Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίμα εφησυχασμού και σύγχυσης

Η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων «συνοδεύεται» από προπαγανδιστική επιχείρηση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων

Στην καλλιέργεια εφησυχασμού, σύγχυσης και μοιρολατρίας αποσκοπεί η προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης που «συνοδεύει» την επιβολή των αντεργατικών «διαρθρωτικών αλλαγών».

Το κυβερνητικό επιτελείο χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να αποκρύψει την έκταση και το βάθος της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει ταξικές συσπειρώσεις και συγκρούσεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, παρουσιάζοντας τις καταστροφικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις περίπου ως νομοτέλεια και «αναπόφευκτη προσαρμογή» με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ΕΕ. Μάλιστα, δε διστάζει να ισχυριστεί ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι τα πλέον ήπια και με μεγάλη δόση κοινωνικής ευαισθησίας! «Οι αλλαγές συνεχίζονται με σταθερά βήματα, με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία», υποστήριξε στα σοβαρά χτες ο Κ. Καραμανλής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει το στόχο της προωθούμενης με συνοπτικές διαδικασίες «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», δήλωσε ότι «δε θα κληθούν οι Ελληνες εργαζόμενοι να δουλέψουν περισσότερο απ' ό,τι δουλεύουν σήμερα»(!), χωρίς ωστόσο να απαντήσει στο επόμενο εύλογο ερώτημα «πού το πάει τότε η κυβέρνηση». Η κυβέρνηση θεωρεί «δεδομένη» την κατάργηση του 8ωρου και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μετράνε μόνο τις απλήρωτες υπερωρίες ως «καινούριο μέτρο». Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα γίνεται «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 μηνών και σε καμία περίπτωση δε θα είναι δωδεκάμηνη. Επίσης η ημερήσια απασχόληση «δε θα ξεπερνά τις 10 ώρες», δηλαδή 50-60 ώρες τη βδομάδα!

Προκειμένου να διευκολύνει την επιβολή των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», η κυβέρνηση επιδίδεται και σε ασκήσεις κατατρομοκράτησης των εργαζομένων, πέρα από την τρομοκρατία που ασκείται από τη μόνιμη ανεργία και τις ίδιες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

«Χρήσιμο» ρόλο στην κατεύθυνση αυτή παίζουν οι «εκθέσεις» που συντάσσουν για την ελληνική οικονομία διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, που αξιοποιούνται στο έπακρο από την ελληνική κυβέρνηση τόσο για να δείξουν «τα χειρότερα» στους εργαζόμενους, τρομοκρατώντας τους, όσο και για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα «επόμενα βήματα».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης ανέλαβε χτες να συμπαρουσιάσει την έκθεση του ΟΟΣΑ, σήμα κατατεθέν της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η συνταγή για τον εργασιακό μεσαίωνα είναι εφιαλτική: μείωση του κατώτερου μισθού, γιατί «είναι πολύ υψηλός»(!), μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, επειδή «το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί κατά 5 χρόνια»(!), κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ευελιξία στις απολύσεις κ.ο.κ. Φυσικός σύμμαχος και φίλος της κυβέρνησης ο ΣΕΒ, ζήτησε να «κατοχυρωθούν» τώρα οι 48 ώρες και έπεται συνέχεια.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της ΔΑΚΕ ως μοχλού για τη διασφάλιση συναίνεσης από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικάτων, αλλά και χειραγώγησης των εργαζομένων. Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ Κ. Κόλλιας ζήτησε χτες συμμετοχή στο διάλογο - παρωδία για το εργασιακό, ενώ έχει καταδειχτεί ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την ώρα πρέπει όλοι να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. του "διαλόγου") ώστε και η αγορά εργασίας να πάει καλύτερα και οι επιχειρήσεις να δουλέψουν καλύτερα, ώστε οι εργαζόμενοι να πάνε καλύτερα και νέες θέσεις να δημιουργηθούνε», είπε χαρακτηριστικά στον «Φλας», επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στις «φιλελεύθερες αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ