Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΑ» ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ
«Μπιστικοί» των νεοτσιφλικάδων!

Τα «αγωνιστικά αιτήματα» που παρουσίασαν στην αγροτική σύσκεψη της Λάρισας στρέφονται κατά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προωθούν την πολιτική συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών

Πλάτη στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, βάζει η «παρέα της Θεσσαλίας» με στόχο να «πατήσουν» τους μικρομεσαίους καλλιεργητές
Πλάτη στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, βάζει η «παρέα της Θεσσαλίας» με στόχο να «πατήσουν» τους μικρομεσαίους καλλιεργητές
«

Οι μάσκες έπεσαν»! Τώρα γίνεται, πλέον, φανερό ακόμα και στους «αόμματους» ότι οι αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, που αποτελούν τη γνωστή «θεσσαλική παρέα» και εμφανίζονται από τα ΜΜΕ σαν «αγωνιστές της αγροτιάς» - ενίοτε το παίζουν και «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος -, αγωνίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεγαλοαγροτών, τους οποίους εκπροσωπούν (Τον ίδιο ρόλο παίζουν συνδικαλιστές και συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, που συνεργάζονται μαζί τους και κινούνται στη λογική της συναίνεσης στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία διαχειρίζονται οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι συμβιβασμένες «γαλαζοπράσινες» ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων).

Η αγροτική σύσκεψη που διοργάνωσε η «θεσσαλική παρέα», το περασμένο Σάββατο, στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, είναι αποκαλυπτική και για τις προθέσεις τους και για το ρόλο τους. Οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών που συγκεντρώθηκαν εκεί - το «παρών» έδωσαν και τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - φανέρωσαν ότι στόχος της «πάλης» τους είναι η «πίεση» προς την κυβέρνηση και την ΕΕ για λήψη κι άλλων μέτρων, που θα εντείνουν το ρυθμό ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της συγκέντρωσης της παραγωγής και στη συνέχεια της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, οι οποίοι φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες.

Και παρά τη δήθεν «αγωνία» τους για τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, που εξέφρασαν κάποιοι, οι περισσότεροι δεν έκρυψαν ότι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να την επιβάλει, «διά πυρός και σιδήρου», στους μικρομεσαίους αγρότες.

Με το πρόσχημα πως πρέπει να στηριχτούν «όσοι παράγουν και όχι αυτοί που απλώς καλλιεργούν», προτρέπουν την κυβέρνηση να εντείνει την επίθεση κατά των μικροκληρούχων αγροτών, για να τους διώξει από την παραγωγή και το αγροτικό επάγγελμα.

Υπέρ των μεγαλοαγροτών

Τα «αιτήματα» που προβάλλουν - και τα οποία παρουσίασε στη σύσκεψη ο αρχηγός της «θεσσαλικής παρέας» και πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, Θ. Κοκκινούλης - δείχνουν καθαρά ποιους υπηρετούν και πού στοχεύουν. Η συνισταμένη των «αιτημάτων» τους βρίσκεται στην απαίτησή τους ν' αφαιρεθούν δικαιώματα καλλιέργειας, επιδοτήσεις και εισόδημα από τους μικρομεσαίους αγρότες και να δοθούν στους μεγαλοαγρότες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη βαμβακοκαλλιέργεια, ζητούν:

  • Να παρακρατείται από τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς το μισό από τα 56 ευρώ το κιλό που είναι η συνδεδεμένη με την παραγωγή επιδότηση και να διανέμεται στους μεγαλοπαραγωγούς (Η διατύπωση είναι «να διανέμεται σε αυτούς που παράγουν από ένα ποσοστό και πάνω»)
  • Να παρακρατείται το 10% της αποσυνδεμένης από την παραγωγή ενίσχυσης που ανέρχεται στα 96 ευρώ το στρέμμα και να διανέμεται κι αυτή η παρακράτηση στους χωραφάδες (Εδώ η διατύπωση είναι «να διανέμεται στους παραγωγούς»)

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα «αιτήματα»:

  • Ζητούν να ολοκληρωθεί, αμέσως, το Μητρώο Αγροτών, που θα καθορίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι και θα έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα στις καλλιέργειες, στις επιδοτήσεις, στις χρηματοδοτήσεις, κλπ. Μέσα από τη δημιουργία του Μητρώου θα επιχειρηθεί «να φύγουν από τη μέση» οι μικροκληρούχοι που δεν μπορούν να ζήσουν από τα λίγα χωράφια τους και για να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους αναγκάζονται να κάνουν και μεροκάματα σε άλλες δουλιές. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ζητούν να μη δικαιούνται ν' αγοράζουν δικαιώματα καλλιέργειας όσοι δεν είναι αγρότες, ώστε να συγκεντρωθούν κι άλλα χωράφια στα χέρια των μεγαλοαγροτών, ενώ, μ' αυτό τον τρόπο, αποκλείονται από το αγροτικό επάγγελμα και όσοι νέοι των χωριών θα ήθελαν να μπουν σ' αυτό
  • Στις τσέπες των μεγαλοαγροτών θέλουν να συγκεντρωθεί και το σύνολο των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ. Και, εμμέσως πλην σαφώς, «προτείνουν» να μην αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί, αλλά μόνο οι μεγάλοι. Ο Θ. Κοκκινούλης «παραπονέθηκε» που παίρνουν αποζημιώσεις και κάποιοι που δεν έχουν μεγάλη σοδειά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να δίνονται με βάση το μέγεθος της καλλιέργειας και όχι το ύψος της ζημιάς!
  • Το «αίτημα» για αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ - το οποίο είναι σωστό - τίθεται με έμφαση και κατά προτεραιότητα, καθώς συμφέρει περισσότερο τους μεγαλοαγρότες. Διότι ο μικροπαραγωγός λίγο θα ωφεληθεί απ' αυτό, ενώ αντιθέτως ο μεγαλοπαραγωγός θα κερδίσει πάρα πολλά χρήματα, από μια αύξηση της επιστροφής στο ύψος των 10 δρχ. το κιλό που ζητούν.

Ανάλογα είναι τα «αιτήματα» που τέθηκαν από άλλους που μίλησαν στη σύσκεψη, όπως, π.χ., ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Γ. Ράγγος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ιδιόκτητης έκτασης της αγροτικής γης και της επιδότησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με χαμηλότοκα δάνεια.

«Ψευτοτσαμπουκάς» και «απειλές»

Βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, σ' αυτή τη σύσκεψη δεν ακούστηκε κουβέντα για τα ζωτικά και ουσιαστικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που αφορούν στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις, για χτύπημα της ασύδοτης κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων, που πλήττει παραγωγούς και καταναλωτές αγροτικών προϊόντων, και των πολυεθνικών, οι οποίοι λυμαίνονται την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής, για την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπει αποζημίωση για το 100% των ζημιών από όλους του φυσικούς κινδύνους, για την αντιμετώπιση της τοκογλυφικής πολιτικής της ΑΤΕ, για την αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, κ.ά. Και, φυσικά, ούτε λόγος κατά της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Κατά τ' άλλα, δεν έλειψαν ο «ψευτοτσαμπουκάς» και οι «απειλές» για κινητοποιήσεις. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι «αγωνιστές» της «θεσσαλικής παρέας» είναι «μανούλες» στον αποπροσανατολισμό και στην παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου και «εξπέρ» στην υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι η σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης, που είναι το «λημέρι» τους, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, όπου καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο της μικρομεσαίας αγροτιάς και αποφασίστηκε η διοργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων μέσα στον ερχόμενο Γενάρη.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα

Στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι να εκφραστεί η μαζική και δυναμική αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στη νέα ΚΑΠ, η οποία, από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της, έχει δραματικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και μαζί με την υλοποίηση των συμφωνιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εντείνουν τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και προωθούν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του πλούτου σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και εμποροβιομηχάνων.

Ταυτόχρονα, ν' αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και όσων άλλων - κόμματα, τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις - συναινούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Και, βεβαίως, να προβληθεί η διέξοδος για την αγροτική οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θ' ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ