ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Με κομμουνιστική ευθύνη για άνοδο της δουλιάς

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Κυριακή, η Αχτιδική Συνδιάσκεψη Θριάσιου Πεδίου του ΚΚΕ

Στο Θριάσιο Πεδίο και τη Μεγαρίδα, την ευρύτερη αυτή βιομηχανο-αγροτική περιοχή όπου συσσωρεύονται οξυμένα προβλήματα και συνεχίζεται η υποβάθμιση, οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές δεν το βάζουν κάτω. Δημιουργούν καθημερινά με τη δράση τους τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφαλαίο και την ΕΕ.

Με την Αχτιδική Συνδιάσκεψη των ΚΟ του ΚΚΕ στο Θριάσιο Πεδίο, που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, μέσα σε κλίμα κομμουνιστικής κριτικής και αυτοκριτικής έγινε η αποτίμηση της προσπάθειάς τους, των μικρών και μεγάλων μαχών που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα. Αναδείχτηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κομμουνιστές μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, αλλά και καταδείχτηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση.

Το Θριάσιο Πεδίο είναι μια κατ' εξοχήν εργατική περιοχή, όπου βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική της κυβέρνησης, της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, μετατρέπει την περιοχή από βιομηχανικό κέντρο σε εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, στέλνοντας στην ανεργία και την ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους. Η δράση λοιπόν των ΚΟ του Κόμματος, όπως μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους της Αχτιδικής Συνδιάσκεψης, είχε ως κύριο προσανατολισμό της τη δουλιά στην εργατική τάξη. Αποκάλυψε την ουσία των ιδιωτικοποιήσεων που προχωράει η κυβέρνηση, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, εφαρμόζοντας πιστά τις δεσμεύσεις της στο μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα την πορεία προς την ΟΝΕ. Επίσης οι κομμουνιστές συνέβαλαν στο να ανακληθούν στη "Χαλυβουργική" μέτρα για τη συρρίκνωση της επιχείρησης και απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο αρνητικός συσχετισμός που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε αυτή την περιοχή εκτιμάται από τους κομμουνιστές ότι αποτελεί "φρένο" για την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και αποπροσανατολίζει. Το ΕΚ της Ελευσίνας και στην ουσία και το ΕΚ Μεγάρων στηρίζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Προωθούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που το μόνο που κάνουν είναι να μοιράζουν την ανεργία. Ετσι εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο τα σημαντικά βήματα συντονισμού της δράσης των εργαζομένων. Το Συντονιστικό των Σωματείων του Θριάσιου πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις, με όξυνση της κριτικής τους στις συμβιβασμένες διοικήσεις, με τράβηγμα και άλλων εργαζομένων στη δράση. Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε από τους κομμουνιστές και μάλιστα τους συντρόφους από τα εργοστάσια, σχετικά με τους τρόπους δουλιάς, ώστε να μπουν στο Συντονιστικό και εργαζόμενοι και σωματεία, από χώρους όπου δεν υπάρχουν δυνάμεις. Κοινός τόπος όλων η εκτίμηση ότι χρειάζεται συνέχεια και ένταση της δουλιάς και πιο σταθερή παρέμβαση. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο μαζικό κίνημα και να γίνουν αλλαγές και στη συνείδηση των εργαζομένων.

Επίσης από τις ομιλίες πολλών συντρόφων αναδείχτηκε η ανάγκη να προχωρήσουν τα μέτωπα που άνοιξε η οργάνωση στο κίνημα παιδείας, της ειρήνης, καθώς και η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στη νεολαία, η βοήθεια προς την ΚΝΕ και το άνοιγμα των πρωτοβουλιών σε χώρους όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν οι νέοι.

Η ανάγκη επίσης της καλύτερης ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης απασχόλησε τη συζήτηση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπτυξη της διακίνησης και της μελέτης της εφημερίδας μας, του "Ρ".

Ξεχωριστό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη μνεία, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, συγκέντρωσε η επερχόμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οπως σημειώνουν οι κομμουνιστές στις αποφάσεις τους, η μάχη αυτή έχει για το Κόμμα μας και την ΚΟ διπλό χαρακτήρα: "Να εκφραστεί και με την ψήφο του λαού της περιοχής η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική των άλλων κομμάτων, να εκλεγούν περισσότεροι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι που θα είναι διατεθειμένοι να αντιπαλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό τα νεοφιλελεύθερα και φορομπηχτικά σχέδια που προωθούνται στην ΤΑ". Από τις ομιλίες αναδείχτηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα μένουν για λύση με τη συγκρότηση δημοτικών κινήσεων που θα προβάλουν ολόπλευρα τα λαϊκά προβλήματα και θα παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Τονίστηκε επίσης από πολλούς συντρόφους ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα της καθοδηγητικής δουλιάς, καθώς και η συνεισφορά του κάθε μέλους του Κόμματος, ιδιαίτερα μπροστά στη μάχη των εκλογών.

Τέλος καταδείχτηκε, με ευθύνη και αίσθημα αυστηρής αυτοκριτικής, ότι σήμερα δεν αρκεί το ότι γενικά επιβεβαιώνεται καθημερινά η πολιτική του Κόμματος και συναντά ευρύτερη απήχηση στους εργαζόμενους, χρειάζεται δίχως καθυστερήσεις και αναστολές να ανέβουν οι απαιτήσεις του κάθε κομματικού μέλους από τη δουλιά του, καθώς και οι ρυθμοί της ΚΟ.

ΛΕΣΒΟΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στην πρωτοβάθμια υγεία

Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μην έχουν γιατρό

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια υγεία στον Νομό Λέσβου κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν την εικόνα της εγκατάλειψης.

Ετσι στη Λέσβο, 20 περίπου αγροτικά ιατρεία παραμένουν κλειστά ενώ αρκετά άλλα υπολειτουργούν, στη Λήμνο υπάρχουν πέντε κενές θέσεις ενώ στο Αγροτικό Ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου δεν υπάρχει γιατρός. Ολα αυτά επειδή απαγορεύτηκε η παράταση της θητείας υπαίθρου των γιατρών και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καταργήθηκε η προσαύξηση του μισθού των αγροτικών γιατρών που υπηρετούν σε άγονες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, ισχυρίστηκε ότι η μη κάλυψη κενών θέσεων σε περιφερειακά ιατρεία δεν οφείλεται σε παραλείψεις του υπουργείου ή στη "δυσμενοποίηση" των κινήτρων. Αντίθετα, είπε, υπάρχει μία απροθυμία κάλυψης των κενών από τους γιατρούς. Για την περικοπή του επιδόματος των άγονων γραμμών, είπε, ότι οφείλεται σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου από ορισμένους πάρεδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την "αληθή ερμηνεία" προκειμένου να χορηγείται το επίδομα.

Για την "απροθυμία", είπε, ότι σκοπεύει να φέρει ρύθμιση για να καλύπτονται τα κενά με ειδικευμένους γιατρούς με εξάμηνες ή ετήσιες συμβάσεις.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι υπάρχει μία αντικειμενική πραγματικότητα την οποία επιβεβαιώνει και η διαμαρτυρία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Λέσβου σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, οι ακριτικές περιοχές να μένουν χωρίς γιατρούς και είπε ότι το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών πιο μπροστά για την προκήρυξη της θέσης δεν επαρκεί, γιατί μέχρι να προσληφθεί ο γιατρός και να πάει, έχουν περάσει οι τέσσερις μήνες και αναγκαστικά με την εκπαίδευση το ιατρείο θα μείνει για τρεις - τέσσερις μήνες χωρίς γιατρό.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν χωριά απομακρυσμένα, ακόμα και 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και όμως για τρία ή τέσσερα χωριά υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Ολα αυτά, τόνισε, πείθουν τον κόσμο, ότι η περιοχή είναι υπό εγκατάλειψη από την κυβέρνηση.

Από την τηλεόραση του "902"

Ενδιαφέρουσες εκπομπές παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902":

  • Στις 8.00 μμ και στην εκπομπή "Βγάλτε τις Μάσκες",ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τους καλεσμένους του, με θέμα: Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
  • Στις 9.30 μμ στην εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο" ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τους καλεσμένους του, με θέμα: Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης καθώς και οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πολιτιστική εκδήλωση στη Ν. Σμύρνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης καλεί γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους και τα παιδιά σε πολιτιστική εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ στο υπαίθριο θέατρο του άλσους Ν. Σμύρνης που γίνεται το Σάββατο 6 Ιούνη, ώρα 8 μμ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στο πρώτο μέρος, χορούς με το εκλεκτό χορευτικό της Ενωσης Ποντίων Σούρμενων Δήμου Ελληνικού.

Στο δεύτερο μέρος, παράσταση Καραγκιόζη με την ξεκαρδιστική κωμωδία "Το δέντρο της ειρήνης".

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Σμύρνης και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

Στην Ακροναυπλία

80 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τιμά την ιστορία του, τους πρωτοπόρους κομμουνιστές αγωνιστές, που με το αίμα της καρδιάς τους χάραξαν το μέλλον του τόπου παλεύοντας για Ανθρωπιά, Αλήθεια, Κοινωνική Προκοπή και για τα Κομμουνιστικά Ιδανικά. Στα πλαίσια αυτά, η ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει την Κυριακή 14 Ιούνη ώρα 9.30 το πρωί, στην Ακροναυπλία, εκδήλωση τιμής για τους δεσμώτες της Ακροναυπλίας, αγωνιστές των ιδανικών της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού,όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ακροναυπλία περιλαμβάνει:

- 9.30 π.μ.: Αναφορές στα 80 χρόνια του ΚΚΕ και στην Ακροναυπλία, από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη και τον ηθοποιό Τίτο Βανδή.

- 10.30 π.μ.: Πολιτική ομιλία στο χώρο του μνημείου από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα.

- 11.00 π.μ.: Τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές στον ίδιο χώρο.

Θα ακολουθήσει πορεία από την Ακροναυπλία στο Ναύπλιο. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσει στο χώρο της Ακροναυπλίας φωτογραφική έκθεση με παράλληλη φωτογραφική υπόμνηση των πτερύγων της φυλακής.

Εκδηλώσεις ΚΚΕ σε Καβάλα - Εβρο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια ζωής και προσφοράς του Κόμματος στον τόπο, διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 6 Ιούνη και ώρα 9.00 μμ στο κέντρο "ΜΙΧΑΛΗΣ" (Περιγιάλι).

Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Η ΝΕ Καβάλας καλεί όλα τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος να δώσουν το "παρών" στην εκδήλωση αυτή. Προσκλήσεις μπορούν να προμηθεύονται από τα μέλη του Κόμματος και τα γραφεία της ΚΟ (Αβέρωφ 5 Καβάλα, τηλ.: 221936). Τιμή πρόσκλησης 2.500 δραχμές.

  • Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 7 Ιούνη και ώρα 11 πμ στη Δαδιά (Κατρατζήδες) Εβρου.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χαρίλαος Φλωράκης,επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα απαγγείλει ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης,ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία των: Μαρίας Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ