ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ
"Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας"!

Τη συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν χτες σε μια μεγαλειώδη συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα, απαντώντας στην ποινικοποίηση του αγώνα τους και διαμηνύοντας ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει

"Θα μπούμε περήφανα στην Τράπεζα"!Αυτό διαμήνυσαν χτες πάνω από 1.500 απεργοί της Ιονικής Τράπεζας που κατέκλυσαν την οδό Ναυαρίνου στον Πειραιά, όπου βρίσκεται το Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής,παίρνοντας μέρος στη μεγαλύτερη γενική συνέλευση που έχει γίνει στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων,όπως σχολίαζαν συνδικαλιστές.

Οι απεργοί, πεισμωμένοι από την ποινικοποίηση του αγώνα τους με τη χτεσινή δικαστική απόφαση και περιτριγυρισμένοι από τις δυνάμεις καταστολής που παραμένουν στον Μηχανογραφικό Κέντρο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα της Τράπεζας. Ετσι, απαιτούν από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ,που συνεδριάζει σήμερα, να κηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες,μέχρι να σπάσει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να αποδεχτεί τα αιτήματά τους. Στο ψήφισμα που ενέκρινε η συνέλευση, οι απεργοί κατάγγειλαν την κυβερνητική βία και τον αυταρχισμό, τις επιθέσεις των ΜΑΤ και την ποινικοποίηση της απεργίας τους, ενώ έστειλαν το μήνυμα ότι όσο η κυβέρνηση θα τους χτυπάει, τόσο θα δυναμώνει ο αγώνας τους.Στο πλευρό των εργαζομένων της Ιονικής βρέθηκαν και χτες για 22η μέρα οι εργαζόμενοι του Πειραιά.

Οι απεργοί από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οδό Ναυαρίνου. Μέχρι τις 11 το πρωί, που είχε καθοριστεί η γενική συνέλευση, ο δρόμος μπροστά από την Τράπεζα είχε γεμίσει ασφυκτικά, ενώ τον Πειραιά δονούσαν τα συνθήματα: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει","Εξω τα ΜΑΤ από την Ιονική".Μιλώντας στη γεμάτη παλμό και αγωνιστικότητα μαζική συνέλευση των απεργών, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Μαρκάκης,τόνισε: "Απαιτείται η συσπείρωση των εργαζομένων. Να συνεχίσουμε, να μην περάσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Να δημιουργηθεί μέτωπο ευρύ των εργαζομένων για να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Δεν τη φοβάμαι αυτήν τη λέξη".

Η Μαρία Ξενικάκη,στέλεχος της ΕΣΑΚ, στην ομιλία της επισήμανε: "Η κυβέρνηση θα πάρει το μήνυμα ότι η Ιονική δεν πωλείται.Τα δικαιώματά μας, η δουλιά μας και η αξιοπρέπειά μας δεν παζαρεύονται και γι' αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει τον αγώνα μας, με πυροτεχνήματα του τύπου "διάλογος για τη διασφάλιση της απασχόλησης". Η καλύτερη διασφάλιση είναι η ενότητα και ο αγώνας".

Στη συνέχεια ο Γ. Μαρκάκης παρουσίασε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία. Αυτόματα οι απεργοί, φωνάζοντας το σύνθημα "Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας",σήκωσαν τα χέρια και ενέκριναν την πρόταση. Στη συνέλευση χαιρέτισε ο Βαγγέλης Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: "Η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία της χώρας για να προσφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη στους Βαρδινογιάννηδες και Λάτσηδες. Επιδιώκει να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο την υγεία, την παιδεία. Επιχειρεί να επιστρέψει τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα, χτυπώντας το 8ωρο, το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση". Υπογράμμισε ότι ο αγώνας των απεργών της Ιονικής έχει γίνει υπόθεση των εργαζομένων όλου του Πειραιά και επισήμανε: "Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα σας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μαζί σας θα φωνάξουμε εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι. Εξω τα ΜΑΤ από τον Πειραιά".

Στη συνέλευση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΤΟΕ Γ. Κουσελάς και Α. Πουλαρίκας αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχας,ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χ. Κεφάλας και άλλοι.

Ο Α. Αντύπας,μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ, μετά το τέλος της συνέλευσης δήλωσε: "Σήμερα οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συνέλευση έδειξαν τη δύναμή τους. Εστειλαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν περνάει ο αυταρχισμός και τα μέτρα καταστολής, ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να έχουν νικηφόρο αποτέλεσμα. Επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν διάθεση να παζαρέψουν τη δουλιά τους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Είπαν για άλλη μια φορά όχι στο ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας. Η γενική συνέλευση έδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις που έχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πρέπει να πάρουν ακόμα πιο αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια τους".

Χαιρετίζουν τον αγώνα

"Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση σαν στυγνό τρομοκράτη που, χρησιμοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που επί μέρες έχουν κατασκηνώσει στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Πειραιά, προσπαθεί να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων στην Ιονική", τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων χαιρετίζοντας τον αγώνα τους.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ο αγώνας των εργαζομένων της Ιονικής είναι "αγώνας όλων όσοι θέλουν να αποτρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου", καθώς και ότι "είναι υπόθεση όλων όσοι έχουν κατανοήσει ότι διευρύνοντας, συντονίζοντας και δυναμώνοντας τους αγώνες τους, πολιτικοποιώντας την πάλη τους, μπορεί να αποτρέψουν τη λυσσαλέα και πολύμορφη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών".

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,λέγοντας ότι "είναι κατάχρηση δικαιώματος από την πλευρά των εργαζομένων, όταν δε συμμορφώνονται με την εφαρμογή αυτής της απόφασης", για την πώληση. Πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να λειτουργήσει η Τράπεζα" και ότι σε περίπτωση διαλόγου "η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι το δίλημμα αν θα πωληθεί ή όχι η Ιονική Τράπεζα. Υπάρχει ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζεται ήδη. Είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για την πώληση της Τράπεζας".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Δίνει ψίχουλα για την τράπεζα - "φιλέτο"

Πρόθυμος να προσφέρει "κάτι παραπάνω" από 90 δισ. δραχμές (!) για να βάλει στο χέρι την ΙΟΝΙΚΗ, δηλώνει ο πρόεδρος της Πίστεως κ. Κωστόπουλος

Πρόθυμος, να προσφέρει ορισμένα ψίχουλα παραπάνω από τη λογιστική αξία της Ιονικής Τράπεζας (δηλαδή κάτι παραπάνω από 90 δισ. δραχμές) εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος!Τη διευκρίνιση αυτή έκανε χτες αρμόδιος παράγοντες της Τράπεζας Πίστεως, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του Γ. Κωστόπουλου στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", που εμφάνισαν την υποψήφιο μνηστήρα της Ιονικής έτοιμο να προσφέρει 150 δισ. δραχμές! Με τη συνέντευξή του αυτή, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως επιχειρεί να παρέμβει στο παιχνίδι των υποψήφιων μνηστήρων και να διαμορφώσει "κλίμα" προς όφελός του, εκμεταλλευόμενος την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει "πάση θυσία" την αρχαιότερη ελληνική τράπεζα, που - όχι τυχαία - χαρακτηρίζεται σαν τράπεζα - "φιλέτο".

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γ. Κωστόπουλου στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" - που εμφανίζουν την προσφορά του για την αγορά του πακέτου μετοχών της Ιονικής σαν "σωτήρια" στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - είναι τα ακόλουθα:

  • "Σκοπεύουμε να κάνουμε μια προσφορά, κάτι παραπάνω από τη λογιστική της αξία". Οπως μας εξηγούσαν χτες από την Τράπεζα Πίστεως, η σημερινή λογιστική αξία της Ιονικής - με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις - είναι 89,3 δισ. δραχμές και απέχει πολύ από τη χρηματιστηριακή της αξία. Αυτό σημαίνει, όπως μας έλεγε η ίδια πηγή, πως, όταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως έλεγε ότι προτίθεται να προσφέρει για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής "κάτι παραπάνω από τη λογιστική αξία" της, εννοούσε κάτι παραπάνω από 89,3 δισ. δραχμές. Τα 150 δισ. δραχμές που έγραψαν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" - πληροφορία που αναμεταδόθηκε από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης - είναι εκτιμήσεις των δημοσιογράφων (!) εξηγούσε η ίδια πηγή.
  • Οι 4.200 εργαζόμενοι, μετά την εξαγορά της Ιονικής από την Πίστεως, θα παραμείνουν στη θέση τους για 3 χρόνια.
  • Με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου, δε θα γίνει συγχώνευση της Ιονικής με την Πίστεως, αλλά θα αξιοποιηθεί το δίκτυο των υποκαταστημάτων της για την ενίσχυση της τράπεζας Πίστεως.
Γκαιμπελισμός...

Ο υπουργός με το ψεύτικο "χαμόγελο" βάλθηκε να μας τρελάνει. Υπερασπίζοντας την επικίνδυνη και καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που προωθεί με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Παπαντωνίου λέει και ξαναλέει, συνειδητά, το εξής μεγάλο ψέμα: Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση διάλεξε την πώληση της Ιονικής Τράπεζας σε ιδιώτες και όχι τη συγχώνευσή της με την Εμπορική, επειδή είναι κυβέρνηση που πασχίζει και αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου. Επειδή, λοιπόν, η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής διασφαλίζει ότι δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην Τράπεζα, σε αντίθεση με τη συγχώνευση που προϋποθέτει μαζικές απολύσεις, διαλέξαμε την πώληση και όχι τη συγχώνευση. Με την τακτική τους προσπαθούν να εμφανίσουν τους εργαζόμενους της Ιονικής ότι, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, δε θέλουν ούτε το συμφέρον τους ούτε γενικά το δημόσιο καλό...

***

Πίσω από το στερεότυπο επιχείρημα - ότι δήθεν η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής διασφαλίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις εργασίας και ότι, αντίθετα, η παραμονή της Τράπεζας στο δημόσιο (η συγχώνευσή της με την Εμπορική) συνεπάγεται τουλάχιστον 3.100 απολύσεις - που προβάλλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κρύβεται ένας κυνικός εκβιασμός. Επιχειρώντας να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων της Ιονικής στο ξεπούλημα της Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση λέει - διά στόματος Γ. Παπαντωνίου - στους εργαζόμενους στην Ιονική: "Αν δε στηρίξετε το ξεπούλημα της Τράπεζας, τότε σας περιμένουν ομαδικές απολύσεις...". Και αν σήμερα αυτό το εκβιαστικό επιχείρημα - ψευτοδίλημμα προβάλλεται στους εργαζόμενους της Ιονικής - που απεργούν και δεν υποτάσσονται στη λογική του "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" - είναι σίγουρο ότι, αύριο, θα ακούσουμε να προβάλλεται το ίδιο επιχείρημα στους εργαζόμενους των άλλων 13 ΔΕΚΟ (για τις οποίες η κυβέρνηση εξάγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησής τους στο ερχόμενο 18μηνο).

***

Οσον αφορά την προσπάθεια των στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, να εξωραϊσουν την κυβερνητική πολιτική και να την εμφανίσουν σαν "σοσιαλιστική" και "φιλολαϊκή", επαναλαμβάνοντας στερεότυπα το επιχείρημα πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προς όφελος του δημοσίου και των εργαζομένων και ότι ΜΟΝΟ το πέρασμα δημόσιων επιχειρήσεων σε ιδιώτες διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει στοιχεία γκαιμπελισμού. Οσο κι αν ακούγεται ακραίο, η κυβερνητική επιχειρηματολογία και προπαγάνδα δείχνει να έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη θεωρία του "πες - πες κάτι μένει" του Γκαίμπελς, που έλεγε συστηματικά και συνειδητά ψέματα, για να εξωραϊσει το φασισμό...

Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ