Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μας αφορά όλους

Καθώς ο αγώνας των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του, αναδείχνεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη της αποφασιστικής συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Ο κάθε εργαζόμενος στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να σταθεί, όχι μόνο στο πλευρό, αλλά στην ίδια γραμμή μάχης με τους απεργούς της Ιονικής. Σ' αυτήν τη μάχη, δεν κινδυνεύουν μόνο οι θέσεις εργασίας στην τράπεζα, δεν απειλείται μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ίδια η κυβέρνηση.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αλλά και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι από την έκβαση της μάχης στην Ιονική θα εξαρτηθεί η συνολική επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Προσπαθούν να δώσουν σ' αυτήν τη σύγκρουση εμβληματικό χαρακτήρα. Να μας πείσουν, δηλαδή, ότι, αν προχωρήσει τελικά η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, τότε δε θα υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των υπολοίπων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ότι θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανεμπόδιστη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του οχτάωρου, την κατάργηση άλλων θεμελιακών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Προφανώς, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι, αν "κατατροπώσει" τους εργαζόμενους στην Ιονική, κανείς άλλος εργαζόμενος δε θα έχει το κουράγιο να αντιδράσει στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί θα γνωρίζει ότι θα έχει την ίδια τύχη.

Επενδύοντας τόσα πολλά στην υπόθεση της Ιονικής, είναι επόμενο για την κυβέρνηση να επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για την επιτυχία των στόχων της. Συκοφαντίες κατά των εργαζομένων, πως δήθεν κοιτάνε μόνο το βόλεμά τους κάτω απ' τη στέγη του δημοσίου, αξιοποίηση των υπηρεσιών του κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιστράτευση των μέσων ενημέρωσης... Και όταν όλα αυτά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την απεργία τους, ήρθαν τα "επιχειρήματα" των δικαστικών αποφάσεων και των ΜΑΤ.

Ειδικά στην τελευταία φάση που διανύουμε, με τις φασιστικές πρακτικές της κυβέρνησης και των οργάνων της, με τις απειλές ότι η "έννομη τάξη" πρέπει να αποκατασταθεί, με τον έντονο αντικομμουνισμό, η κυβέρνηση εμφανίζεται μάλλον έντρομη, θολώνοντας της εικόνα της αποφασιστικότητας και της πυγμής που ήθελε να παρουσιάζει. Γιατί, τι άλλο μπορεί να δείχνουν οι άναρθρες κραυγές Γιαννόπουλου και Πάγκαλου, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζητούν τη σύλληψη των εργαζομένων της Ιονικής και την παραδειγματική τους τιμωρία, ενώ ξαναζεσταίνουν τη θεωρία των "υποκινητών", εννοείται του ΚΚΕ;

Η μαχητική συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι, απ' την άλλη, τα μεγάλα και ίσως τα μόνα όπλα στο άλλο στρατόπεδο, των εργαζομένων. Αυτά, που διακυβεύονται στην υπόθεση της Ιονικής, μας αφορούν όλους. Είναι το οχτάωρο, είναι τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, είναι η κοινωνική ασφάλιση, είναι ο δημόσιος πλούτος της χώρας, είναι η αξιοπρέπειά μας, είναι το μέλλον.

Μέχρι σήμερα, η αποφασιστικότητα των απεργών και η πλατιά συμπαράσταση ήταν που έδειξαν ότι μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής, ότι μόνο αυτό καταλαβαίνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, τα αποτελέσματα έχουν φανεί και αυτό έχει σημασία, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ