Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της ΕΡΤ

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου,κάνει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας για "αποκεφαλισμό" δημοσιογράφων, για "σκανδαλώδη" σύμβαση με το "Filmnet" και για δεκάδες εκατομμύρια που δίνονται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε ανταγωνιστικά μέσα. Η ΕΡΤ από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι το ΔΣ έχει "ξεφύγει από το ρόλο του" και ουσιαστικά απεύχεται την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η ΕΣΗΕΑ ήδη έχει καταγγείλει τον πρόεδρο της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ετοιμάζει σχέδιο "σφαγής" των δημοσιογράφων που δουλεύουν εκεί, αφού με την πρόταση νόμου που θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση θα απομακρυνθούν από την ΕΡΤ περισσότεροι από τους μισούς συμβασιούχους. Ζητά να τηρηθεί η συμφωνία που είχε γίνει με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, τον υπουργό Τύπου και την ΠΟΣΠΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις έργου θα πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας.

Η χτεσινή ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση δημοσιογράφων, την οποία συγκαλεί στη διεύθυνση ειδήσεων του Ραδιομεγάρου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, με σκοπό να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της διοίκησης. Το ερώτημα που θέτει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είναι ποιους εργαζόμενους συγκαλεί; Αυτούς "που πρόκειται ν' αποκεφαλίσει με πρόταση που υπέβαλε στην κυβέρνηση, δηλαδή τα θύματά του, της 1ης Ιουλίου;". Υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ επιχείρησε, μετά τις καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωσή του να εξαπατήσει τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη, αποκρύπτοντας ότι "μόνο 150 από τους 550 συμβασιούχους, έχει αποφασίσει να διατηρήσει με συμβάσεις εργασίας και μάλιστα όχι όλους από τους ήδη εργαζόμενους στην ΕΡΤ", αλλά και άλλους με "προφανέστατα ευνοιοκρατικά κριτήρια".

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι όλα αυτά γίνονται ενώ ο πρόεδρος της ΕΡΤ είναι υπόλογος για τη "σκανδαλώδη" σύμβαση με το "Filmnet", βάσει της οποίας η ΕΡΤ πληρώνει "πολύ περισσότερα για δικαιώματα από όσα εισπράττει για την παραχώρηση της συχνότητας". Επικρίνει, επίσης, τον πρόεδρο της ΕΡΤ, για την πρόσληψη δημοσιογράφων που αμείβονται με παχυλούς μισθούς, ενώ συγχρόνως δουλεύουν και σε ανταγωνιστικά μέσα και οι οποίοι "έχουν σαφείς επιρροές από τον άλλο πόλο των διαπλεκομένων συμφερόντων". Ο Π. Παναγιώτου - όπως καταγγέλλει το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών - επιχειρεί να καλύψει την ανεπάρκεια της διοίκησης της ΕΡΤ και να "αντισταθμίσει" με απολύσεις την από "διετίας αναβολή της πρόωρης συνταξιοδότησης".

Η ΕΡΤ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ "πρωτοφανή", σημειώνοντας ότι αντί να τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο στα προβλήματα των δημοσιογράφων, επιτίθεται εναντίον δημοσιογράφων "υψηλού κύρους με μεγάλη αποδοχή από το κοινό". Καλεί την ΕΣΗΕΑ να κατονομάσει τους δημοσιογράφους αυτούς. Η διοίκηση της ΕΡΤ θεωρεί, επίσης, ότι όλο αυτό το διάστημα ήταν ανοιχτή στο διάλογο, αφού απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ προ διμήνου αναλυτικό σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων.

Τον προβληματισμό τους, αλλά και την έντονη ανησυχία για τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και του προέδρου της ΕΡΤ, εκφράζουν με χτεσινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, Θανάσης Χατζαρας και Σήφης Κακαβούλης. Θεωρούν ότι το θέμα των συμβάσεων έργου είναι ανοιχτό σε διάλογο και η λύση "υπό διαμόρφωση". Το σχετικό προσχέδιο της νομοθετικής διάταξης, όπως αναφέρεται, έχει αποφασιστεί να επαναδιατυπωθεί, σύμφωνα με ορισμένες παρατηρήσεις μελών του ΔΣ και να ζητηθούν οι απόψεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Τα δύο μέλη θεωρούν ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά τα μεσάνυχτα η απεργία (2006-06-29 00:00:00.0)
Απεργία και στην ΕΡΤ (1998-01-27 00:00:00.0)
Πλήττουν την αξιοκρατία (1997-10-11 00:00:00.0)
Κοινή δράση για την ΕΡΤ (1997-05-27 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στην ΕΡΤ (1997-05-22 00:00:00.0)
Απόπειρα παραβίασης διατάξεων (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ