση, αδύναμη να πείσει για την αντεργατική καταστροφική πολιτική της, καταφεύγει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. Πρέπει να αντιληφθεί ότι η μέθοδος του ροπάλου και της συκοφάντησης των αγώνων δεν έχει προοπτική".

Η ΠΟΛ επισημαίνει ακόμα ότι "οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται από τέτοιες μεθόδους. Αυτή την πολιτική θα την απομονώσουν, όπως θα απομονώσουν και την τακτική εκείνων που έσπειραν αυταπάτες, με το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο"", ενώ προσθέτει πως "το ζωντανό συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει να αυτοπροστατεύεται, ξέρει να απομονώνει τους κάθε μορφής "προστάτες" του. Σχετικά με την κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική ως παράνομης, η Ομοσπονδία τονίζει ότι "καταδικασμένοι και υπόλογοι στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων είναι εκείνοι που χωρίς ντροπή ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία και όχι εκείνοι που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος και των δίκαιων αιτημάτων τους".

Το βαθιά αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπο της κυβέρνησης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,τονίζοντας ότι η άγρια επίθεση των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον των απεργών προχτές στην Αθήνα και τον Πειραιά, των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ και της Ιονικής "θυμίζει εποχές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού".Ο Σύλλογος σημειώνει ακόμα ότι "οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, γεννιούνται από τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της, που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση". Τέλος, προειδοποιεί ότι "όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση ο αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή της κι αυτόν τον αγώνα δε θα μπορέσουν να τον σταματήσουν τα ΜΑΤ. Θα σταματήσει μόνο όταν δικαιωθεί".

Η Συντονιστική Επιτροπή Πάτρας

"Η βαρβαρότητα των ΜΑΤ, ασπίδα της βάρβαρης πολιτικής", σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας,η οποία καταγγέλλει τον κλιμακούμενο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ. Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης να δυναμώσουν την πάλη τους, να συντονίσουν τους αγώνες τους, να διευρύνουν το μέτωπο πάλης με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. "Αυτός - τονίζει - είναι ο μονόδρομος που χρειάζεται να περπατήσει η εργατική τάξη της χώρας μας".

Κατακραυγή από τους συνταξιούχους

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ "διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει την κυβέρνηση, για το προσχεδιασμένο χτύπημα που δέχτηκαν οι απεργοί, τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά. Η κυβέρνηση, δέσμια των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στην ντόπια οικονομική ολιγαρχία και τους ευρωπαϊκούς εταίρους της, για να μπει η χώρα μας στην ΟΝΕ, δε διστάζει να χρησιμοποιεί τις πιο βάρβαρες μεθόδους". Επισημαίνει επίσης ότι "ταυτόχρονα ποινικοποιεί το δικαίωμα της απεργίας", ενώ καταδικάζει "τη στάση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, που αντί να καταγγείλουν την κυβέρνηση και την πολιτική της, τα έβαλαν με τους απεργούς και ρίχνουν την ευθύνη στην ΕΣΑΚ και στους απεργούς".

Τα Σωματεία Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και πρώην ΕΑΣ ΤΕΑΜ - ΙΚΑ "διαμαρτύρονται έντονα και με αγανάκτηση καταγγέλλουν τα έκτροπα που δημιούργησαν τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή σε βάρος των εργαζομένων στη μεγάλη απεργία". "Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους τη στυγνή και απρόκλητη επίθεση κατά των απεργών εργαζομένων, την ασυδοσία της έννομης τάξης του κράτους".

Οι εργαζόμενοι των Δήμων Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης "καταδικάζουν τη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Καλούν την εργατική τάξη να δυναμώσει τους αγώνες της, ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Επίσης καλούν "σε άμεσο συντονισμό και δυναμικούς αγώνες".

Κατρακύλα!

Προκλητικός, εκτός ορίων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κατηγορεί την ΕΣΑΚ και τους εργαζόμενους για επίθεση στα ΜΑΤ και πρόθεση κατάληψης της Βουλής, καθώς και κατάλυσης της δημοκρατίας

Εμπρηστικός, μέχρι γελοιότητας, εμφανίστηκε και χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, σε μια σπασμωδική αντίδραση, ενδεικτική της πολιτικής αγωνίας απέναντι στην προοπτική μιας απομόνωσης.

Κλιμακώνοντας τις προκλητικές και προβοκατόρικου χαρακτήρα κραυγές του ενάντια στην ΕΣΑΚ και το ΚΚΕ, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ επετέθησαν σε αστυνομικές δυνάμεις για να καταλάβουν το χώρο της Βουλής"!Ο συγκεκριμένος ελεεινός, αλλά και φαιδρός, ισχυρισμός εκφράστηκε πρώτα από τον αστυνομικό διοικητή, λίγο μετά το ξέσπασμα της βίας!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συνέχισε και χτες να αγνοεί συνειδητά το προσχεδιασμένο χτύπημα της πορείας, που γινόταν υπό την αιγίδα της ίδιας της Συνομοσπονδίας (!), υπερασπιζόμενος ως "βασιλικότερος του βασιλέως" τις κυβερνητικές επιλογές. Στο ίδιο προβοκατόρικο μοτίβο απέδωσε στην ΕΣΑΚ ακόμα και την πρόθεση κατάλυσης της δημοκρατίας!Προβοκάρισε ακόμα και τον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, που προσπαθούν να σώσουν το ψωμί των οικογενειών τους, λέγοντας επί λέξει: "Επίθεση στο Εφετείο Αθηνών! Οσο κρίσιμο και αν είναι ένα θέμα που δικάζεται μέσα, δεν είναι δυνατόν εν πορεία να πας να επιτεθείς στον εφέτη για να βγάλει την απόφαση που εσύ επιθυμείς".

Μετά από όλα αυτά, έκανε λόγο για το "20% του συνδικαλιστικού κινήματος" που θέλει "να εκπορθήσει το 50%", και σ' ένα αντικομμουνιστικό ξέσπασμα είπε: "Εδώ πέρα συμπλέουν με τον α ή β τρόπο όλες οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι άλλες δυνάμεις. Υπάρχει η δύναμη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η οποία έχει μείνει αγκυλωμένη στην εποχή του Στάλιν". Με τις "μειοψηφίες" τα βάζει όμως και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ,σε μια υπαγορευμένη ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι "πληθαίνουν τα φαινόμενα απαράδεκτης και προβοκατόρικης τακτικής μικροομάδων". Στη συνέχεια, μόλις και αναφέρει ότι τραυματίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα από την "απροκάλυπτη βία των ΜΑΤ".

Η Γραμματεία της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" εργαζομένων στους ΟΤΑ,καταγγέλλει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και τονίζει: "Είναι απαράδεκτο και στην Ομοσπονδία μας οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να βγάζουν λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της, να βάζουν σε ίση απόσταση το θύτη με το θύμα, να μην αναλαμβάνουν το κόστος της δικής τους ευθύνης για τη συναίνεση, το συμβιβασμό, την υποχώρησή τους, τελικά, μέσα στα πλαίσια του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου"". Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να παλέψουν για αλλαγή των συσχετισμών, "ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και κυβερνητικού συνδικαλισμού".

  • Το "κερασάκι της τούρτας", έβαλε ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος δήλωσε: "Θεωρώ στημένες διαδικασίες τις τελευταίες αντιδράσεις συνδικαλιστών, με τις οποίες εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτήν τη μερίδα των συνδικαλιστών τη στηρίζουν κάποιοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μείνει στο παρελθόν, και το ΚΚΕ".
Ο... αδέσμευτος!

Αν τον έλεγε κανείς προκλητικό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, σίγουρα θα αντιδρούσε, θα έβγαινε από τα ρούχα του για το... άδικο του χαρακτηρισμού! Πώς αλλιώς, όμως, να χαρακτηρίσεις ήπια κάποιον, που εξομοιώνει τους κομμουνιστές με τον Ρ. Αποστολίδη και τους συν αυτώ φασίζοντες ή φασίστες;

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις κάποιον, που παρουσιάζεται ως... αδέσμευτος δημοσιογράφος, για να βάλει κατά του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργούν και να διαδηλώσουν; Ο κύριος Σωμερίτης δεν ενοχλήθηκε καθόλου - το αντίθετο - από το γεγονός ότι τα ΜΑΤ είχαν ζώσει τη Βουλή. Δεν ενοχλήθηκε από την εισβολή των ΜΑΤ στο μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής, από τη χρήση χημικών ουσιών. Ούτε βρήκε λέξη να πει για την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει την απεργία στην Ιονική παράνομη. Και βεβαίως, δεν ίδρωσε καθόλου το αυτί του όταν χιλιάδες αγρότες σύρονταν και σύρονται στα δικαστήρια, σε δίκες πολιτικής σκοπιμότητας. Ούτε τον είδαμε να γράψει κάτι ή να πει για την παρακολούθηση από τη CIA κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών, όπως δημόσια καταγγέλθηκε.

Μιλώντας προχτές στη ΝΕΤ ο κύριος Σωμερίτης εστίασε την παρέμβασή του κατά σειρά κυρίως στα εξής: Πρώτο, στα αυγά κατά του προέδρου της ΑΔΕΔΥ! Δεύτερο, ότι οι κομμουνιστές πήγαν να καταλάβουν (!) τη Βουλή! Τρίτο, ότι η ΟΝΕ είναι μονόδρομος και άρα το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την πορεία και στα πλαίσιά της να κάνει προτάσεις! Τέταρτο, στους συνδικαλιστές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, παρεξηγημένος επειδή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για συνδικαλιστές στη Δυτική Ευρώπη ξεπουλημένους. Και τέλος, ότι εργάζεται σε εφημερίδα, όπου γράφει ελεύθερα (στο "ΒΗΜΑ"!)...

Τι άλλα περισσότερα λένε και γράφουν οι Ρέππας, Γιαννόπουλος, Πολυζωγόπουλος και άλλοι; Αυτή δεν είναι και η επιχειρηματολογία των Σημίτη - Τσουκάτου και γενικά της κυβέρνησης; Η ουσία της υπόθεσης είναι η εξής: Γίνεται, εδώ και πολλά χρόνια, προσπάθεια καταιγιστική, να ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι και να βαδίσουν χειραγωγημένοι στο μονόδρομο του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτά τα πλαίσια θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα μοχλό της χειραγώγησης, δήθεν σύγχρονο, που θα υπηρετεί την εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία. Και που, για να κρύβει τις πομπές του, θα... διεκδικεί, όπως "διεκδικούν" οι Πολυζωγόπουλος - Κουτσούκος - Κουσελάς - Μανιάτης και άλλοι "γνήσιοι εκπρόσωποι" της εργατικής τάξης... Θα "διεκδικεί", θα κάνει... προτάσεις. Προτάσεις του είδους "πόσο και πώς θα είναι και θα γίνει το ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης"! Πόσο... ομαλά και πώς να τιναχτούν στον αέρα οι εργασιακές σχέσεις! Πόσο... γνήσιος θα είναι ο "κοινωνικός διάλογος"! Και λοιπά... Και βέβαια, κάπου κάπου, θα ρίχνουν και καμιά τουφεκιά για την τιμή των όπλων, για να μην ξεφτιλιστούν τελείως... Αλλά και αυτό θα γίνεται με "ευπρέπεια", στα πλαίσια των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων...

Αυτό το "συνδικαλιστικό" κίνημα υπερασπίστηκε ο Ρ. Σωμερίτης. Ενα κίνημα που κλείνει τα μάτια στην τρομοκρατία που ασκούν οι εργοδότες στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις τους. Αυτό το "συνδικαλιστικό" κίνημα υπερασπίζεται πραγματικά ελεύθερα και από τις σελίδες που γράφει, στο "ΒΗΜΑ".

Δε μας είπε, όμως, πόσο ελεύθερος θα ήταν (αν δεν ήταν αυτός που είναι) να γράψει τα αντίθετα. Να καταγγείλει δηλαδή την ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ, τους εφοπλιστές και τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση κ.ά. Δε μας είπε ότι τότε δε θα έμενε ούτε στιγμή στην εφημερίδα την οποία διακονεί χρόνια τώρα...

Μ.

Ζητείται έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ

Τέσσερα μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με επιστολή τους στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, διαπιστώνουν ότι "ο αυταρχισμός αποτελεί πλέον κυβερνητική επιλογή" και ζητάνε έκτακτη σύγκληση της διοίκησης

Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ,προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής επιλογής να απαντά με αυταρχισμό στις εργατικές διεκδικήσεις, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τέσσερα μέλη του ΔΣ της Συνομοσπονδίας. Πρόκειται για τους Ν. Γιαννόπουλο, Η. Κοντόπουλο, Χ. Λιακόπουλο και Σ. Στολίδη.

Την επιστολή απέστειλε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ο Χ. Λιακόπουλος,ο οποίος - όπως σημειώνει - εξουσιοδοτήθηκε γι' αυτό από τους υπόλοιπους που την προσυπέγραψαν. Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει το προεδρείο της ΓΣΕΕ, όπου και θα τεθεί η πρόταση για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή σημειώνεται: "Η απόρριψη της πρότασης ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ και Συλλόγου Ιονικής για ουσιαστικό διάλογο, η παραπομπή της απεργίας της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στη δικαστηριακή απαγόρευση, συγχρόνως με την κατά συρροή χρησιμοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, είτε για τη σύλληψη απεργών που περιφρουρούσαν την απεργία της ΓΣΕΕ, είτε για την παρεμπόδιση της απεργιακής πορείας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις συνδικαλιστικής δράσης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αυταρχισμός αποτελεί πλέον την κυβερνητική επιλογή απάντησης στις εργατικές διεκδικήσεις.

Ζητάμε την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του ΔΣ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται από την υλοποίηση αυτής της επιλογής".

ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ
Απεργία κόντρα στην τρομοκρατία

Τη δωδέκατη μέρα απεργίας συμπληρώνουν σήμερα οι 210 εργαζόμενοι της ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ στην Αθήνα, που διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων, ενώ χθες σε Γενική Συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας μέχρι και την επόμενη Πέμπτη. Τις ίδιες ακριβώς μέρες απεργούν και οι 60 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Πάτρας.

Η διεύθυνση της πολυεθνικής FORT JAMES στην οποία ανήκει η ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ, θορυβημένη από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων και γνωρίζοντας μάλιστα το περσινό προηγούμενο της εντεκαήμερης απεργίας, προσέφυγε στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ομως η αύξηση του 4% που πρότεινε χαρακτηρίστηκε ως πρόκληση και έτσι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία.

Οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα εξοργισμένοι από τη στάση και τη συμπεριφορά του Χ. Μαζαράκη, οικονομικού διευθυντή, που απείλησε τους εργαζόμενους του λογιστηρίου ότι αν απεργήσουν θα απολυθούν και κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι οδηγούν τους εργαζόμενους στον ολισθηρό δρόμο των κομμουνιστών! Εκτός αυτών, έβριζε χυδαία τους εργαζόμενους και τους απειλούσε ότι θα τους ενοχοποιήσει για μετάδοση οικονομικών στοιχείων της εταιρίας!

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ Π. Πατρινός, με δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και η τρομοκρατία της εταιρίας δεν πτοεί".

Κλειστά και χτες τα λιμάνια

Καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, παρά την απεργοσπαστική δράση διευθυντικών στελεχών

Καθολικά συμμετείχαν οι υπάλληλοι στα λιμάνια της χώρας και οι λιμενεργάτες του Πειραιά στη χτεσινή δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, που κήρυξαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ,για να αποτρέψουν το ξεπούλημα των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση.

Στον Πειραιά από νωρίς χτες το πρωί ομάδες περιφρούρησης περιόδευαν σ' όλους τους χώρους του λιμανιού. Η αποφασιστικότητα των απεργών έριξε στο κενό τις προσπάθειες ορισμένων διευθυντικών στελεχών να σπάσουν την απεργία, όπως επιχειρήθηκε νωρίς το πρωί στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ.

Ο αγώνας των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών θα κλιμακωθεί, καθώς η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος έχει αποφασίσει δυο νέες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και ένα Σαββατοκύριακο αποχή στα μέσα του Ιούνη,ενώ κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες μέρες και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Ο Ι. Νεζεντιάδης,μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ,δήλωσε: "Οι λιμενεργάτες, με την καθολική τους συμμετοχή σ' όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα, δίνουν εντολή στις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμό με τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες για το συμβιβασμένο ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ