Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Θυσία στα συμφέροντα μιας χούφτας τραπεζιτών και μονοπωλίων

Κατηγορηματική αντίθεση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στη σκληρή μονεταριστική λογική της συνολικής πολιτικής της ΕΕ

Την κατηγορηματική του αντίθεση στη σκληρή μονεταριστική λογική που χαρακτηρίζει τη συνολική πολιτική της η ΕΕ και που συγκεκριμενοποιείται με τον πιο ωμό τρόπο στις συστάσεις για τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής, θυσιάζοντας στα συμφέροντα μιας χούφτας τραπεζιτών και μονοπωλίων τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις μεγάλες γενικές κατευθύνσεις των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών της Κοινότητας.

"Με τη σύστασή της για τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει και συγκεκριμενοποιεί τη σκληρή μονεταριστική λογική που διέπει τη συνολική πολιτική της Ενωσης και αποσαφηνίζεται πλήρως στο Σύμφωνο Σταθερότητας, του οποίου η εφαρμογή, και μάλιστα με αυστηρούς τόνους, ήδη επιταχύνεται".

"Η νέα μορφή με την οποία εμφανίζονται οι γενικοί προσανατολισμοί, επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά τη θεσμική διαίρεση της ΕΕ σε Ενωση κρατών - μελών δύο ταχυτήτων, αφού γίνεται χωριστά λόγος για τις χώρες της ζώνης ΕΥΡΩ και για τις χώρες εκτός, τόνισε ο Γ. Θεωνάς. Ο διαχωρισμός αυτός, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι εντελώς απαράδεκτος. Η Επιτροπή με τις συστάσεις της επιμένει σε ακόμη πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, σε συνέχιση και σκλήρυνση της πολιτικής λιτότητας, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στη μεταρρύθμιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησής του. Μα, ακριβώς η πολιτική αυτή ευθύνεται για την απαράδεκτη κοινωνική κατάσταση και την ανεργία στην Ενωση".

"Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι "όχι μόνο αποδέχεται εκθύμως τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γίνεται "βασιλικότερη του βασιλέως" και απαιτεί ακόμη σκληρότερα μέτρα σε βάρος της εργασίας και υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απαιτεί οι ονομαστικές και συνολικές αυξήσεις αποδοχών να υποτάσσονται στη νομισματική σταθερότητα και τον επικερδή χαρακτήρα των επενδύσεων, ζητάει την ευελιξία των αποδοχών ανάλογα με την παραγωγικότητα, τις περιφέρειες και τους κλάδους, καλεί για κατάργηση των κρατικών ενισχύσεων, υποδεικνύει την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις δημόσιες επενδύσεις και την επέμβαση στους συνταξιοδοτικούς φορείς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας στην Ενωση".

"Εμείς θα καταψηφίσουμε την έκθεση, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι "αρνούμαστε να αποδεχτούμε και να στηρίξουμε μια πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στα συμφέροντα μιας χούφτας τραπεζιτών και μονοπωλίων. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων που παίρνουν όλο και ευρύτερες διαστάσεις. Προειδοποιούμε, όμως, τους εκφραστές αυτής της σκληρής και ανελέητης πολιτικής ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται και αργά ή γρήγορα θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική μαζί με τους φορείς της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ