ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
"Ναι μεν αλλά... " για την παιδεία

Ουσιαστικές υπηρεσίες στη μετατροπή της ΤΑ σε διεκπεραιωτή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, προσφέρει η δημοτική αρχή της Νίκαιας και στον τομέα της εκπαίδευσης

Ακόμη ένα δείγμα "γραφής" του ρόλου, που προσπαθεί να παίξει σαν το "μακρύ χέρι" της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, έδωσε προχτές ο δήμαρχος της Νίκαιας Β. Τράπαλης και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη θυελλώδη και μαραθώνια συζήτηση στο ΔΣ για τα προβλήματα της παιδείας στην πόλη. Να σημειωθεί ότι το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της "Δημοκρατικής Ενότητας", που το έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό και τέθηκε μόλις προχτές μαζί με άλλα 25! Τελικά, όμως, συζητήθηκε σαν μοναδικό, μετά από την πίεση της Κίνησης και των παρευρισκόμενων φορέων.

Παρόντες στη συνεδρίαση - αλλά επισήμως ακάλεστοι (!) από τη δημοτική αρχή, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της για το αντίθετο - εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Μετώπου Παιδείας Πειραιά, που παραβρέθηκαν, για να στηρίξουν το αίτημα των εκπαιδευτικών, να μην διαθέσουν οι δήμοι σχολειά για τη διεξαγωγή του "διαγωνισμού του αίσχους" του ΑΣΕΠ.Κι αυτό, γιατί με αυτό τον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μετατραπεί σε όργανο υλοποίησης του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Επίσης, παρόντες ήταν δεκάδες γονείς με τα παιδιά τους, που συγκεντρώθηκαν, για να αποτρέψουν τη συστέγαση του 1ου και 4ου δημοτικών σχολείων της Νίκαιας, για να στεγαστεί και το ΤΕΛ. Απόφαση που θα δημιουργούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία.

Αρνούμενη να πάρει σαφή θέση στο αίτημα του Μετώπου Παιδείας - στο οποίο απάντησαν ήδη θετικά οι δήμοι Περάματος και Πειραιά - η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να... εκφράσει την "επιθυμία" (!) να μη γίνουν οι εξετάσεις σε σχολειά της πόλης, ενώ παράλληλα έδωσαν "άφεση αμαρτιών" στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, με τη γνωστή τακτική του "όλοι φταίμε" για την κατάντια της παιδείας! Ο δε δήμαρχος έφτασε να συγκρίνει το νόμο... με το ΕΣΥ, λέγοντας - παρόλο που η πραγματικότητα τον προσπερνά - ότι παρά τα "στραβά" του κατοχυρώνει τη "δημόσια υγεία"...

Οσο για το αίτημα των γονιών, ο δήμαρχος έδωσε μια προφορική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει η συστέγαση και αποκάλεσε τους γονιούς, ούτε λίγο ούτε πολύ... "παραπληροφορημένους". Ωστόσο, απέκρυψε το γεγονός, που αποκαλύφθηκε από τους συλλόγους γονέων, ότι ανάλογες συστεγάσεις προωθούνται και για άλλα σχολειά στη Νίκαια.

Η "Δημοκρατική Ενότητα"

Αντίθετα, οι σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας" πρότειναν να παρθεί σαφής απόφαση αντίθεσης του ΔΣ στο νόμο και στην παραχώρηση σχολείων για τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μειοψηφήσουν!

Οι ομιλητές - εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας, της ΕΛΜΕ Πειραιά, των αδιόριστων εκπαιδευτικών, των δασκάλων, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Πειραιά, της Ενωσης Γονέων της Νίκαιας, των δύο δημοτικών σχολείων, ο σχολικός σύμβουλος της 1ης και 9ης εκπαιδευτικής περιφέρειας - κατακεραύνωσαν σύσσωμοι τον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Κατήγγειλαν ότι πρόκειται για νομοθετικό εναρμονισμό με τις οδηγίες της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και σαφούς ταξικού διαχωρισμού της και κάλεσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση - που, μέσω της εκπαιδευτικής "αποκέντρωσης" θα αποτελέσει ένα βασικό γρανάζι στον παραπάνω μηχανισμό - να συστρατευτεί με το κίνημα της παιδείας. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος των αδιόριστων είπε πως θα καταληφθούν από τους εκπαιδευτικούς όσα σχολεία μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα.

Η Βέρα Νικολαϊδου επικεφαλής της ΔΕ και υποψήφια δήμαρχος κατήγγειλε κατ' αρχήν ότι, αν δεν υπήρχε η σημαντική κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, δε θα συζητιόταν καν το θέμα στο ΔΣ και πρόσθεσε πως οι γονείς, όχι μόνο δεν ήταν "παραπληροφορημένοι", αλλά συγκεντρώθηκαν, επειδή ακριβώς υπάρχει πρόβλημα με τις συστεγάσεις. Υπογράμμισε ότι τώρα που το ν/σ Αρσένη έγινε ήδη νόμος χρειάζεται μεγαλύτερη αντίσταση, για να μην περάσει στην πράξη και κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση για την ουσία του νόμου και να συμπαρασταθεί ανοιχτά στους εκπαιδευτικούς, γιατί "δεν αποκλείεται να δούμε και στη Νίκαια τα ΜΑΤ". Τέλος, ανέφερε τις πρωτοβουλίες της Κίνησης για την παιδεία και εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη συστράτευση της ΔΕ στο κίνημα της παιδείας.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Θεσσαλονίκη: H Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Κίνηση Πολιτών - Συνεργαζόμενοι,διοργανώνει εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη και ώρα 7.30 μμ στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα "Η συμβολή της ΤΑ στην καταπολέμηση των ναρκωτικών".

Εισηγητές θα είναι ο Αγάπιος Σαχίνης,υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Φαίδων Καλοτεράκης,διευθυντής Προγράμματος ΙΘΑΚΗΣ και η Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα,δικηγόρος.

Κερατσίνι: Με σύνθημα: "Είσαι νέος, πάρε θέση για όσα σε αφορούν", η Επιτροπή Νέων της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Κερατσινίου" καλεί τους νέους της πόλης, αύριο Κυριακή,στις 6 το απόγευμα στην καφετερία "Μελίρρυτο" (Τσαλδάρη και Λαμπράκη), να γνωριστούν με την Κίνηση, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα καυτά προβλήματα που τους απασχολούν. Στη συζήτηση θα παραβρεθεί η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της ΔΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου.Μεθαύριο Δευτέρα στις 7 μ.μ. η ΔΑΣ συγκαλεί Γενική Συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου (Μ. Ασίας και Παπαναστασίου), με θέμα: "Η προγραμματική μας διακήρυξη και ο συντονισμός δράσης της ΔΑΣ".

Περιστέρι: Συγκέντρωση με θέμα: "Τα προβλήματα της παιδείας και η νεολαία της πόλης μας", πραγματοποιεί η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" (ΔΑΣΠ), μεθαύριο Δευτέρα,στο θεατράκι (απέναντι από τον ΟΤΕ) στις 7 το απόγευμα. Εισηγητές θα είναι ο Θόδωρος Αυγέρος,δημοτικός σύμβουλος και ο Παναγιώτης Σοφός,υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου.

Ελευσίνα: Η γραμματεία της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" καλεί τους φίλους και τα μέλη της σε συγκέντρωση μεθαύριο Δευτέρα,στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας. Η συγκέντρωση θα γίνει ώστε, μέσα από τη γόνιμη συζήτηση των θέσεων της Κίνησης, να αποφασιστεί το τελικό κείμενο της διακήρυξης και να εκλεγεί ο υποψήφιος δήμαρχος, που θα στηρίξει η παράταξη στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Υμηττός: Τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα αναδείξει η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Υμηττού", σε σύσκεψη - ολομέλεια που θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα,στις 7.30 μμ., στα γραφεία της, στην οδό Αδραμυτίου 7.

Χαλκίδα: Τη Δευτέρα 1 Ιούνη,στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Εύβοιας" θα παρουσιάσει την προγραμματική της διακήρυξη, καθώς και τον υποψήφιο νομάρχη που θα στηρίξει. Η ΝΑΣ Εύβοιας απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης μπροστά στην επερχόμενη μάχη των νομαρχιακών εκλογών και συμμετοχής για τη συγκρότηση αγωνιστικού και διεκδικητικού συνδυασμού νίκης, που θα μπει μπροστάρης στους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και του λαού. Καλλιθέα: Εκδήλωση με θέμα: "Ρατσισμός και ξενοφοβία" πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας" (ΔΔΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διεθνούς Αλληλεγγύης, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της ΔΔΕ Αρ. Αβραμίδης.Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ηλιούπολη: Οι κατακτήσεις των εργαζομένων καθημερινά αφαιρούνται με διάφορους τρόπους από την κυβέρνηση και μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η "Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης" καλεί το λαό της περιοχής σε συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιούνη στις 7.30 το απόγευμα στο Θεατρικό Εργαστήρι (Σοφ. Βενιζέλου και Πρωτόπαπα δίπλα στο Δημαρχείο).

Στη Ν. Ιωνία

Η Γραμματεία της Κίνησης "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της στη συγκέντρωση, που διοργανώνει τη Δευτέρα 1η Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στον κινηματογράφο "Αστέρας" στη Νέα Ιωνία. Τα θέματα της συγκέντρωσης είναι η παρουσίαση της Εκλογικής Διακήρυξης και η ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου.

Μπράβο αφοσίωση!

"Δεν μπορεί η ιστορική ομάδα της Αθήνας να μην έχει μια δική της στέγη. Με καλή θέληση και τη συνεργασία όλων, μπορούμε να βρούμε λύση που θα εξυπηρετεί την πόλη και θα ικανοποιεί τον κόσμο του Παναθηναϊκού και τη διοίκηση της ομάδας"...

Οχι, δεν τα λέει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γ. Βαρδινογιάννης αυτά, αλλά η καλή του φίλη και υποψήφια δήμαρχος Μ. Δαμανάκη και, μάλιστα, σε συνέντευξή της στην αθλητική εφημερίδα "Σπορτάιμ". Στην ίδια εφημερίδα, που έχει κάνει σημαία της τα σχέδια για ανέγερση στο Γουδί του γηπέδου της ομάδας και κάλεσε πρόσφατα τους φιλάθλους να "μαυρίσουν" στις δημοτικές εκλογές όσους διαφωνούν με την καταστροφή του πάρκου.

Η κ. Δαμανάκη δεν αναφέρεται σε τίποτα από όλα αυτά, όπως και σε όσα η ίδια έχει πει σε άλλα ακροατήρια. Αποφεύγει, βέβαια, να αναφέρει την ...κακιά λέξη, Γουδί, στη συνέντευξή της. Αλλωστε, δεν είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνει αυτού του είδους τις δουλιές.

Οπως μαθαίνουμε, ανάλογα συμφέροντα εξυπηρετεί και η δέσμευσή της για το πλέον επουσιώδες από τα ατέλειωτα και καθοριστικά - ανεργία, εκπαίδευση, κοινωνικός αποκλεισμός - προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα στην Αθήνα. Το περιβόητο τζαμί, για την ανέγερση του οποίου φέρεται ως ενδιαφερόμενη η οικογένεια Γ. Λάτση,εξαιτίας των συμφερόντων της στα Εμιράτα και τη θεοκρατική Σαουδική Αραβία...

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο ποιος είναι υποψήφιος, αλλά και ποιου υποψήφιος είναι!

Στο όνομα των ..."διαδρομικών αγώνων" ο δήμαρχος της Νίκαιας, Β. Τράπαλης, αρνήθηκε, ουσιαστικά, να πάρει θέση αντίστασης στο αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό έκτρωμα

Ο Λεων. Αυδής
  • Τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", υποψήφιο δήμαρχο Λεων. Αυδή, φιλοξενεί σήμερα στις 9 το πρωί ο Ρ/Σ "Αθήνα 9,84" και η εκπομπή "Δημοτική Επικαιρότητα".
  • Για τα ζητήματα των μεταναστών και το πρόβλημα του ρατσισμού στην Ελλάδα, θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του "Συνδέσμου για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια", που οργανώνει, αύριο Κυριακή,εκδήλωση με στόχο τη γνωριμία με τους μετανάστες της γειτονιάς και τον πολιτισμό τους. Η εκδήλωση, όπως όλες του Συνδέσμου, θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο χώρο του κτήματος, στη διασταύρωση των οδών Πάτμου και Ευγ. Καραβία, στις 7 το απόγευμα.
  • Κεντρική συγκέντρωση στο 5ο Διαμέρισμα, στην οποία θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Λεων. Αυδής,διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη, 3 του Ιούνη,η διαμερισματική επιτροπή της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα Δρακόπουλου, στα Πατήσια, στις 7 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης και θα συζητηθούν με τους κατοίκους τα προβλήματα της περιοχής, με στόχο "μια Αθήνα διαφορετική από τη σημερινή, η οποία είναι υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ