Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στην πρωτοβάθμια υγεία

Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μην έχουν γιατρό

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια υγεία στον Νομό Λέσβου κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν την εικόνα της εγκατάλειψης.

Ετσι στη Λέσβο, 20 περίπου αγροτικά ιατρεία παραμένουν κλειστά ενώ αρκετά άλλα υπολειτουργούν, στη Λήμνο υπάρχουν πέντε κενές θέσεις ενώ στο Αγροτικό Ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου δεν υπάρχει γιατρός. Ολα αυτά επειδή απαγορεύτηκε η παράταση της θητείας υπαίθρου των γιατρών και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καταργήθηκε η προσαύξηση του μισθού των αγροτικών γιατρών που υπηρετούν σε άγονες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, ισχυρίστηκε ότι η μη κάλυψη κενών θέσεων σε περιφερειακά ιατρεία δεν οφείλεται σε παραλείψεις του υπουργείου ή στη "δυσμενοποίηση" των κινήτρων. Αντίθετα, είπε, υπάρχει μία απροθυμία κάλυψης των κενών από τους γιατρούς. Για την περικοπή του επιδόματος των άγονων γραμμών, είπε, ότι οφείλεται σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου από ορισμένους πάρεδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την "αληθή ερμηνεία" προκειμένου να χορηγείται το επίδομα.

Για την "απροθυμία", είπε, ότι σκοπεύει να φέρει ρύθμιση για να καλύπτονται τα κενά με ειδικευμένους γιατρούς με εξάμηνες ή ετήσιες συμβάσεις.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι υπάρχει μία αντικειμενική πραγματικότητα την οποία επιβεβαιώνει και η διαμαρτυρία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Λέσβου σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, οι ακριτικές περιοχές να μένουν χωρίς γιατρούς και είπε ότι το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών πιο μπροστά για την προκήρυξη της θέσης δεν επαρκεί, γιατί μέχρι να προσληφθεί ο γιατρός και να πάει, έχουν περάσει οι τέσσερις μήνες και αναγκαστικά με την εκπαίδευση το ιατρείο θα μείνει για τρεις - τέσσερις μήνες χωρίς γιατρό.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν χωριά απομακρυσμένα, ακόμα και 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και όμως για τρία ή τέσσερα χωριά υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Ολα αυτά, τόνισε, πείθουν τον κόσμο, ότι η περιοχή είναι υπό εγκατάλειψη από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ