Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στοχοπροσηλωμένα στο ξεκλήρισμα

Με αφορμή την απόφαση για την αποδέσμευση των αγροτικών επιδοτήσεων από την παραγωγή, η κυβέρνηση της ΝΔ, κι από κοντά το ΠΑΣΟΚ που «διεκδικεί την πατέντα», κάνοντας το μαύρο άσπρο, επιχειρούν να παραπλανήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες πως, τάχα, πέτυχαν νίκη μεγάλη, βρυξελλιώτικη, με την αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς που, έτσι, οδηγείται πιο γρήγορα στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών με τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις σε μόνιμη... αγρανάπαυση, για να περάσουν, στη συνέχεια, ευκολότερα στους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές.

Αυτό το στόχο - αν εξετάσει κάποιος σε ένα βάθος χρόνου τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν παρθεί - η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τον προωθούν στοχοπροσηλωμένα. Στην αρχή ήταν οι χωματερές που προπαγάνδιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η «ανανεωτική Αριστερά» της εποχής εκείνης, σαν... διέξοδο και στήριγμα για το εισόδημα του αγρότη. Η τακτική αυτή οδήγησε στο χάσιμο των όποιων αγορών (πχ τις τότε σοσιαλιστικές χώρες) και η χώρα μας, την ίδια στιγμή, κατακλύστηκε από εισαγωγές ομοειδών προϊόντων. Στην πορεία, ήρθε το Διευθυντήριο της ΕΕ, να βάλει μπροστά, άμεσα το ξερίζωμα και τη συρρίκνωση των καλλιεργειών, δενδροκομικών (πχ ροδάκινα, μήλα, αμπέλια), μα και των εκτατικών καλλιεργειών (στάρια, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι κλπ). Κι αυτό με το επιχείρημα πως δεν μπορεί η ΕΟΚ, τότε, να χρηματοδοτεί τις χωματερές. Απλώς τις αξιοποίησε για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και να εξαγοράσει την ανοχή των μικρομεσαίων αγροτών που δεν μπορούσαν να δουν τη φάκα... Προχώρησαν, κατόπιν, σε μέτρα που άμεσα επέβαλαν την εγκατάλειψη καλλιεργειών, επιδοτώντας, πρόσκαιρα, τη δάσωση των αγρών και την αγρανάπαυση. Αλλά και με πρόωρη συνταξιοδότηση έδιωξαν χιλιάδες μικροπαραγωγούς (ελαιοπαραγωγούς, καπνοκαλλιεργητές, σιτοπαραγωγούς κλπ). Ολοι αυτοί, τελικά, με τη λήξη της πρόωρης, βρέθηκαν ξεκρέμαστοι, χωρίς καμιά δυνατότητα για καλλιέργεια...

Τώρα, με την αποδέσμευση των όποιων επιδοτήσεων απέμειναν, κάνουν ένα ακόμα βήμα για να ωθήσουν και εξαναγκάσουν όποιους μικρομεσαίους αγρότες άντεξαν ως τώρα, να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους. Για να έρθουν, με το επόμενο βήμα, της παραπέρα ουσιαστικής συρρίκνωσης ή κατάργησης ακόμα των επιδοτήσεων, να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Θα μείνει όποιος αντέξει, κι αυτοί βέβαια θα είναι οι μεγαλοαγρότες, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δρουν στην αγροτική οικονομία... Καθαρά, σήμερα, αποκαλύπτεται πως για τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας και ανάπτυξής τους είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός που θα στηρίζεται από μια άλλη, Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, όπως προτείνει το ΚΚΕ με τη δημιουργία του Μετώπου, κόντρα και σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αντιλαϊκές πολιτικές της. Και είναι ώρα οι αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια την πείρα τους και να εγκαταλείψουν μαζικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που τους ξεκληρίζουν και τους εμπαίζουν στο όνομα της ΕΕ και να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου πάλης, που είναι και το δικό τους συμφέρον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι επιλογές ΕΕ - κυβέρνησης καταστρέφουν τους μικρομεσαίους αγρότες (2014-08-21 00:00:00.0)
Κοροϊδία η διανομή αγροτικής γης (2011-12-18 00:00:00.0)
Μέλλον φτώχειας και ξεκληρίσματος (2007-09-16 00:00:00.0)
«Μπιστικοί» των νεοτσιφλικάδων! (2006-12-12 00:00:00.0)
Χτυπήματα ξεκληρίσματος (2005-05-07 00:00:00.0)
Νέο γιουρούσι (1997-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ