Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ξανάνοιξε" ο κύκλος της βίας;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

"Παλιό γαϊδούρι καινούρια περπατησιά δε βάζει", λέει η ελληνική παροιμία, η οποία όμως ταιριάζει αρκετά στην περίπτωση του Ολστερ. Λόγος; Τα αιματηρά επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και υπενθύμισαν σε όλους ότι, παρά την πολυδιαφημισμένη ειρηνευτική συμφωνία, ο δρόμος προς την ειρήνη έχει πολλές "λακκούβες".

Τα πάντα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν Καθολικοί διαμαρτυρήθηκαν "εντόνως" για την πορεία που πραγματοποιούσαν οι Προτεστάντες του "Τάγματος της Οράγγης" στην οδό Γκάβαργκι, που βρίσκεται στον Καθολικό τομέα του Πορτντάουν και αποτελεί τη "διαχωριστική γραμμή" μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μετά την πορεία εκατοντάδες διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές βγήκαν στους δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση που οδήγησε στα επεισόδια. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που βρίσκονταν στην περιοχή, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους Καθολικούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει "πόλεμος". Οι ταραχές διήρκεσαν 6 ώρες και η Αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες στις επιθέσεις που δέχτηκε με πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ. Από τις ταραχές τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί και τουλάχιστον τέσσερις πολίτες. Ας σημειωθεί ότι η οδός Γκαβάργκι έχει αποτελέσει και στο παρελθόν το "θέατρο" συγκρούσεων των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων, που προκαλεί συνήθως η ετήσια παρέλαση του "Τάγματος της Οράγγης". Τα επεισόδια όμως δεν έληξαν εδώ. Τα ξημερώματα της Δευτέρας αστυνομικοί που ερευνούσαν, ύστερα από σχετική ειδοποίηση, ένα χώρο στάθμευσης στην πόλη Λέργκαν, στις νότιες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας, δέχτηκαν μία βροχή από βόμβες μολότοφ από ομάδα νεαρών μασκοφόρων. Τα επεισόδια αποτελούν απόηχο των βίαιων συγκρούσεων του Σαββάτου, που είναι και οι πρώτες μετά το δημοψήφισμα της 22ας Μάη, στο οποίο οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας ενέκριναν την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στις 10 Απρίλη.

Μετά από αυτά τα βίαια επεισόδια οι ανακοινώσεις, τόσο της Αστυνομίας, όσο και των αρμόδιων υπουργών από όλες τις πλευρές, έκαναν λόγο για ενορχηστρωμένες ενέργειες, που στόχο έχουν να "τραυματίσουν" την ειρηνευτική διαδικασία. Ομως, τα επεισόδια αυτά έχουν προκαλέσει την ανησυχία όλων των εμπλεκομένων μερών, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη των 108 μελών του "Βορειοϊρλανδικού Κοινοβουλίου" είναι προγραμματισμένες για τις 25 Ιούνη,λίγες μόλις μέρες πριν από την καθιερωμένη ετήσια παρέλαση των Προτεσταντών - στις 5 του Ιούλη - για το γιορτασμό της νίκης των Βρετανών επί των Ιρλανδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ