Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κλιμακώνεται η ένταση

Δεκάδες θάνατοι Αλβανών από τις συγκρούσεις των τελευταίων 24ώρων αναφέρθηκαν χτες κοντά στο Ντετσάνι. Περίπου 2.000 Κοσσοβάροι - στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα - αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μεταβαίνοντας στην Αλβανία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσσοβο, καθώς από τις χτεσινές συμπλοκές, αλλά και επιχειρήσεις του σερβικού στρατού στην περιοχή αναφέρθηκαν δεκάδες θάνατοι, αλλά και η φυγή χιλιάδων Κοσσοβάρων που πήραν το δρόμο προς την Αλβανία.

Οι πληροφορίες για τα θύματα των συγκρούσεων είναι αντικρουόμενες, αλλά ένα φαίνεται πως είναι σχεδόν βέβαιο: Οι τρέχουσες συγκρούσεις είναι από τις χειρότερες των τελευταίων βδομάδων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού"Κέντρου Πληροφόρησης", σερβικές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Νόβι Πόκλεκ, κοντά στην πόλη Γκλόγκοβατς, προκαλώντας το θάνατο πέντε Αλβανών. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε πως, μετά τις σφαγές, οι αστυνομικοί λεηλάτησαν σπίτια και τα πυρπόλησαν. Επίσης, σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χτες στην Πρίστινα πως "αρκετές δεκάδες" Αλβανοί σκοτώθηκαν από την Αστυνομία ως απάντηση σε προηγούμενη επίθεση αυτονομιστών.

Ωστόσο, άλλοι εκπρόσωποι Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξαν πως 37 σκοτώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκ των οποίων 27 έχασαν τη ζωή τους στο Ντετσάνι και άλλοι δέκα, όταν Σέρβοι αστυνομικοί επέδραμαν σε χωριό της περιοχής. Σερβικές πηγές υποστήριξαν ότι στις συμπλοκές κοντά στο Ντετσάνι έχασαν τη ζωή τους δύο Σέρβοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με αλβανικές πηγές που επικαλείται το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων 24ώρων ανάγκασαν περισσότερους από 2.000 Κοσσοβάρους - στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι - να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία διά της περιοχής Τροπόγιε.

Στα Τίρανα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Αρτάν Μπιτζγκά δήλωσε πως οι πρόσφυγες, εκ των οποίων αρκετοί είχαν περπατήσει πάνω από 10 ώρες, φιλοξενούνται σε σπίτια και σχολεία της περιοχής, όπου και μοιράστηκαν δωρεάν τροφή και ρούχα. Η αλβανική κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επέμβουν "για να σταματήσουν τις σφαγές στο Κόσσοβο", καθώς πρόκειται για την "αρχή ενός πολέμου με τραγικές διαστάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ