Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
Υπηρετεί τα εκάστοτε μεγάλα συμφέροντα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών

Με γνώμονα τις διαστάσεις των εκάστοτε μεγάλων συμφερόντων χαράσσεται η Διαρθρωτική Πολιτική της ΕΕ και όχι με βάση τα ουσιαστικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών, και ιδιαίτερα των νησιωτικών,τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ, σχετικά με τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της Ενωσης.

"Υποστηρίζαμε και επιμένουμε, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, ότι η κοινοτική διαρθρωτική πολιτική ήταν και εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής σε πόρους, ισοπεδωτική στην εφαρμογή της, ανισόμετρη και άδικη, με βάσιμη σκόπιμη άγνοια των ιδιομορφιών διαφόρων περιφερειών και περιοχών. Από αυτά τα διαστρεβλωτικά χαρακτηριστικά ήταν επόμενο αντί για σύγκλιση - συνοχή να επακολουθήσει απόκλιση και επιδείνωση της κατάστασης στις φτωχές περιοχές. Μέσα σε αυτές εντελώς χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των ορεινών και νησιωτικών περιφερειών της Κοινότητας, επί των οποίων και η έκθεση που συζητάμε".

"Αυτή έχει ορθές διαπιστώσεις και αντίστοιχες προτάσεις. Ομως, μέσα σ' αυτές οι παράγραφοι 2 και 4 αλλοιώνουν, διαστρεβλώνουν τους πραγματικούς στόχους - για συνοχή και για ό,τι άλλο επαγγέλλονται. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θεωρούμε ότι το όριο του 75% του ΑΕΠ - που αμφισβητεί ο εισηγητής - είναι ήδη πολύ υψηλό, αποκλείοντας από τις ενισχύσεις μεγάλο αριθμό περιοχών με σημαντικά και ουσιαστικά διαρθρωτικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά νησιά, που έχουν ΑΕΠ μικρότερο του 60%, του μέσου κοινοτικού όρου, και που αποτελούν το 42% περίπου των κατοικημένων νησιωτικών περιοχών της Ενωσης".

"Δεύτερον, η πρόταση να κατατάσσονται οι νησιωτικές περιοχές σε διοικητικές διαιρέσεις περιφερειών NUTS ΙΙΙ (νομοί για την Ελλάδα) είναι μια έμμεση, αλλά ξεκάθαρη μεθόδευση για να εντάσσονται στη χρηματοδότηση λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών και να παίρνουν βοήθεια και τμήματα ανεπτυγμένων περιοχών, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης φτωχότερων χωρών, όπως αποδεικνύουν και τα ποσοστά χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων στην περίοδο '94-'99 για Ελλάδα - Πορτογαλία (μείωση κατά 20% περίπου) και αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών Γερμανίας, Ισπανίας (45% και 20%)".

"Αυτή η προκλητικά άνιση μεταχείριση, που συνεχώς εντείνεται, έχει μια ακόμα απαράδεκτη, ειδικότερη πτυχή: Την εξαίρεση των ελληνικών νησιών από τη συμμετοχή τους στα λειτουργικά προγράμματα που Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που αφορά ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες, που ως γνωστό αποτελούν μείζονα προβλήματα των περιοχών αυτών".

"Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ένα πολύ ειδικό, αλλά τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνο τα νησιά του Αιγαίου και που ποτέ μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, δεν έτυχε της προσοχής που θα έπρεπε. Πρόκειται για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που με την ανοχή κυρίαρχων κύκλων και μέσα στην ΕΕ, στέκεται, πέραν όλων των άλλων, εμπόδιο και στην ανάπτυξη των νησιωτικών αυτών περιοχών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επενδυτικής εμπιστοσύνης και δραστηριότητας".

"Φοβούμαστε, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ότι η Περιφερειακή και Διαρθρωτική Πολιτική της Ενωσης χαράσσεται με τις μετρήσεις ενός πολύ ιδιότυπου διαβήτη, που διαμορφώνει τα προγράμματα και την ενίσχυση περιφερειών, και δη νησιωτικών, όχι με βάση τα ουσιαστικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες, αλλά με βάση τις διαστάσεις των εκάστοτε συμφερόντων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής οι εκθέσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία (2005-07-08 00:00:00.0)
Καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2004 του Ευρωκοινοβουλίου (2003-10-24 00:00:00.0)
"Οχι" στην ίδρυση λατομείου γρανίτη (1999-02-13 00:00:00.0)
Πολιτική αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς (1998-05-21 00:00:00.0)
Ερώτηση του Β. Εφραιμίδη (1997-08-14 00:00:00.0)
Γιατί εξαιρούνται τα νησιά του Αιγαίου; (1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ