ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωί πρωί...

ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΩΙΝΗ και πάλι χθες η επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους της Ιονικής, καθώς συνεχίζουν να είναι ο κύριος φορέας της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης!

***

Από ό,τι φαίνεται, οι κατασταλτικές δυνάμεις δεν πρόκειται... να κλείσουν μάτι και θα είναι μονίμως εν δράσει όσο ακολουθείται η κυβερνητική πολιτική και οι αντιδράσεις θα μεγαλώνουν και σε άλλους χώρους.

***

Αντε να δούμε ποιον θα ωφελήσει αυτή η ιστορία κύριοι εκσυγχρονιστές...***

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ... ΧΟΜΠΙ βρήκε φαίνεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Οταν δε συναναστρέφεται με γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους, όταν δεν έχει συναντήσεις με τον πρέσβη των ΗΠΑ κι όταν δεν έχει να ξεκαθαρίσει θέματα εσωτερικών αντιπαλοτήτων στην Εκκλησία...

***

... πηγαίνει στα σχολεία προκειμένου να κάνει την Εκκλησία πιο προσιτή στη νεολαία, όπως υποστηρίζει. Ομως γιατί επέλεξε εκεί να μιλάει για "ιν" και "άουτ" και δεν τους είπε τα... περί γραικύλων που θέλουν να αποκόψουν την Εκκλησία από το κράτος.

***

Να καταλάβαιναν και τα παιδία δηλαδή, με τι έχουν να κάνουν. Γιατί όσο και να κάνεις "επικοινωνιακό λίφτινκ" σε ορισμένες απόψεις, δυστυχώς παραμένουν απαρχαιωμένες και αντιδραστικές.

***

ΠΟΛΛΑ δισεκατομμύρια ακούει ο κόσμος τελευταία και δικαίως τρελαίνεται. Τέσσερα δισεκατομμύρια φοροδιαφυγής ανακοίνωσε ότι βρήκε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στα 3 δισεκατομμύρια φτάνουν τα ποσά που ακούγονται τελευταίως για μεταγραφές Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό...

***

Κι όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Λεφτά υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, όχι όμως... για μας!!

***

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ήρθε πάλι το θέμα του πυρηνικού κινδύνου μετά τις δοκιμές που λέγεται ότι έγιναν από την Ινδία στο Πακιστάν. Το περίεργο είναι ότι οι... πρώτοι αντιδρώντες είναι οι ΗΠΑ.

***

Αυτοί δηλαδή που ευθύνονται περισσότερο από κάθε άλλον για την όξυνση του προβλήματος της πυρηνικής απειλής. Αντε να τους εμπιστευτείς...

Φτηνά κόλπα

Ομολογούμε ότι βιαστήκαμε να πάρουμε στα σοβαρά και να απαντήσουμε επί της ουσίας στο πυροτέχνημα του προέδρου της ΝΔ περί κατάργησης του "Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας" (ΦΜΑΠ). Η ουσία είναι άλλη και πολύ πιο απλή. Ο Κ. Καραμανλής έσπευσε προχτές αιφνιδιαστικά σε μια εφορία για να εξαπολύσει τη "ρουκέτα", λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση διαρρεύσει ότι "καταργεί" από του χρόνου τον περιβόητο φόρο! Προφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την πληροφορία και έσπευσε να το εκμεταλλευτεί! (Σ. σ. η ειρωνεία είναι ότι στις χτεσινές εφημερίδες η υπόσχεση του προέδρου της ΝΔ ακολουθούσε την "είδηση" για "κατάργηση" του φόρου!).

Αλήθεια, πιστεύουν στη Ρηγίλλης ότι με τέτοια φτηνά κόλπα θα ξεπεράσουν το αδιέξοδό τους;

Για γέλια και για κλάματα...

Σε όλες τις απεργίες και κινητοποιήσεις, είτε των αγροτών, είτε των ναυτεργατών, είτε των εκπαιδευτικών, συμμετέχουν ίδια πρόσωπα, ισχυρίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να δικαιολογήσει την κυβερνητική προπαγάνδα "περί ασήμαντων μειοψηφιών" (!) που διαμαρτύρονται...

Αλήθεια, στη διαπίστωση αυτή καταλήξατε από την εμβριθή ανάλυση των βιντεοσκοπήσεων της Ασφάλειας, ρωτήθηκε από το "Ρ" ο κ. Ρέππας. Οπως γίνεται αντιληπτό το πρες - ρουμ σείστηκε από τα γέλια. Μόνο που η υπόθεση δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα. Οπως ακριβώς ο κατήφορος της κυβέρνησης.

Τα "ευαγή" ιδρύματα της κερδοσκοπίας

Η "Tiger Management" είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά "επενδυτικά" ταμεία στον κόσμο και "διαχειρίζεται" περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, κερδοσκοπεί ανά τον κόσμο με αγοραπωλησίες νομισμάτων, μετοχών, ομολόγων και πρώτων υλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για διάφορες μικρές ή και μεγάλες χώρες. Θα αναρωτηθείτε, ίσως, γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά. Απλά, για να σας πούμε, ότι η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, η "σιδηρά κυρία" Μάργκαρετ Θάτσερ, διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Tiger Management.

Η σχετική είδηση, που έκανε πρόσφατα το γύρο του κόσμου, συνοδεύτηκε με την εξής, αποκαλυπτική επισήμανση: Η Tiger Management προσπαθεί να προβλέπει τα μεγάλα διεθνή γεγονότα, ώστε να κάνει τις συμφερότερες επενδύσεις και για το λόγο αυτό - όπως και οι παρεμφερείς "ευαγείς" κερδοσκοπικοί οίκοι - έχει στο δυναμικό της ανθρώπους, που στο παρελθόν άσκησαν πολιτική εξουσία από υψηλές θέσεις, όπως η Μ. Θάτσερ.

Μετά, κάποιοι ενοχλούνται σφόδρα, όταν τους χαρακτηρίζουμε, ως "πολιτικούς υπαλλήλους" των πολυεθνικών...

Οι νέοι... Αγγελόπουλοι

Μάθατε, μήπως, για τις καινούριες δραστηριότητες, αλλά και τους... υψηλούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Εμπνευσμένο, λοιπόν, από την πρόσφατη επιτυχία της χώρας μας στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, όπου - ως γνωστόν - πήραμε τον "Χρυσό Φοίνικα", με τον Θ. Αγγελόπουλο, καθιέρωσε την κινηματογραφική εκπαίδευση, για όσους από τα όργανα της τάξης έχουν αντίστοιχες ανησυχίες κι ενδιαφέροντα.

Το γεγονός προέκυψε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Ρέππας, για ποιο λόγο άνδρες της Ασφάλειας βιντεοσκοπούσαν την προχτεσινή πορεία των εργαζομένων στην Αθήνα και, μάλιστα, μέσα από τη Βουλή, απάντησε: Για λόγους εκπαίδευσης.

Φανταζόμαστε ότι τα αργά πλάνα και τα ζουμ θα αποτελούν την αδυναμία των επίδοξων σκηνοθετών...

Υπουργικές... παραισθήσεις

Αγανάκτησε χτες ο συνήθως μειλίχιος υπουργός Δημόσιας Τάξης. Βγήκε από τα ρούχα του. Κι έχει απόλυτο δίκιο ο άνθρωπος. Εδώ συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Οχι εδώ, δηλαδή, αλλά κάτω στον Πειραιά, στο κτίριο του Μηχανογραφικού Κέντρου της Ιονικής. Χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες κι ενώ ο ήλιος μόλις είχε ανατείλει, ορδές πάνοπλων εργατών εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά στο κτίριο κι έδειραν τα ανύποπτα όργανα της τάξης, που βρίσκονταν εκεί, για να κανονίζουν την κυκλοφορία των πελατών της Τράπεζας...

Αυτά έλεγε, χτες στη Βουλή, ο κ. Ρωμαίος. Οχι, με αυτά τα λόγια, αλλά η ουσία αυτή ήταν. Κι έχει δίκιο και σε κάτι ακόμη ο κ. υπουργός, όπως και ο συνάδελφός του ο κ. Γιαννόπουλος. Οι έκνομες και απαράδεκτες αυτές επιχειρήσεις δε γίνονται τυχαία, ούτε αυθόρμητα. Οργανώνονται από συγκεκριμένο κέντρο. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για το ίδιο κέντρο, που οργάνωσε την προχτεσινή επιχείρηση εισβολής στη Βουλή... Οχι, δεν ονόμασε το ΚΚΕ ο κ. υπουργός, αλλά έγινε απόλυτα σαφής...

Εχετε δίκιο, κ. υπουργέ... Χάλασε ο κόσμος. Κοντεύουμε να χάσουμε και την παραμικρή αίσθηση της πραγματικότητας. Ούτε το λεξικό του Μπαμπινιώτη δε μας σώζει...

Το στίγμα παραμένει

Θεαματική "στροφή" στο θέμα του κυβερνητικού αυταρχισμού, με αιχμή τον αγώνα των εργαζομένων στην Ιονική, έκανε χτες η Ρηγίλλης. Ενώ μέχρι σήμερα στήριζε μετά πάθους τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, και στην κατεύθυνση αυτή ουσιαστικά καθαγίαζε τη χρήση τη βίας και των ΜΑΤ, χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει την τακτική του εκφοβισμού και της βίας και να αναλάβει πρωτοβουλία για ειλικρινή και ολοκληρωμένο διάλογο με τους απεργούς της Ιονικής".

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ προεξοφλούσε πως το ξεπούλημα της τράπεζας θα γινόταν χωρίς σοβαρές αντιστάσεις και είχε σπεύσει να επιδείξει "καλή διαγωγή" στους υποψήφιους "επενδυτές", και όχι μόνο. Τώρα, όμως, που βλέπει ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα φαντάστηκε, σπεύδει να βγάλει την ουρά της απέξω, προκειμένου, προφανώς, να μη μοιραστεί το πολιτικό κόστος για τη σύμπλευσή της με την κυβέρνηση. Πολύ αργά. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αλλωστε, πρόκειται μόνο για συγκυριακή και εξ ανάγκης "στροφή".

Αποκαλυπτικός διάλογος

Δυσαρεστημένος ήταν με τη στάση συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της παιδείας και της Ιονικής. Δεν μπορεί να δηλώνουν εκσυγχρονιστές - ανέφερε - και να συμβαίνουν όλα αυτά τα έκτροπα που βλέπουμε να γίνονται τις τελευταίες μέρες. Κατά την άποψή του "είτε θα πρέπει να βγουν και να υπερασπιστούν την κυβέρνηση είτε να παραιτηθούν".

Μα, είναι σε δύσκολη θέση, παρατήρησε ο συνομιλητής του. Αλλωστε σας έχουν βοηθήσει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς αυτούς θα ήταν δύσκολο να εφαρμόσετε την οικονομική σας πολιτική. Δε λέω πως είναι όλοι το ίδιο, αντέτεινε ο πρώτος. Και επισήμανε ότι ο Πολυζωγόπουλος με την υπογραφή της διετούς συμφωνίας για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, βοήθησε την κυβέρνηση για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό...

Και έχει βέβαια απόλυτο δίκιο. Με το δικό του τρόπο αναγνώρισε ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές έχουν αποκαθηλώσει προ πολλού τους θεούς των εργατών και έχουν αναρτήσει στις σημαίες τους τους θεούς του κεφαλαίου, τους οποίους και προσκυνούν με μεγάλη ευλάβεια και επισημότητα.

Οι ραβδούχοι

Στηριγμένοι

σ' ασπίδες

και κράνη

κυβερνάνε

τον τόπο

οι νάνοι

κι επιβάλλουν

στον κόσμο

την "κούρα"

κοπανώντας

γερά

τη μαγκούρα!

Στηριγμένοι

στα ΜΑΤ,

στο ματσούκι,

το λαό σύρουν

μέσα στο "λούκι",

με το ζόρι

τον παν'

στην Ευρώπη

κι απ' το ξύλο

τον έκαναν

τόπι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ