Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πακέτο προνομίων στην EUROPOL

Ψηφίστηκε χτες το σχετικό πρωτόκολλο στη Βουλή

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κύρωση του πρωτοκόλλου, για τα προνόμια των μελών της EUROPOL στα κράτη μέλη της ΕΕ. Το ΚΚΕ καταψήφισε την εν λόγω σύμβαση καταγγέλλοντας τον ανεξέλεγκτο κατασταλτικό μηχανισμό που δημιουργείται, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, αναρωτήθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές: "ξέρετε τι ψηφίζετε και τι μέλλον προετοιμάζετε για τα παιδιά μας;".

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,αναφέρθηκε εκτενώς στα άρθρα της συνθήκης. Ιδιαίτερα στάθηκε στο άρθρο 14 όπου αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται καν η "διατύπωση επιφύλαξης" από τα κράτη - μέλη για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Επίσης στα άρθρα 3 και 6 όπου το μεν πρώτο προβλέπει πως τα αρχεία της EUROPOL είναι απαραβίαστα όπου κι αν βρίσκονται καθώς και ότι τα μέλη της μπορούν να προβαίνουν σε "ειδικές επικοινωνίες" (και παρακολουθήσεις δηλαδή) χωρίς ειδική άδεια.

Καταλήγοντας τόνισε, πως τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα είναι η συνέχεια της σύμβασης για την EUROPOL προσθέτοντας ότι "πρόκειται για έναν μηχανισμό στήριξης των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση" καθώς και ότι "πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η ερμηνεία της καταπολέμησης του κοινού ποινικού εγκλήματος μπορεί πολύ εύκολα να γίνει λάστιχο".

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το "πακέτο" των προνομίων των μελών της EUROPOL, υποστήριξε ότι οι πολίτες σε περίπτωση που εκτιμήσουν πως θίγονται μπορούν να προσφύγουν στην αρμόδια εθνική αρχή αφού αυτή έχει την ευθύνη για τα προσωπικά δεδομένα και τη δράση της EUROPOL.

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάστηκε με... δυο θέσεις στην επιτροπή αφού ο μεν εισηγητής της, Ν. Ζαφειρόπουλος, σημείωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ άλλοι βουλευτές όπως ο Π. Καμμένος κι ο Απ. Ανδρεουλάκος, καταψήφισαν τη σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ