Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής οι εκθέσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία

Παρέμβαση - αιτιολόγηση ψήφου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα

Κατά των εκθέσεων για τα διαρθρωτικά ταμεία, ψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Γ. Τούσσας, στην αιτιολόγηση ψήφου του, είπε χαρακτηριστικά:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις εκθέσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013, γιατί υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία - πόροι που προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων - αξιοποιούνται από τις κεντροδεξιές ή σοσιαλδημοκρατικές κεντροαριστερές κυβερνήσεις για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας των κρατών μελών, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, τη γιγάντωση των μονοπωλίων. Αξιοποιούνται για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο χτύπημα των μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, σαρωτικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία και σε άλλους τομείς. Χρησιμοποιούνται για την ιδεολογική τρομοκρατία, τις στρατιωτικές δαπάνες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη φθορά και την εξαγορά συνειδήσεων, για τη χειραγώγηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης είναι αδυσώπητος. Οι αντιθέσεις, κοινωνικές και περιφερειακές, αντί να αμβλύνονται, οξύνονται. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, των μεθοριακών και ορεινών περιοχών της χώρας. Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, που είναι οι φτωχότερες της ΕΕ, εμφανίζονται να συγκλίνουν λόγω της διεύρυνσης και της δημιουργίας στατιστικών εντυπώσεων.

Οι ισχυρισμοί για την προώθηση της πολιτικής σύγκλισης και συνοχής της ΕΕ μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αποτελούν τη μεγαλύτερη απάτη σε βάρος των εργαζομένων, των γυναικών, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων. Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί με βάση το στατιστικό αποτέλεσμα - τη στατιστική αλχημεία - μετά την ένταξη 10 νέων χωρών στην ΕΕ την 1η Μάη 2004, επτά ελληνικές περιφέρειες, το 80% του λαού, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του στόχου 1 της χρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Προκύπτει επίσημα από τα στοιχεία ότι το 80% από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το 45% επιστρέφει στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες.

Η πάλη του εργατικού κινήματος συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και τη λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ