ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τουλάχιστον 4.000 οι νεκροί από το σεισμό

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενώ οι πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας κατέφθαναν χτες στο βορρά του Αφγανιστάν μέσω αέρος από το Πακιστάν, ασαφείς παρέμεναν οι πληροφορίες, σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων από την τρομακτική σεισμική δραστηριότητα που έπληξε την περιοχή το Σάββατο και την Κυριακή.

Την ώρα που εκπρόσωπος της γαλλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ACTED, επικαλούμενος τις τοπικές αρχές, εκτιμούσε ότι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που σάρωσε το Σάββατο το βορειοανατολικό Αφγανιστάν ανέρχονται σε 4.000, διεθνείς ειδησεογραφικές υπηρεσίες, για παράδειγμα το CNN, ανέφεραν ότι ο αριθμός φθάνει "το λιγότερο" στις 2.500 ανθρώπων.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι αν δε σταλούν το συντομότερο όσο περισσότερα ελικόπτερα γίνεται, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μέρες για να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης και η βοήθεια στις πληγείσες περιοχές με άλογα...

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν προχτές και χτες στην επαρχία Ταχάρ, στην οποία έχουν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές δεκάδες χωριά. Η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" εκτίμησε ότι περισσότερα από 70 χωριά έχουν καταστραφεί.

Στρατιώτες της συμμαχίας του Βορρά, η οποία βρίσκεται σε εμφύλια σύγκρουση με τους κατέχοντες την εξουσία ισλαμιστές Ταλιμπάν, έσκαβαν μέσα σε βουνά λάσπης και συντριμμιών για να ανασύρουν - ίσως - επιζώντες από τα κατεστραμμένα σπίτια και κτίρια, που κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα...

Η ACTED εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνέπειες του σεισμού στην περιοχή Σαρ - ε - Μποζούργκ, που επλήγη περισσότερο από τον Εγκέλαδο. Οι πληροφορίες που φθάνουν στον έξω κόσμο προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Φαϊζαμπάντ.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 140 παιδιά από ένα σχολείο στο ορεινό Ρουστάκ, πολύ κοντά στην περιοχή που επλήγη και πάλι από τον Εγκέλαδο μόλις τον περασμένο Φλεβάρη.

Οι αξιωματούχοι της συμμαχίας του Βορρά κάλεσαν για "άμεση βοήθεια" από τη διεθνή κοινότητα. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαθέσιμα 1,2 εκατ. δολάρια από τη βοήθεια που πρόσφεραν διάφορες χώρες μετά το σεισμό του Φλεβάρη.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποστείλει περίπου 35 τόνους εφοδίων (φάρμακα, ιματισμό κλπ.) στο Ντουσάνμπε του Γειτονικού Τατζικιστάν, από όπου θα προωθηθούν στις πληγείσες περιοχές.

Τα εφόδια δύσκολα θα καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων, αφού πάνω από 4.100 σπίτια κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν. Την αποστολή δυσχεραίνει ο κακός καιρός και η μορφολογία του εδάφους.

"Το Φλεβάρη είχαμε αδικαιολόγητες απώλειες λόγω της καθυστέρησης στη λήψη της βοήθειας. Αυτή τη φορά πρέπει να βιαστούμε", έλεγε εκπρόσωπος της συμμαχίας του Βορρά χτες.

ΓΑΛΛΙΑ
Παρέλυσαν τα αεροδρόμια
  • Αρχισε, με επιτυχία, η μεγάλη απεργία των Γάλλων πιλότων, λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ, οι οποίοι αντιτίθενται στις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές, ενώ τα κέρδη της εταιρίας αυξάνουν
  • Εκκληση για διάλογο κάνει η κυβέρνηση, πράξεις ζητούν οι απεργοί

ΠΑΡΙΣΙ.-

Παρέλυσαν, χτες, τα αεροδρόμια της Γαλλίας εξαιτίας της απεργίας των πιλότων της γαλλικής αεροπορικής εταιρίας "Αιρ Φρανς", οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές, αλλά και για τις πολλές ώρες εργασίας, σε μια περίοδο που η εταιρία παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση κερδών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της γαλλικής κυβέρνησης ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους απεργούς, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των πιλότων δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πανδαιμόνιο επικράτησε, χτες, σε όλα τα γαλλικά αεροδρόμια και ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο "Σαρλ ντε Γκολ" της γαλλικής πρωτεύουσας. Σχεδόν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις της "Αιρ Φρανς", προς πάσα κατεύθυνση, ακυρώθηκαν και οι επιβάτες σχημάτιζαν ουρές μπροστά στα ταμεία της εταιρίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια πτήση με άλλη αεροπορική εταιρία. Αντίθετα, ηρεμία επικράτησε στα αεροδρόμια της Λιόν και της Μασσαλίας, τα οποία ήταν σχεδόν έρημα, καθώς οι επιβάτες είχαν, έγκαιρα, ενημερωθεί ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πτήση εσωτερικού ή εξωτερικού. Υπολογίζεται ότι, χτες, επρόκειτο να ταξιδέψουν με την "Αιρ Φρανς" περισσότερα από 100.000 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων περίμενε αρκετές ώρες στα αεροδρόμια "Σαρλ ντε Γκολ" και "Ορλί" του Παρισιού. Παρά την ένταση, δε δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο, καθώς οι πιλότοι, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους εδάφους σε ανάλογες περιπτώσεις, τήρησαν πολύ χαμηλούς τόνους και δεν εμφανίστηκαν καν στα αεροδρόμια.

Στην απεργία εκτιμάται ότι συμμετέχουν περισσότεροι από 3.200 πιλότοι, που ανήκουν σε 4 συνδικάτα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα συνδικάτα - SNPL - προτίθεται να συνεχίσει την απεργία για 2 βδομάδες, ενώ τα υπόλοιπα 3 μικρότερα συνδικάτα πρόκειται να σταματήσουν, κατ' αρχάς, την Πέμπτη χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους την επόμενη βδομάδα. Εντούτοις, η επιστροφή στη δουλιά των πιλότων που ανήκουν σε αυτά τα 3 συνδικάτα δε δίνει λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις αερομεταφορές, καθώς, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, την επόμενη βδομάδα, δεδομένης της απεργίας του SNPL, δε θα πραγματοποιηθεί το 90% των υπερατλαντικών πτήσεων, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο το 25% των ευρωπαϊκών πτήσεων και των πτήσεων εσωτερικού. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της εταιρίας διαβεβαίωνε ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Αποφασισμένοι οι απεργοί

Νέα επείγουσα έκκληση για επιστροφή στο διάλογο έκανε, χτες, ο υπουργός Μεταφορών, Ζαν Κλοντ Γκισό, ο οποίος δεν έκρυψε διόλου την ανησυχία της κυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν για τις εξελίξεις και επανέλαβε ότι, αν η απεργία συνεχιστεί ενόψει του Μουντιάλ, που αρχίζει σε 9 μέρες, το κύρος της Γαλλίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους που έχουν, ήδη, αρχίσει να φτάνουν στη Γαλλία και πρόκειται να μετακινούνται από πόλη σε πόλη για να παρακολουθούν την ομάδα τους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται τόσο οι αθλητικές αποστολές όσο και περισσότεροι από 9.000 δημοσιογράφοι που πρόκειται να καλύψουν το Μουντιάλ.

Από την πλευρά του, ο Κριστιάν Παρί, εκπρόσωπος του SNPL, τόνισε ότι οι πιλότοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συνέπειες της απεργίας τους μπορεί να είναι καταστροφικές, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή με δεδομένη την άρνηση της διοίκησης της εταιρίας και της κυβέρνησης να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. "Οταν κανείς δέχεται μια μεγάλη επίθεση, δεν μπορεί παρά να αμυνθεί σθεναρά και αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα οι πιλότοι",είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Φρανς 2".

Με εξαίρεση τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, τα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις ή να σχολιάσουν, τόσο την απεργία των πιλότων στην "Αιρ Φρανς", όσο και την απεργία που προγραμματίζει για την Πέμπτη η CGT και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά όλες τις δημόσιες εταιρίες και υπηρεσίες, ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει, για την επόμενη βδομάδα, και οι σιδηροδρομικοί. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, η θέση της γαλλικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πιέζεται και από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ και θα είναι πολύ δυσκολότερη αν, τελικά, οι πιλότοι υλοποιήσουν τις απειλές τους και απεργήσουν για 15 μέρες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη απεργία που έζησε η Γαλλία στις αερομεταφορές.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ξανάνοιξε" ο κύκλος της βίας;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

"Παλιό γαϊδούρι καινούρια περπατησιά δε βάζει", λέει η ελληνική παροιμία, η οποία όμως ταιριάζει αρκετά στην περίπτωση του Ολστερ. Λόγος; Τα αιματηρά επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και υπενθύμισαν σε όλους ότι, παρά την πολυδιαφημισμένη ειρηνευτική συμφωνία, ο δρόμος προς την ειρήνη έχει πολλές "λακκούβες".

Τα πάντα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν Καθολικοί διαμαρτυρήθηκαν "εντόνως" για την πορεία που πραγματοποιούσαν οι Προτεστάντες του "Τάγματος της Οράγγης" στην οδό Γκάβαργκι, που βρίσκεται στον Καθολικό τομέα του Πορτντάουν και αποτελεί τη "διαχωριστική γραμμή" μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μετά την πορεία εκατοντάδες διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές βγήκαν στους δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση που οδήγησε στα επεισόδια. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που βρίσκονταν στην περιοχή, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους Καθολικούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει "πόλεμος". Οι ταραχές διήρκεσαν 6 ώρες και η Αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες στις επιθέσεις που δέχτηκε με πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ. Από τις ταραχές τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί και τουλάχιστον τέσσερις πολίτες. Ας σημειωθεί ότι η οδός Γκαβάργκι έχει αποτελέσει και στο παρελθόν το "θέατρο" συγκρούσεων των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων, που προκαλεί συνήθως η ετήσια παρέλαση του "Τάγματος της Οράγγης". Τα επεισόδια όμως δεν έληξαν εδώ. Τα ξημερώματα της Δευτέρας αστυνομικοί που ερευνούσαν, ύστερα από σχετική ειδοποίηση, ένα χώρο στάθμευσης στην πόλη Λέργκαν, στις νότιες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας, δέχτηκαν μία βροχή από βόμβες μολότοφ από ομάδα νεαρών μασκοφόρων. Τα επεισόδια αποτελούν απόηχο των βίαιων συγκρούσεων του Σαββάτου, που είναι και οι πρώτες μετά το δημοψήφισμα της 22ας Μάη, στο οποίο οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας ενέκριναν την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στις 10 Απρίλη.

Μετά από αυτά τα βίαια επεισόδια οι ανακοινώσεις, τόσο της Αστυνομίας, όσο και των αρμόδιων υπουργών από όλες τις πλευρές, έκαναν λόγο για ενορχηστρωμένες ενέργειες, που στόχο έχουν να "τραυματίσουν" την ειρηνευτική διαδικασία. Ομως, τα επεισόδια αυτά έχουν προκαλέσει την ανησυχία όλων των εμπλεκομένων μερών, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη των 108 μελών του "Βορειοϊρλανδικού Κοινοβουλίου" είναι προγραμματισμένες για τις 25 Ιούνη,λίγες μόλις μέρες πριν από την καθιερωμένη ετήσια παρέλαση των Προτεσταντών - στις 5 του Ιούλη - για το γιορτασμό της νίκης των Βρετανών επί των Ιρλανδών.

Οι νεαροί Γάλλοι βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στο άδειο

Οι νεαροί Γάλλοι βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στο άδειο αεροδρόμιο περιμένοντας το Μουντιάλ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ