ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο φόντο προκλητικών αξιώσεων τα "Ποσειδώνεια"

Στο φόντο των προκλητικών αξιώσεων των Ελλήνων εφοπλιστών να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εμπορικού στόλου, που σημαίνει παραπέρα αύξηση των ήδη αστρονομικών τους υπερκερδών και υποβάθμιση της ελληνικής σημαίας, και απέναντι ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου,όπου εδώ και ένα χρόνο έχουν στηθεί συσσίτια για τους άνεργους Ελληνες ναυτεργάτες, άνοιξε χτες τις πύλες της η Διεθνής Ναυτιλιακή Εκθεση "Ποσειδώνεια '98",στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ.

Στα πλαίσια των "Ποσειδωνείων", οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγαλύτερων εφοπλιστικών Ενώσεων έδωσαν χτες το πρωί συνέντευξη Τύπου στο κρουαζιερόπλοιο ΟΛΥΜΠΙΑ 1.Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Γιάννης Λύρας,με την έναρξη της συνέντευξης, το πρώτο που φρόντισε να επισημάνει ήταν: "Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας",αξιώνοντας να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες που έχουν υιοθετήσει οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των πληρωμάτων. Να σημειωθεί ότι κυρίαρχο αίτημα που προβάλλει η ΕΕΕ, είναι να μην είναι υποχρεωμένοι οι εφοπλιστές να απασχολούν Ελληνες ναυτεργάτες. Στο ίδιο "μοτίβο" κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Επιβατηγών Πλοίων, Ανδρέας Ποταμιάνος.Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσογειακών Πλοίων,Σπύρος Αλεξανδράτος,σημείωσε ότι στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας θα συμβάλει και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ!"Να αντιγράψουμε - σημείωσε - αυτά που έχουν γίνει σε γειτονικές χώρες, όπως στην Ιταλία, όπου το 49% των μετοχών αυτών των οργανισμών ανήκουν σε ιδιώτες"! Διευκρίνισε δε ότι αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εφοπλιστής "θα μπορεί να νοικιάζει ένα οποιοδήποτε χώρο στο λιμάνι"!

Την έναρξη των "Ποσειδωνείων" κήρυξε το απόγευμα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης,με μια ομιλία που εκθείαζε την επιχειρηματική... ικανότητα και του... ενστίκτου των Ελλήνων εφοπλιστών.

Προϊόν νοθείας η πλειοψηφία της ΠΝΟ

Αδιάσειστα στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στο δικαστήριο, που συζήτησε αίτηση της ΠΕΜΕΝ για ακύρωση του συνεδρίου - παρωδία

Το όργιο της νοθείας που διαδραματίστηκε κατά τις δύο μέρες, 4 και 5 Δεκέμβρη 1997, στην "παρασυναγωγή", που ονόμασαν 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,αποδείχτηκε με ατράνταχτα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (με πρόεδρο την κ. Στούμπη), κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του "Συνεδρίου", που κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Αποδείχτηκε, ακόμα, ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου - παρωδία αλλοίωσαν και το αποτέλεσμα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ,αφού έπρεπε να εκλεγούν 6 αντιπρόσωποι για τη Συνομοσπονδία και όχι 7 που εκλέχτηκαν και μάλιστα από ένα Σώμα με νοθευμένους συσχετισμούς! Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε η επιτακτική ανάγκη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η αλλαγή του Καταστατικού της ΠΝΟ με την εφαρμογή του Ν. 1264/82 και της απλής αναλογικής.

Οι εκπρόσωποι της πλασματικής πλειοψηφίας της ΠΝΟ δεν κατάφεραν να απορρίψουν κανένα από τα στοιχεία που κατέθεσε η ΠΕΜΕΝ. Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις του γραμματέα του Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών ΕΝ,Αντώνη Μαούνη,στις οποίες κυριαρχούσε η φράση: "Δε γνωρίζω"...

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,σημείωσε ότι με τον αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό περιορισμό του 1/10 που περιέχεται στο αντιδημοκρατικό Καταστατικό της Ομοσπονδίας, αποκλείστηκαν 10 αντιπρόσωποι της Ενωσης. Συνολικά, όπως ανέφερε, αποκλείστηκαν 29 αντιπρόσωποι από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο συνδικαλιστής, παραβιάστηκε ακόμα και το Καταστατικό της ΠΝΟ, το οποίο αναφέρει ότι οι αντιπρόσωποι θα καθορίζονται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και όχι από τον γενικό γραμματέα όπως έγινε. "Το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό - υπογράμμισε - αν έπαιρναν μέρος και οι 127 αντιπρόσωποι". Οσον αφορά τον περιορισμό του ενός δεκάτου, όπως υπογράμμισε ο Σ. Τσιμπόγλου, αποτελεί παράβαση του νόμου 2224/94, που ισχύει για τα ναυτεργατικά σωματεία, ο οποίος στο άρθρο 56 λεπτομερώς αναφέρει τον τρόπο που εκλέγονται οι αντιπρόσωποι, ενώ σε κανένα σημείο του δεν κάνει λόγο για περιορισμούς.

Σχετικά με την εκλογή των αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, όπως αναφέρθηκε από τον Σ. Τσιμπόγλου, σε κανένα σημείο του νόμου ή του Καταστατικού δεν αναφέρεται ότι πρέπει να εκλέγονται από ένα "σώμα" που έχει συγκροτηθεί με το συγκεκριμένο περιορισμό. Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε από τους συνηγόρους της ΠΕΜΕΝ, Γεράσιμο Γεωργάτο και Αποστόλη Τσιαντή,η νοθεία δεν περιορίστηκε μόνο στη συγκρότηση του σώματος του συνεδρίου, αλλά από τους 56 αντιπροσώπους που πήραν μέρος στο "Συνέδριο", έπρεπε να εκλεγούν 6 αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ και όχι 7!

ΜΕΒΓΑΛ
Με απολύσεις κατά της ίδρυσης σωματείου!

Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων ακύρωσε τις τρομοκρατικές διώξεις της εργοδοσίας

Με την αποφασιστική και μαζική τους συμμετοχή στη στάση εργασίας χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Σπάτα, πέτυχαν - παρά τις τρομοκρατικές και διασπαστικές μεθοδεύσεις - να υποχρεώσουν την εταιρία να ανακαλέσει τις απολύσεις των δυο μελών της προσωρινής διοίκησης του νεοσυσταθέντος σωματείου.

Οι συνθήκες εργασίας στο χώρο είναι αρκετά άσχημες, καθώς η εταιρία υποχρεώνει σε φοβερή εντατικοποίηση, δεν καταβάλλει τις υπερωρίες, ενώ επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας. Πριν λίγο διάστημα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ίδρυση σωματείου στο χώρο.

Το Σάββατο το μεσημέρι, η εταιρία σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και διάλυσης, εν τη γενέσει του, του σωματείου, απέλυσε δυο μέλη της προσωρινής διοίκησης και ανακοίνωσε πως θα απολύσει άλλα πέντε ιδρυτικά μέλη.Μόλις έμαθε την κήρυξη στάσης εργασίας, στελέχη της επιχείρησης έπαιρναν τηλέφωνα στα σπίτια εργαζομένων, προκειμένου να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Ταυτόχρονα προχώρησε σε νέες προσλήψεις!

Παρ' όλα αυτά, η συμμετοχή στη στάση εργασίας που ξεκίνησε στη 1 χτες τα ξημερώματα ήταν καταλυτική, με αποτέλεσμα ελάχιστα δρομολόγια διανομής γαλακτοκομικών προϊόντων να πραγματοποιηθούν.

Η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν στο χώρο εμφανίστηκε μαζί με το διευθυντή της επιχείρησης ο πρόεδρος του σωματείου της ΜΕΒΓΑΛ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, Γ. Γκάτσος!Ο τελευταίος, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγούμενα στο χώρο, προσπάθησε να "πείσει" τους εργαζόμενους να μη φτιάξουν σωματείο και όταν οι νουθεσίες δεν πέρασαν, απείλησε ότι θα προσφύγει στο Πρωτοδικείο για να ακυρώσει την ίδρυσή του! Ο... συνδικαλιστής απομονώθηκε απ' τους εργαζόμενους.

Στο χώρο σε ένδειξη συμπαράστασης βρέθηκαν οι Τ. Γόντικας και Γ. Μανωλάκος,μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ, που μετά την παρέμβασή τους, έγινε συνάντηση με τον διευθυντή και ο τελευταίος υπέγραψε την ανάκληση των απολύσεων. Στο μεταξύ με εξώδικο, χτες, ανακοινώθηκε στην εταιρία και επίσημα η ίδρυση του σωματείου.

Ο Τ. Γόντικας σε δήλωσή του στο "Ρ" σημειώνει ότι "η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων έφερε τη νίκη. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση: Κάτω τα χέρια απ' το σωματείο μας".

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Προς ομαδικές απολύσεις

Εκτάκτως σε συνέλευση οι εργαζόμενοι

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού της, με τη μέθοδο των "οικειοθελών" απολύσεων, ανακοίνωσε χτες η "Χαλυβουργική",εκβιάζοντας ουσιαστικά πως αν δεν αποχωρήσουν θα προβεί σε απολύσεις.

Συγκεκριμένα, με χτεσινό έγγραφό της, η εταιρία ανακοίνωσε πως μέχρι τις 25 του Ιούνη θα εφαρμόσει πρόγραμμα "οικειοθελών" απολύσεων με σκοπό να αποχωρήσουν 90 άτομα και επισημαίνει πως αν αυτό δε γίνει εφικτό, τότε θα προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέσα και ενέργειες!

Να σημειώσουμε ότι μόνο τα δυο τελευταία χρόνια το προσωπικό, με την ίδια εκβιαστική μέθοδο, μειώθηκε από 850 εργαζόμενους σε 390. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα είχε προβεί σε προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μειωμένα δικαιώματα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πρώην εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί "οικειοθελώς".

Ταυτόχρονα, η εταιρία χρησιμοποιώντας ακόμα και δικαστικές προσφυγές, αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για το '98.

Το σωματείο εκφράζει την αντίθεσή του στις προσπάθειες της εταιρίας για παραπέρα μείωση του προσωπικού, εκτιμώντας πως ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση οδηγείται στο "λουκέτο". Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τα "κίνητρα", ενώ συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη 4 του Ιούνη προκειμένου να καθορίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους απέναντι στη νέα πρόκληση της εταιρίας.

Αποδεκτή λύση στου "Γεωργίου"

Την απομάκρυνση του εργοδότη, αλλά και τη δρομολόγηση μιας αποδεκτής λύσης, έφερε ο πολύμηνος και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων στην επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων "ΓΕΩΡΓΙΟΥ" στη Φλώρινα. Κατά την προχθεσινή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, η ΕΤΒΑ (είναι η κυρία πιστώτρια τράπεζα), ανακοίνωσε την κατάσχεση της επιχείρησης προκειμένου να τη λειτουργήσει εντός των ημερών με το υφιστάμενο προσωπικό, έως ότου το εργοστάσιο εξυγιανθεί για να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού. Ωστόσο, η ΕΤΒΑ δε δεσμεύεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όταν αυτό πουληθεί, πράγμα που αποτελεί αίτημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πάντως συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου μέχρι να τεθεί το εργοστάσιο σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι στο είδος του από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού κατασκευάστηκε μόλις το 1990 και σε πλήρη λειτουργία, μπορεί να απασχολήσει περισσότερους από 400 εργαζόμενους.

Από το νόθο συνέδριο της ΠΝΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ