Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΟΣ ΛΑΪΛΙΑ
"Οχι" στην ίδρυση λατομείου γρανίτη

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο Β. Εφραιμίδης

Την ίδρυση λατομείου γρανίτη μέσα σε δημόσιο δάσος, στο πανέμορφο βουνό Λαϊλιά στην περιοχή του νομού Σερρών και τη θυσία του φυσικού πλούτου της χώρας μας στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων λατομικών επιχειρήσεων, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης.

Ο Β. Εφραιμίδης καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας "με την οποία εγκρίνει την ίδρυση λατομείου στην περιοχή αυτή, η οποία εκτός από το σπάνιο φυσικό της κάλλος, έχει ενταχθεί από το ΠΕΧΩΔΕ στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Προστασίας της Φύσης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο "NATURA 2000" που αναφέρεται στην προστασία των οικοτόπων".

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "το δάσος Λαϊλιά εκτός από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του με σπάνια είδη, αποτελεί σημείο αναφοράς και έμβλημα για το Νομό Σερρών και ότι στην περιοχή αναπτύσσεται ένα παλαιοντολογικό φυσικό μουσείο της βλάστησης, το οποίο συμβάλλει στη διαπίστωση της διαδοχής των δασικών ειδών ανά χιλιετία".

Ο Βασίλης Εφραιμίδης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να αναλάβει άμεσα μέτρα για την προστασία του δάσους του Λαϊλιά και την αποτροπή λειτουργίας λατομείου, που θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την ισορροπία του οικότοπου, εφαρμόζοντας και την κοινοτική νομοθεσία δεδομένου ότι το δάσος είναι ενταγμένο στο κοινοτικό πρόγραμμα "NATURA 2000", που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία βιότοπων ιδιαίτερης σημασίας, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα καταστροφής των δασών και του οικοσυστήματός της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ