Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ"
Χωρίς επιστημονικά περιοδικά!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ότι μένουν απλήρωτες για δύο χρόνια οι συνδρομές των περιοδικών

Επιβεβαιώθηκαν χτες στη Βουλή οι φόβοι των ερευνητών του "Δημόκριτου" για περαιτέρω υποβάθμιση του έργου τους, καθώς ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης μόνο αόριστες υποσχέσεις έδωσε για το θέμα της χρηματοδότησης της επιστημονικής βιβλιοθήκης του ιδρύματος.

Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,υπογραμμίζοντας ότι λόγω των περικοπών δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές για επιστημονικά περιοδικά για τα έτη 1997 και 1998. Το χρέος ήδη έφτασε τα 350 εκατομμύρια και ολλανδικός οίκος απειλεί το ίδρυμα με προσφυγή στα δικαστήρια λόγω της μη πληρωμής συνδρομών για τα περιοδικά που έχει προμηθεύσει το ίδρυμα.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι σημαντικό το οικονομικό πρόβλημα της βιβλιοθήκης του "Δημόκριτου" και είπε ότι λόγω της περιστολής των δαπανών δε δόθηκαν τα κονδύλια για το 1997. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ούτε για το 1998 έχει οριστεί κωδικός στον προϋπολογισμό για τις συνδρομές των επιστημονικών περιοδικών. Εκανε λόγο για προσπάθειες κάλυψης του ελλείμματος με βάση όμως τις "πραγματικές ανάγκες" και είπε ότι η προμήθεια πολλαπλών αντιτύπων των περιοδικών δημιουργεί πρόβλημα.

Ο Μπ. Αγγουράκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι με βάση την τοποθέτηση του υφυπουργού επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ερευνητών και του προέδρου του ιδρύματος για σταμάτημα των συνδρομών το 1998. Είπε δε ότι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε με περικοπές στις αμοιβές των ερευνητών είτε με υποχρηματοδότηση της έρευνας και είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν προβλέπεται ούτε μία δραχμή για την έρευνα. Ο βουλευτής είπε ότι το κόψιμο των περιοδικών για τους ερευνητές ισοδυναμεί με "κόψιμο του οξυγόνου", την ίδια στιγμή που στο ίδρυμα γίνεται σπουδαία δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ